Podstawy marketingu 2600-PSMrdsPM
Zasady i instrumenty działalności marketingowej przedsiębiorstwa
Określenie miejsca (roli) marketingu w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa
określenie marketingu
podstawowe instrumenty marketingowe
zasady orientacji marketingowej
inne orientacji prowadzenia działalności gospodarczej (produkcyjna, produktowa, sprzedażowa, marketingu społecznego, klientowska)
2. Decyzje marketingowe – wymiar strategiczny (STPM)
procedura STPM
segmentacja rynku
identyfikacja kryteriów segmentacyjnych
przeprowadzenie segmentacji rynku
wybór rynku docelowego
ocena atrakcyjności segmentów rynku
wybór segmentów docelowych
pozycjonowanie oferty
możliwe instrumenty różnicowania
proces pozycjonowania
dopasowanie mieszanki marketingowej do preferencji segmentów docelowych
3. Decyzje produktowe
pojęcie produktu
rodzaje produktów
podstawowe decyzje produktowe
tworzenie asortymentu rynkowego
hierarchia produktów
szerokość asortymentu rynkowego
długość linii produktów (grupy asortymentowej)
głębokość formy produktu
zwartość asortymentu rynkowego
projektowanie atrybutów produktu indywidualnego
produkt podstawowy (rdzeń)
produkt formalny: jakość, projekt, opakowanie, marka
produkt wzbogacony
planowanie nowego produktu
rodzaje nowego produktu
czynniki powodzenia nowego produktu
procedura planowania nowego produktu: faza pomysłów, koncepcji, prototypów, komercjalizacji
kształtowanie cyklu życia produktu
cyklu życia produktu – koncepcja
CŻP – cele i strategie w poszczególnych fazach
4. Decyzje dystrybucyjne
system dystrybucji – wprowadzenie
przyczyny funkcjonowania dystrybucji w systemie dystrybucji
definicja systemu dystrybucji i kanału dystrybucji
funkcje i strumienie dystrybucyjne
podmioty w systemie dystrybucji
projektowanie systemu dystrybucji
determinanty i efekty wyboru kanałów dystrybucji
wyznaczenie ilości kanałów dystrybucji
określenie długości kanałów dystrybucji
wyznaczenie szerokości kanału dystrybucji,
ustalenie stopnia powiązań integracyjnych w kanałach dystrybucji
5. Decyzje cenowe
cena – pojęcie i rodzaje
wyznaczenie dopuszczalnego przedziału cenowego
wartość oferty (górna granica)
jednostkowy koszt zmienny (dolna granica)
determinanty cenowe (rynkowe)
popyt
konkurencja
strategie cenowe
typologia strategii cenowych
determinanty wyboru strategii (popyt, sytuacja konkurencyjna)
strategia penetracji rynku
strategia zbierania śmietanki rynkowej
strategia spotkania cen konkurencji
strategia dostosowania się do cen rynkowych
formułowanie odchyleń od ceny podstawowej: różnicowanie cen, dyskonta cenowe, ceny psychologiczne
6. Decyzje promocyjne
istota promocji
formy promocji i ich efektywność
czyste formy promocji
reklama
promocja osobista
public relations
promocja sprzedaży
Mieszane formy promocji
promocja w Internecie
promocja wystawienniczo-targowa
promocja bezpośrednia
sponsoring
promocja spektakularnych wydarzeń
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Po ukończeniu przedmiotu student powinien:
1. Zasady i instrumenty działalności marketingowej przedsiębiorstwa
Przedstawić miejsce i rolę marketingu w przedsiębiorstwie - wiedza
Przedstawić definicję marketingu - wiedza
Rozumieć podstawowe zasady orientacji marketingowej – wiedza
Znać klasyfikacje instrumentów marketingowych (4P, 4C, 7 P) – wiedza
Przedstawić relacje komplementarne i kompensacyjne między instrumentami marketingu-mix – umiejętności
Porównać orientację marketingową z innymi orientacjami prowadzenia działalności gospodarczej – wiedza
Analizować stopień rozwoju orientacji marketingowej w przedsiębiorstwie – umiejętności
Znać uwarunkowania etyczne prowadzania działań marketingowych – inne kompetencje (postawy)
2. Decyzje marketingowe – wymiar strategiczny (STP)
Rozumieć istotę procedury STP - wiedza
Określić podstawowe kryteria segmentacyjnego - wiedza
Określić metody przeprowadzenia segmentacji rynku - wiedza
Zidentyfikować kryteria oceny atrakcyjności segmentów rynku – wiedza
Analizować atrakcyjność segmentów rynku – umiejętności
Określić koncepcje obsługi rynku docelowego - wiedza
Identyfikować instrumenty różnicowania oferty rynkowe – wiedza
Znać metody analityczne wykorzystywane do określenia pozycji rynkowej dostawców (marek) – wiedza
Przedstawić podstawowe decyzji związane z pozycjonowaniem oferty rynkowej - wiedza
3. Decyzje produktowe
Znać podstawowe wymiary asortymentu rynkowego (produktowego) - wiedza
Zdefiniować warstw produktu formalnego i ich elementy składowe – wiedza
Określić podstawowe wybory związane z markowaniem produktu - wiedza
Dokonać analizy produktu formalnego dowolnego produktu – umiejętności
Scharakteryzować etapy planowania nowego produktu - wiedza
Przedstawić fazy cyklu życia produktu – wiedza
Omówić cele, strategie i działania marketingowe w poszczególnych fazach CŻP - wiedza
4. Decyzje dystrybucyjne
Przedstawić przyczyny funkcjonowania dystrybucji w systemie dystrybucji - wiedza
Wyjaśnić różnice miedzy systemem dystrybucji i kanałem dystrybucji - wiedza
Przedstawić strumienie i funkcje dystrybucji - wiedza
Określić podstawowe podmioty funkcjonujące w systemie dystrybucji – wiedza
Określić decyzje związane z projektowaniem dystrybucji – wiedza
5. Decyzje promocyjne
Przedstawić istotę promocji - wiedza
Identyfikować formy promocji – wiedzy
Przypisywać instrumenty promocji do form promocji – umiejętności
6. Decyzje cenowe
Znać istotę podejścia marketingowego do decyzji cenowych - wiedza
Wyznaczać dolna i górną granicę dopuszczalnego przedziału cenowego – wiedza
Omówić wpływ determinant cenowych (rynkowych) na decyzje cenowe – wiedza
Znać typologię strategii cenowych – wiedza
Przedstawić odchylenia od ceny podstawowej - wiedza
Literatura
Literatura podstawowa:
Kotler P., Armstrong G., Marketing. Wprowadzenie, Wolters Kluwer, Warszawa 2014
Kotler P., Keller K. L., Marketing, Rebis, Poznań 2012
Kotler P., Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner& Ska, Warszawa 1994
lub
Kotler P., Marketing, Rebis, Poznań 2005.
Literatura uzupełniająca:
Altkorn J. (red.),Podstawy marketingu, Instytut Marketingu, Kraków 1995
Podstawka K., Marketing menedżerski. Standardy, procedury, strategie, Wydawnictwa Naukowe Wydziału Zarządzania UW, Warszawa 2008
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: