Rachunek kosztów 2600-MSFRdz1RK
1. Istota, zakres i zadania rachunku kosztów. Rachunek kosztów jako podsystem rachunkowości finansowej i zarządczej. Pojęcie kosztów i ich klasyfikacja dla celów sprawozdawczych i decyzyjnych.
2. Systematyczny rachunek kosztów. Wariant porównawczy i kalkulacyjny rachunku zysków i strat a system ewidencji kosztów.
3. Istota kalkulacji kosztów produktu w tradycyjnym systemie rachunku kosztów pełnych. Struktura jednostkowego kosztu wytworzenia produktu. Wycena produktów zakończonych. Warianty wyceny produkcji niezakończonej. Rodzaje i metody kalkulacji a system organizacji i technologii produkcji.
4. Rozliczanie kosztów przy zastosowaniu metod kalkulacji podziałowej prostej. Ustalenie przeciętnego, bieżącego i z przełomu okresów jednostkowego kosztu wytworzenia.
5. Kalkulacja podziałowa współczynnikowa. Kalkulacja podziałowa odjemna dla produkcji sprzężonej (łącznej). Kalkulacja braków.
6. Rozliczanie kosztów przy zastosowaniu metod kalkulacji wielostopniowej. Kalkulacja fazowa (procesowa) półfabrykatowa i bezpółfabrykatowa.
7. Rozliczanie kosztów przy zastosowaniu metod kalkulacji doliczeniowej Istota kalkulacji doliczeniowej asortymentowej i zleceniowej. Wielowariantowe rozliczanie kosztów pośrednich produktu.
8. Ewidencja i rozliczanie różnymi metodami kosztów działalności pomocniczej
9. Rachunek kosztów normalnych, ustalanie kosztów niewykorzystanych zdolności produkcyjnych.
10. Rachunek kosztów standardowych. Pojęcie i rodzaje standardów kosztów, analiza odchyleń. Planowanie i kontrola kosztów
11. Systemy rachunków kosztów. Ewolucja rachunku kosztów w konsekwencji zmian technologicznych. Wybór właściwego systemu rachunku kosztów.
12. Pomiar i ewidencja kosztów w układzie rodzajowo-kalkulacyjnym i kalkulacja kosztów produktów w tradycyjnych rozwiązaniach rachunku kosztów - samodzielny projekt
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Wymagania (lista przedmiotów)
Założenia (opisowo)
Efekty kształcenia
Po ukończeniu przedmiotu student potrafi dokonać klasyfikacji kosztów i przedstawić ich ewidencyjne ujęcie.
Nabywa umiejętność rozliczenia kosztów oraz ustalenia kosztów jednostkowych i całkowitych produktu przy stosowaniu poznanych metod kalkulacji kosztów.
Zna metody i wady różnych systemów rachunku kosztów.
Kryteria oceniania
Metody oceniania: końcowe zaliczenie przedmiotu jest średnią oceną z dwóch ocen: kolokwium pisemnego i oceny z samodzielnego zaprojektowania modelu rachunku kosztów, rozwiązania i prezentacji wyników (analiza przypadku na danych symulowanych)
Literatura
1. D. Maciejowska, Koszty i ich rachunek – kompendium wiedzy, Wydawnictwo Naukowe WZ UW, Wydanie II zmienione, Warszawa 2012
2. E. Kalwasińska, Kalkulacyjny rachunek kosztów i wyników w pracy zbiorowej pt. Rachunkowość, pod red. M. Gmytrasiewicz, Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis, Warszawa 2002.
3. J. Matuszewicz, Rachunek kosztów, Finanse-Serwis, Warszawa 2009
4. Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza , praca zbiorowa pod red. G. K. Świderskiej, Difin, Warszawa 2010.
5. E. Nowak, M. Wierzbiński, Rachunek kosztów, Modele i zastosowania, PWE 2010
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: