Wino w kulturze Śródziemnomorza 3700-AL-WKS-qKR
Celem konwersatorium jest zapoznanie się studentów z rolą wina w historii kultury krajów basenu Morza Śródziemnego. Wino jest jednym z najważniejszych elementów definiujących kulturę śródziemnomorską od czasów najdawniejszych po współczesność. Kultura wina jest elementem spajającym – nie sposób mówić o Śródziemnomorzu bez uwzględnienia wina jako niezwykle ważnego czynnika. Odgrywało ono i odgrywa ogromną rolę nie tylko w życiu codziennym mieszkańców regionu, ale stanowi także niezbywalny rys tego, co można nazwać śródziemnomorskim dziedzictwem. Podczas zajęć tematyka zostanie przedyskutowana z punktu widzenia historii literatury i historii religii. Przy omawianiu tego zjawiska niezbędne jest podejście interdyscyplinarne.
Zajęcia zostały podzielone na następujące bloki:
- chronotop Śródziemnomorza i jego regionów skonfrontowany z „barbaricum”
- słowo ‘wino’ oraz pokrewne
- wino w historii religii
- wino w historii literatury.
Rodzaj przedmiotu
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Po ukończeniu przedmiotu student:
a) w zakresie wiedzy:
- zna podstawową terminologię nauk humanistycznych (K_W01)
- zna podstawowe metody analizy i interpretacji tekstów kultury (K_W05)
b) w zakresie umiejętności:
- potrafi selekcjonować oraz dokonać krytycznej oceny informacji pochodzących z różnych źródeł naukowych, popularnonaukowych, publicystycznych i innych (K_U01)
- skontekstualizować dzieło kultury w odniesieniu do czasu jego powstania i momentu lektury (K_U03)
- potrafi przygotować prace pisemne uwzględniające elementarne wymogi stawiane pracom akademickim (K_U07)
c) w zakresie kompetencji:
- przestrzega zasad tolerancji, rozumie dziedzictwo kulturowe i ma poszanowanie dla różnic kulturowych (K_K07)
- docenia bogactwo kultury (K_K08).
Kryteria oceniania
Ocena odbywa się na podstawie aktywności studenta podczas zajęć oraz pracy rocznej, poświęconej wybranemu zagadnieniu.
Dopuszczalne są 2 nieobecności na zajęciach
Literatura
Lektura obowiązkowa:
1. N. Davies, Europa, ss. 77-126 tj. rozdz. Paeninsula, Znak, Kraków 1998.
2. K. Kowalski, Amfory, beczki, butelki. Szkice z dziejów wina, LSW, Warszawa 1989.
Literatura uzupełniająca:
1. J.-R. Pitte, Wino i boskość, Pax, Warszawa 2008
2. J. Priewe, Wino, Świat książki, Warszawa 2003
3. K. Kowalski, Kazania dionizyjskie, Trio, Warszawa 2007
4. Nelson Max, Barbarian’s Beverage. History of Beer inn Ancient Europe, Routledge London-New York 2005
teksty literackie podawane w trakcie semestru
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: