Mikrobiologia środowisk -W 1400-215MIKS-W
Opis wykładu
1. Charakterystyka mikroorganizmów, bioróżnorodność oraz rozmieszczenie w biosferze (małe, liczne, ewolucyjnie stare, gatunkowo liczne, hodowalne lub niehodowalne; zróżnicowane morfologicznie, strukturalnie, genetycznie, fizjologicznie, ekologicznie; klasyfikacja i filogeneza). Ilość gatunków w ekosystemie lub zespole mikroorganizmów (microbial community); dominacja gatunkowa; sukcesja; łańcuch troficzny; typy troficzne. Krążenie pierwiastków (węgiel, azot, siarka, fosfor, żelazo); szybkość przepływu pierwiastków biogennych; przepływ energii; szlaki metaboliczne (wykorzystanie: źródeł energii, donorów elektronów, akceptorów elektronów, tworzenie produktów metabolicznych). 2. Czynniki abiotyczne i biotyczne ekosystemu (warunki fizyczne a wzrost mikroorganizmów: temperatura, pH, Eh, ciśnienie osmotyczne, światło, promieniowanie, związki nieorganiczne i organiczne. Środowiska zasiedlane przez mikroorganizmy, ekstremofile. Interakcje między mikroorganizmami. Biofilmy i ich powszechność w środowisku. 3. Woda jako środowisko życia bakterii (klasyfikacja wód powierzchniowych, warstwy i strefy w środowisku wodnym, typy miktyczne jezior, produktywność, status troficzny jezior, strefy saprobowe, typy bakterii w wodach, pętla mikrobiologiczna i jej rola). 4. Mikrobiologia atmosfery jako łącznik między środowiskami. 5. Mikroorganizmy w ochronie środowiska naturalnego i biotechnologii środowiskowej. Oczyszczanie ścieków, kompostowanie, bioremediacja gruntów i terenów skażonych zanieczyszczeniami, ługowanie metali z rud, dezodoryzacja gazów, biosensory. 7. Metody badawcze rekomendowane w mikrobiologii środowiskowej.
Rodzaj przedmiotu
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Po opanowaniu materiału objętego wykładem i ćwiczeniami student:
Wiedza:
- Rozumie zasady hierarchicznej organizacji życia, od cząsteczki po biosferę, i stosuje pojęcia niezbędne dla ich zrozumienia i opisu (K_W07 BI1)
- Zna ogólne uwarunkowania środowiskowe życia oraz wpływ czynników środowiskowych na funkcjonowanie mikroorganizmów prokariotycznych (K_W14 BI1)
- Rozumie podstawowe kategorie pojęciowe terminologii biochemicznej, mikrobiologicznej, genetyki mikroorganizmów i oraz biologii środowiskowej mikroorganizmów (K_W13 BI1; K_W03 BT1; K_W08 BT1)
- Ma wiedzę w zakresie podstawowych zastosowań mikrobiologii w życiu społeczno-gospodarczym (K_W19 BI1)
Umiejętności:
- Wykazuje umiejętność wykorzystania dostępnych źródeł informacji, w tym źródeł elektronicznych (K_U03 BT1; K_U07 BT2)
- Uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany (K_U11 BT1; K_U10 BI1)
Kompetencje społeczne:
Odczuwa potrzebę stałego dokształcania się i aktualizowania wiedzy dotyczącej nauk przyrodniczych (K_K04 BI1, K_K06 BI1, K_K06 BT1; K_K07 BI2; K_K01 BI2)
- Rozumie zjawiska biologiczne, fizyczne i chemiczne zachodzące w przyrodzie (K_K01BT1, K_K01BT2)
- Rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu informacji o nowych osiągnięciach biotechnologii i biologii mikroorganizmów oraz potrafi przekazać te informacje w sposób zrozumiały (K_K11BT1, K_K11BT2, K_K03BI2)
Kryteria oceniania
Warunki zaliczenia egzaminu
Warunkiem zaliczenia egzaminu jest uzyskanie co najmniej 51% punktów z egzaminu pisemnego (test zamknięty jednokrotnego wyboru).
Praktyki zawodowe
nie
Literatura
1. Błaszczyk, M.K. Mikrobiologia środowisk. Warszawa, PWN, 2014.
2. Baj, J. Mikrobiologia. Warszawa, PWN, 2018.
3. Baj J., Markiewicz, Z. Biologia molekularna bakterii. Warszawa, PWN, 2015.
4. Błaszczyk, M.K., Mikroorganizmy w ochronie środowiska. Warszawa, PWN, 2007.
5. Klimiuk, E., Łebkowska, M. Biotechnologia w ochronie srodowiska. Warszawa, PWN, 2008.
6. Kunicki-Goldfinger, W. Życie bakterii. Warszawa, PWN, 2007.
7. Schlegel, H.G. Mikrobiologia ogólna. Warszawa, PWN, 2008.
8. Madigan, M.T., Bender, K.S., Buckley, D.H., Sattley, W.M., Stahl, D.A. Brock Biology of Microorganisms, Global Edition. Pearson Education Limited, 2018.
9. Whitman, W.B. Bergey's Manual of Systematic of Archaea and Bacteria. John Wiley & Sons, Inc., 2015.
10. White, D., Drummond, J., Fuqua, C.The Physiology and Biochemistry of Prokaryotes. Oxford University Press, 2011.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: