Mikroekonomia I 2600-DSMdz1MIKROI
1. Ekonomia – przedmiot i metody analizy ekonomicznej
A/ Kluczowe zagadnienia ekonomii
B/ Dobra ekonomiczne, koszty alternatywne, ograniczoność zasobów, rzadkość
C/ Problemy wyboru ekonomicznego.
2. Krzywa możliwości produkcyjnych
A/ Liniowe i wygięte w łuk krzywe możliwości produkcyjnych
B/ Wybór między inwestycjami a konsumpcją
C/ Przesuwanie krzywej możliwości produkcyjnych
3. Rynek
A/ Popyt, podaż i ich determinanty, prawo popytu i podaży, analiza graficzna
B/ równowaga rynkowa, analiza statyczna i dynamiczna
C/ Cena równowagi rynkowej, cena minimalna i cena maksymalna
4. Intensywność reakcji nabywców na zmiany cen
A/ Elastyczność cenowa popytu
B/ Analiza graficzna i ekonomiczna współczynnika elastyczności cenowej popytu
C/ zadania
5. Intensywność reakcji nabywców na zmiany dochodów orz cen innych dóbr
A/ Elastyczność dochodowa popytu
B/ Elastyczność mieszana popytu
C/ elastyczność podaży
D/ Interpretacja współczynników elastyczności, zadania.
6. Podstawy decyzji ekonomicznych konsumenta
A/ Koncepcja użyteczności- problemy racjonalnego wyboru
B/ Krzywa obojętności i jej cechy
C/ Linia ograniczenia budżetowego
D/ Równowaga konsumenta
7. Wpływ zmian dochodów i cen na decyzje ekonomiczne konsumenta
A/ Krzywa cenowo- konsumpcyjna
B/ Krzywa dochodowo konsumpcyjna
C/ Popyt niefunkcjonalny
8. Przedsiębiorstwo
A/ Przedsiębiorstwo jako podmiot na rynku
B/ Formy organizacyjne przedsiębiorstw
C/ Formy własności przedsiębiorstw
9. funkcje produkcji
A/ Dwuczynnikowa funkcja produkcji - / izokwanta, izokoszta / -wybory technik wytwarzania
B/ Jednoczynnikowa funkcja produkcji / produkt całkowity, produkt przeciętny, produkt krańcowy.
10. Koszty w przedsiębiorstwie – analiza krótkookresowa
A/ Koszty stałe, koszty zmienne, koszty całkowite
B/ Koszty przeciętne i koszt krańcowy
C/ Analiza graficzna kosztów w krótkim okresie.
11. Przedsiębiorstwo działające na rynku konkurencji doskonałej
A/ Założenia rynku konkurencji doskonałej
B/ Cena, utarg przeciętny i krańcowy
C/ Maksymalizacja zysku i minimalizacja strat w przedsiębiorstwie
D/ Zmiana popytu rynkowe a sytuacja przedsiębiorstwa.
12. Rynek monopolu pełnego
A/ Założenia rynku monopolu pełnego
B/ Utarg całkowity, utarg przeciętny, utarg krańcowy w monopolu
C/ Cena monopolowa i wielkość produkcji
D/ Doskonałe i niedoskonałe różnicowane cen w monopolu
E/ Komparatywna nieefektywność monopolu
13. Rynek konkurencji niedoskonałej
A/ Założenia rynku oligopolu
B/ koncepcje przywództwa cenowego w oligopolu
C/ Model „łamanej krzywej popytu „ w oligopou
D/ Założenia rynku konkurencji monopolistycznej
E/ Równowaga na rynku konkurencji monopolistycznej
14. Rynki czynników wytwórczych
A/ Rynek pracy – popyt i podaż na rynku pracy
B/ Równowaga na wolnokonkurencyjnym rynku pracy
C/ Kartel pracodawców i monopson na rynku pracy
D/ Rynek zasobów naturalnych. Kategoria renty ekonomicznej
E/ Popyt i podaż na fundusze pożyczkowe
F/ Stopa procentowa równowagi na rynku kredytowym
G/ Oddziaływanie ryzyka i inflacji na rynek pieniężny
Rodzaj przedmiotu
Efekty kształcenia
Po zakończeniu kursu studenci:
1. będą posiadali wiedzę w zakresie funkcjonowania mikropodmiotów w gospodarce.
2. zapoznają się z teoriami mikroekonomii w zakresie podstawowych modeli funkcjonowania przedsiębiorstw i konsumentów na rynku.
3. będą rozumieli metody analityczne i modele teoretyczne związane z funkcjonowaniem poszczególnych podmiotów na rynku.
4. zrozumieją wzajemne powiązania pomiędzy podmiotami na rynku.
5. zastosować wiedzę z zakresu mikroekonomii w praktyce.
Po zakończeniu kursu studenci będą potrafili:
1. zastosować koncepcje teoretyczne w rozwiązywaniu problemów występujących na rynku
2. zdobędą umiejętność abstrakcyjnego myślenia
3. zbudować model ekonomiczny i dokonać jego analizy
4. wybrać właściwa metodę statystyczną i graficzną dla wybranego problemu badawczego.
5. powiązać abstrakcyjne rozwiązania modelowe i praktyczne z ich społecznymi konsekwencjami
6. lepiej rozumieć i analizować występujące w rzeczywistości gospodarczej problemy związane z funkcjonowaniem rynku
Kryteria oceniania
Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie 60% punktów z testu, który będzie składał się z czterech części:1/. określenie czy zdanie jest prawdziwe, czy fałszywe z krótkim uzasadnieniem,2/. test wyboru,3/.zadania, 4/. przedstaw graficznie i omów
Literatura
1. D. Kamerschen, R. MCKenzie, C. Nardinelli – Ekonomia, Gdańska 1992, rozdz.1,2,3,4,18, aneks do rozdz. 18, 19,20,21,22,,23,24,,26,,27,27,28.
2. D. Begg, S. Fischer, R. Dornbusch – Ekonomia T.1, PWE, Warszawa 2003, rozdz. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,12,14,
3. H. Bednarska, E. Krakowińska, K. Ryć, Z. Skrzypczak, W. Zborowska – Mikroekonomia- kurs podstawowy, Wydawnictwo Wydziału Zarządzania UW, 2006
4. M. Nasiłowski – System rynkowy. Podstawy mikro i makroekonomii, Wydawnictwo Key Text, Warszawa 2002
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: