Practical Botany 1400-225BPR
The course covers key aspects of the contemporary and historical agrobiodiversity. Useful fungi, wild food plants species, spices and seasonings, medicinal and cosmetic plants, plant dyes will be presented. Issues concerning plants of high cultural importance, plants and art and various aspects of ethnobotany will be covered. Each practicals are divided into two parts: theoretical preface and practical part (for example mixed herbal seasonings, cosmetics and dying will be made then)
Programme:
1.Wild and naturalized useful plants of Poland
2. Edible and poisonous fungi
3.Cereals and vegetables
4. Plants used in process of production and aromatization of spirits
5. Native seasonings
6. Stimulant an hallucinogenic plants
7. Trees with high cultural importance
8. Plants of magical and cultural use
9. Cosmetic plants
10. Plants and art (National Museum)
11. Overseas roots
12. Tropical Fruits
13. Medicinal plants
14. Organic dyes
Type of course
Mode
Prerequisites (description)
Course coordinators
Bibliography
M. J. Balick & P. A. Gox, Plants, People and Culture
L. Bremness, Wielka księga ziół
J. Cieślak, Domowy wyrób win
F. Collombet, J-P. Paireault, Wina świata
P. Czikow, J. Łaptiew, Rośliny lecznicze i bogate w witaminy
P. Dowell, A. Bailey, Wielka księga ingrediencji
Z. Fałat i in., Przewodnik piwosza (Polska szlakiem piwnym)
G. Ferguson, Signs and symbols in Christian art
D. Forstner, Świat symboliki chrześcijańskiej
J. Gerald-Wyżycki, Zielnik ekonomiczno-techniczny
M. Henneberg, E. Skrzydlewska, Zatrucia roślinami wyższymi i grzybami
B. Hlava, D. Lánska, Rośliny przyprawowe
E. E. Hopman, Drzewa magiczne, drzewa lecznicze
E. Hyams, Rośliny w służbie człowieka
M. Jakimowicz-Shah, A. Jakimowicz, Mitologia indyjska
K. Kluk, Dykcjonarz roślinny
W. Kopaliński, Słownik mitów i tradycji kultury
W. Kopaliński, Słownik symboli
M. J. Künstler, Mitologia chińska
B. Kuźnicka, M. Dziak, Zioła i ich stosowanie
J. Kybal, J. Kaplická, Rośliny aromatyczne i przyprawowe
D. Lánská, Plané rostliny v kuchyni
D. J. Mabberley, The Plant Book
J. Macků, J. Krejča, Atlas liečivých rastlín
H. Melchior, H. Kastner, Przyprawy, badania botaniczne i chemiczne
K. Moszyńska, Kultura ludowa Słowian
J. Norman, Wielka księga przypraw
M. Nowiński, Dzieje upraw i roślin leczniczych
M. Nowiński, Dzieje upraw i roślin ogrodniczych
M. Nowiński, Dzieje upraw i roślin uprawnych
A. Paluch, Zerwij ziele z dziewięciu miedz (zioła w medycynie ludowej i obrzędach w Polsce)
Z. Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych
M. Polakowska, Leśne rośliny zielarskie
Ch. Ratsch, Rośliny miłości
M. Rejewski, Rośliny przyprawowe i używki roślinne
M. de Roche, Pokarmy miłosne
A. Rumińska, A. Ożarowski, Leksykon roślin leczniczych
A. Šedo, J. Krejča, Rośliny źródłem przypraw
G. Sieczkowski, Piwo klasztorne i domowe
B. Szczepanowicz, Atlas roślin biblijnych
J. S. Turski, B. Więcławek, Barwniki roślinne i zwierzęce
W. Tuszyńska, Farbowanie barwnikami naturalnymi
D. Tyszyńska-Kownacka, T. Starek, Zioła w polskim domu
N. Williams, How the ancient Egyptians brewed beer, Science 273
J. G. Vaughan, C. A. Geissler, Rośliny jadalne
K. Zraly, Wino, pełny wykład
Notes
Term 2023Z:
None |
Term 2024Z:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: