Podstawy indywidualnej przedsiębiorczości 1200-1PINPW5
W trakcie zajęć zostaną omówione tematy:
- studiowanie za granicą (zalety i wady wyjazdu za granicę, opcje wyjazdu - stypendia zagraniczne, umowy bilateralne - oferty dla studentów, międzynarodowe projekty badawcze, stypendia dla studentów, program Erasmus, studia magisterskie za granicą, studia doktoranckie za granicą)
- praca w nauce(CV naukowe, pomysły na projekt naukowy, poszukiwanie pieniędzy na badania, granty dla młodych naukowców, stypendia dla studentów, bazy informacji o stypendiach / grantach, uczelnie przyszłości, przygotowanie wniosku o finansowanie projektu, e-bazy artykułów naukowych)
- własna firma oraz poszukiwanie pracy w branży farmaceutycznej, kosmetycznej i chemicznej (zalety i wady prowadzenia własnej działalności, komercjalizacja badań naukowych, wybór metody komercjalizacji badań naukowych, firmy chemiczne, farmaceutyczne, kosmetyczne)
- ochrona własności intelektualnej (działalność UOTT, własność intelektualna i jej znaczenie, regulacje prawne dotyczące własności intelektualnej na UW, własność przemysłowa, wynalazek, systemy ochrony wynalazków, proces patentowania.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Tryb prowadzenia
Ogólnie: mieszany: w sali i zdalnie | W cyklu 2024Z: zdalnie | W cyklu 2023Z: zdalnie |
Efekty kształcenia
Po zakończeniu wykładu student:
- ma uporządkowaną wiedzę na temat zasad i norm etycznych związanych z działalnością naukową i dydaktyczną (X1A_W07)
- ma podstawową wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej oraz prawa patentowego w dziedzinie chemii (X1A_W08)
- zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości (X1A_W09)
- potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę i rozwijać swoje profesjonalne umiejętności , korzystając z różnych źródeł (pisanych i elektronicznych) w tym także w języku obcym (X1A_U07)
- rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się.
- potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze, także w językach obcych (X1A_K01)
- potrafi pracować w zespole i ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową (X1A_K02)
- ma przekonanie o wadze zachowania się w sposób profesjonalny, przestrzega zasad etyki zawodowej (X1A_K04)
- zna zakres posiadanej przez siebie wiedzy i posiadanych umiejętności, rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych (X1A_K05)
- potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy (X1A_K07)
Kryteria oceniania
Ocena końcowa z przedmiotu jest wystawiana na podstawie aktywności studenta w trakcie zajęć oraz liczby punktów uzyskanych z pracy pisemnej.
Praktyki zawodowe
Nie są prowadzone
Literatura
- Getting Things Done, czyli sztuka bezstresowej efektywności – David Allen
- 7 nawyków skutecznego działania – Stephen R. Covey
- 15 tajemnic zarządzania czasem. O czym wiedzą ludzie sukcesu? – Kevin Kruse
- Organizacja czasu i pracy - dr Ken Blanchard
- Co pracownik i student szkoły wyższej o prawie autorskim wiedzieć powinien - Alina Domańska-Baer
- Co pracownik i student szkoły wyższej o ochronie własności przemysłowej wiedzieć powinien - dr Alicja Adamczyk, Elżbieta Dobosz, Marcin Gędłek
- Sobiecki R. 2003. Podstawy przedsiębiorczości w pytaniach i odpowiedziach. Wyd. Difin, Warszawa.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: