Comparative Company Law 2200-1I007
Zajęcia obejmą następującą problematykę:
1. Wprowadzenie
2. Wprowadzenie do prawa spółek handlowych
3. Spółka jako osoba prawna i ograniczenia ograniczonej odpowiedzialności (doktryna przebicia kurtyny korporacyjnej)
4. Wprowadzenie do porównawczego prawa spółek handlowych
5. Rodzaje (typy) spółek handlowych
6. Zakładanie spółki handlowej
7. Zarządzanie spółką (zarząd)
8. Zarządzanie spółką: zgromadzenie wspólników (walne zgromadzenie) i jego uchwały
9. Prawa wspólników (w szczególności wspólników mniejszościowych) i ich ochrona
10. Kapitał zakładowy
11. Charakter prawny akcji (udziału) i rodzaje akcji (udziałów)
12. Połączenia, podziały i przekształcenia spółek
13. Prawo grup spółek (koncern, holding)
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Po ukończeniu zajęć student będzie potrafił:
WIEDZA:
- zdefiniować podstawowe terminy z zakresu prawa spółek handlowych oraz wskazać najistotniejsze problemy prawne na tle jego regulacji i stosowania
- scharakteryzować uregulowania w różnych systemach prawnych kluczowych kwestii z zakresy prawa spółek
- wskazać podstawowe różnice i cechy wspólne między uregulowaniem prawa spółek w systemie prawa kontynentalnego (stanowionego) oraz w systemie prawa anglosaskiego (precedensowego),
- ocenić perspektywy dalszego rozwoju prawa spółek
UMIEJĘTNOŚCI:
- stosować w praktyce metodę prawnoporównawczą
- analizować akty prawne z zakresu prawa spółek z różnych systemów prawnych
- potrafić ocenić zasadność wyboru konkretnej formy prawnej spółki dla prowadzenia konkretnego rodzaju działalności gospodarczej, ze świadomością zalet i wad wyboru
- napisać postanowienia umowy spółki dotyczące uregulowania najważniejszych kwestii
Kryteria oceniania
Wymagania do zaliczenia przedmiotu:
- przygotowanie pracy pisemnej (10-15 stron A4 czcionka: Times New Roman 12 pkt, interlinia 1,5) dotyczącej problematyki porównawczego prawa spółek na temat uzgodniony z prowadzącym zajęcia – 70% oceny końcowej,
- aktywny udział w dyskusjach prowadzonych na zajęciach wynikający z dobrego przygotowania się do zajęć – 20% oceny końcowej,
- obecność na zajęciach – 10% oceny końcowej;
PRACA PISEMNA
Praca ma być na temat związany z problematyką zajęć - temat proponują studenci i podlega on akceptacji prowadzącego.
Wymagania formalne dotyczące pracy zaliczeniowej:
długość: 10-15 stron (czcionka Times New Roman, interlinia 1,5, typowe ustawienia szerokości marginesów)
Praca powinna zostać wysłana elektronicznie na adres: osajda@wpia.uw.edu.pl w pliku o jednym z następujących formatów: doc, docx, pdf.
Praca zostanie oceniona z uwzględnieniem następujących kryteriów:
- precyzja i jasność sformułowania problemu badawczego
- dokładność i jasność prezentacji stanowisk poszczególnych systemów prawnych dotyczących tego problemu badawczego
- prawidłowe i umiejętne zastosowanie metody prawnoporównawczej (struktura pracy, argumenty prawnoporównawcze, wnioski płynące z analizy prawnoporównawczej),
- formalna poprawność pracy (formatowanie, przypisy, cytowanie źródeł etc.)
AKTYWNOŚĆ
Aktywny udział w zajęciach oznacza przeczytanie wskazanych materiałów przed zajęciami oraz włączenie się do toczącej się na zajęciach dyskusji (odpowiadanie na pytania, prezentowanie własnych opinii i argumentacji).
OBECNOŚĆ NA ZAJĘCIACH
każdy student bez konsekwencji co do oceny końcowej może bez usprawiedliwienia opuścić 2 zajęcia
Praktyki zawodowe
none
Literatura
Podręczniki:
Andenas M., Wooldridge F., European Comparative Company Law, (Cambridge: CUP, 2009)
Ventoruzzo M. ed., Comparative Corporate Law, (St. Paul: West Acad. Publ. 2015)
Cahn A., Donald D.C., Comparative Company Law, 2nd. ed. (Cambridge: CUP, 2018)
R. Kraakman ed. at al., The anatomy of corporate law: a comparative and functional approach, 3rd. ed. (Oxford: OUP, 2017)
Dodatkowe materiały do przygotowania mogą być wskazywane podczas konkretnych zajęć.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: