Dietoterapia w onkologii 8120-DwO-WUM
Wpływ nowotworu na stan odżywienia chorego.
Postępowanie żywieniowe chorego onkologicznego.
Wpływ leczenia onkologicznego na stan odżywienia pacjenta.
Rola żywienia w remisji choroby nowotworowej.
Zasadność stosowania niekonwencjonalnych metod leczenia.
Wpływ żywienia i stylu życia na ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych – znaczenie dietoprofilaktyki onkologicznej.
Programowanie wewnątrzmaciczne oraz zwyczaje w okresie wczesno postnatalnym w kontekście zwiększenia ryzyka chorób nowotworowych. Najnowsze doniesienia naukowe w dziedzinie onkologii, dietoprofilaktyki i żywienia klinicznego.
Immunonutrition w onkologii.
Kuchnia w onkologii – przepisy i porady żywieniowe dla pacjentów.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Efekty kształcenia
Szczegółowe efekty uczenia się
W zakresie wiedzy absolwent zna i rozumie:
- podstawowe szlaki kataboliczne i anaboliczne, sposoby ich regulacji oraz wpływ czynników genetycznych i środowiskowych;
- pojęcia: potencjał oksydacyjny organizmu i stres oksydacyjny;
- enzymy biorące udział w trawieniu, mechanizm wytwarzania kwasu solnego w żołądku, rolę żółci, przebieg wchłaniania produktów trawienia oraz zaburzenia z nimi związane;
- konsekwencje niewłaściwego odżywiania, w tym długotrwałego głodowania, przyjmowania zbyt obfitych posiłków oraz stosowania niezbilansowanej diety;
- konsekwencje niedoboru witamin lub minerałów oraz ich nadmiaru w organizmie;
- procesy takie jak: cykl komórkowy, proliferacja, różnicowanie i starzenie się komórek, apoptoza i nekroza oraz ich znaczenie dla funkcjonowania organizmu;
- mechanizm działania hormonów oraz konsekwencje zaburzeń regulacji hormonalnej;
- mechanizmy starzenia się organizmu.
W zakresie umiejętności absolwent potrafi:
- obsługiwać proste przyrządy pomiarowe oraz oceniać dokładność wykonywanych pomiarów.
Pozostałe efekty uczenia się (nieobowiązkowe)
W zakresie wiedzy absolwent zna i rozumie:
- postacie kliniczne najczęstszych chorób poszczególnych układów i narządów, chorób metabolicznych oraz zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej;
- uwarunkowania środowiskowe i epidemiologiczne najczęstszych nowotworów człowieka.
Kryteria oceniania
Testy kończące dany dział oraz test podsumowujący.
Aby zaliczyć fakultet student musi:
- zapoznać się ze wszystkimi materiałami z kursu;
- zaliczyć każdy test na min. 60% (do każdego testu student ma dwa podejścia);
- zaliczyć test podsumowujący na min. 60% (do testu student ma dwa podejścia).
Praktyki zawodowe
-
Literatura
Obowiązkowa:
Materiały zawarte w kursie e-learningowym (przygotowane przez wykładowcę)
Uzupełniająca:
Dietetyka i żywienie kliniczne. Wydanie polskie. Pod red. J. Chojnacki, Elsevier 2013.
Dietetyka kliniczna. Wydanie polskie. Pod red. J. Chojnacki, G. Klupińska, Elsevier, 2014.
Niedożywienie związane z chorobą. Pod red. B. Szczygieł, PZWL, 2011.
Podstawy żywienia klinicznego: wydanie IV. Red. L. Sobotka, Scientifica, 2013.
Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention od Cancer; a Global Perspective, World Cancer research Fund, American Institute for Cancer Research 2007:
http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/Second_Expert_Report_full.pdf
Praktyczny podręcznik dietetyki. Pod red. Jarosz M. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
Żywienie chorych z nowotworami. Pod red. Jarosz M., Sajór I. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, PZWL, 2013.
Normy żywienia człowieka. Red. Jarosza M, Bułhak-Jachymczyk B, PZWL, Warszawa 2008.
Podstawy żywienia i dietoterapii. Wydanie polskie. Pod red. D. Gajewska, Elsevier.
Postępowanie w niedożywieniu. Pod red. A. Rogulska, PZWL.
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Pod red. Ciborowska H., Rudnicka A., PZWL.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: