Metoda antropologiczno-etnograficzna w badaniach społecznych 3402-10MALL
Cel nauczania:
Celem zajęć jest kształcenie umiejętności pracy w terenie ,zrozumienie, że terenem dla antropologa i etnografa jest każdy wycinek rzeczywistości społecznej. Konieczność przedstawiania co tydzień na zajęciach rezultatów swych dokonań empirycznych uczy dyscypliny badawczej ,a także wnikliwej analizy otaczającego nas mikroświata pod kątem wyboru tematu do antropologiczno-etnograficznego opisu
Program:
Przedmiot prowadzony jest warsztatowo .Zakres poruszanej tematyki koncentruje się wokół "stołu i kuchni" (referaty ,dyskusje ,filmy).Na zajęciach studenci przedstawiają swoje dokonania badawcze /raporty /,które są poddawane analizie przez uczestników warsztatu.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
1. M. i J. Łozińscy Wokół Stołu i Kuchni, Warszawa 1994 r., Wydawnictwo Tenten,
2. L. Lewin Podróże po stołach Francji, Książka i Wiedza 2001 r.
3. F. Fernandez-Armesto Wokół Tysiąca Stołów czyli Historia Jedzenia, Wydawnictwo Książkowe Twój Styl, Warszawa 2003.
4. A. Brillat-Savarin Fizjologia Smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej, PIW, Warszawa 2003 r.
5. W. Baraniewski Kuchnia i stół w Polskim Dworze, Prószyński i S-ka, Warszawa 2004.
6. T. Rojek Savoir-Vivre Przy Stole, Książka i Wiedza, Warszawa 2003 r.
7. H. Vitry W Staropolskiej Kuchni i Przy Polskim Stole, Interpress, Warszawa 1979 r.
8. A. Zadrożyńska Damy i Galanci o Polskich Zwyczajach Towarzyskich, Wydawnictwo Książkowe Twój Styl, Warszawa 2004 r.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: