- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Socjologia kultury 3500-FAK-SOCKULT-OG
Celem wykładu jest zapoznanie studentów i studentek z podstawowymi pojęciami służącymi do opisu społecznych aspektów kultury. Znajomość samej terminologii, jak również kontekstów jej powstania i używania, pomaga bowiem nie tylko precyzyjnie przedstawiać wybrane zjawiska społeczne i kulturowe, ale także lepiej je rozumieć. W pierwszej połowie semestru omówione będą centralne kategorie, pozwalające opisać funkcjonowanie człowieka w kulturze. Oprócz samego pojęcia „kultura”, należą do nich pary pojęć: czas i miejsce, historia i pamięć, ciało i płeć, dyskurs i pole, codzienność i rzeczy, nowoczesność i ponowoczesność. W drugiej części semestru wykład skoncentruje się na pojęciach węższych, odnoszących się do społecznego wymiaru kultury: kultura popularna i kultura masowa, transfer kulturowy i wielokulturowość, uczestnictwo w kulturze i praktyki recepcji etc. Wszystkie pojęcia będą omawiane w kontekście ich używania, szczególnie przez uczonych, którzy/które je ukształtowali/ły.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
K_W01 zna i rozumie podstawowe pojęcia socjologiczne
K_W17 ma podstawową wiedzę o kryteriach poprawności wnioskowania
K_W34 zna najważniejsze procesy i idee społeczne XIX, XX i XXI w., które ukształtowały oblicze współczesnego świata
K_W35 jest świadomy wyboru określonej perspektywy teoretycznej i dostrzega konsekwencje tego wyboru
K_U02 potrafi zinterpretować przeszłe i bieżące wydarzenia społeczne (polityczne, kulturowe, gospodarcze) przy pomocy pojęć i teorii socjologicznych
K_U03 potrafi zastosować podstawowe terminy i kategorie socjologiczne do analizy społeczeństwa, zwłaszcza współczesnego społeczeństwa polskiego
K_U06 potrafi posługiwać się podstawowymi kategoriami teoretycznymi do opisu zmian społecznych we współczesnych społeczeństwach
K_U19 umie opisać rolę kultury w funkcjonowaniu jednostki i społeczeństwa
K_U20 potrafi przeczytać ze zrozumieniem tekst naukowy i wskazać jego główne tezy, argumenty autora oraz poddać je dyskusji
K_K03 potrafi dzielić się posiadaną wiedzą socjologiczną
Kryteria oceniania
Egzamin pisemny z pytaniami otwartymi
Dopuszczalna liczba nieobecności podlegających usprawiedliwieniu: 3
Zasady zaliczania poprawkowego: takie same jak w I terminie.
Literatura
W. Griswold, Socjologia kultury. Kultury i społeczeństwa w zmieniającym się świecie, PWN, Warszawa 2013
M. Golka, Socjologia kultury, Scholar, Warszawa 2007
Kłoskowska, Socjologia kultury, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1983
Aleida Assmann, Wprowadzenie do kulturoznawstwa, Poznań 2015
Doris Bachmann-Medick, Cultural Turns. Nowe kierunki w naukach o kulturze, Warszawa 2015
Encyklopedia Gender. Płeć w kulturze, red. M. Rudaś- Grodzka i in., Warszawa 2014.
Antropologia kultury wizualnej. Zagadnienia i wybór tekstów, red. I. Kurz i in., Warszawa 2012
Antropologia kultury. Zagadnienia i wybór tekstów, red. G. Godlewski i in, Warszawa 2002.
(Kon)teksty pamięci, red. K. Kończal, Warszawa 2015
Kulturowe studia miejskie. Wprowadzenie, red. E. Rewers, Warszawa 2014
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: