Cultural Diversity of the Western Hemisphere (Różnorodność kulturowa zachodniej hemisfery) 4219-AW215
Wykład poruszy następujące zagadnienia:
1. JEDNOŚĆ W RÓŻNORODNOŚCI - WSPÓLNE UWARUNKOWANIA ZACHODNIEJ PÓŁKULI
2. DROGA DO EL DORADO - KULTURY RDZENNE
3. JESUS CHRIST SUPERSTAR - RELIGIA
4. GOSPODA ŚWIĄTECZNA - ŚWIĘTA I TRADYCJE
5. WSZYSCY LUDZIE PREZYDENTA - KULTURA POLITYCZNA I TOŻSAMOŚĆ NARODOWA
6. MIĘDZY SŁOWAMI - JĘZYK
7. DIRTY DANCING - MUZYKA I TANIEC
8. PRZEPIÓRKI W PŁATKACH RÓŻY - KUCHNIA I NAPOJE
9. RĘKA BOGA - SPORT
10. DUMA I UPRZEDZENIE - GENDER I SEKSUALNOŚĆ
11. WE BUILT THIS CITY - SZTUKA I ARCHITEKTURA
Rodzaj przedmiotu
monograficzne
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Po ukończeniu kursu student:
WIEDZA
- posiada wiedzę z zakresu kultury i sztuki państw zachodniej hemisfery
- dostrzega specyfikę i złożoność kształtowania się współczesnych społeczeństw amerykańskich, ich odrębności i tożsamości narodowej
- jest świadomy zarówno różnic, jak i wspólnych mianowników kultur amerykańskich
UMIEJĘTNOŚCI
- posiada umiejętności analizowania, oceniania i wykorzystywania informacji z różnorodnych źródeł, dotyczących kultur amerykańskich
- potrafi wyjaśniać bieżące wydarzenia i zjawiska zachodzące w zachodniej hemisferze, osadzając je we właściwym kontekście kulturowym
- umie formułować argumenty w dyskusji dotyczącej kultur amerykańskich
KOMPETENCJE SPOŁECZNE
- rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się, jest otwarty na nowe zjawiska i idee, gotowy do zmiany opinii w obliczu nowych danych i argumentów
- jest przygotowany do wykorzystania wiedzy z zakresu różnorodności kulturowej zachodniej półkuli w pracy zawodowej
Kryteria oceniania
Ocena zostanie wystawiona na podstawie egzaminu pisemnego.
Skala ocen:
51-62% 3
63-72% 3.5
73-82% 4
83-92% 4.5
93-99% 5
100% 5!
Literatura
Literatura podstawowa
1. Allsopp J., Rickford J.R. (ed.), Laguage, Culture and Caribbean Identity, University Press of the West Indies, 2012.
2. Bigsby Ch., The Cambridge Companion to Modern American Culture, Cambridge University Press, 2006.
3. Henighan T., Maclean's Companion to Canadian Arts and Culture, Raincoat Book, 2000.
4. King J., The Cambridge Companion to Modern Latin American Culture, Cambridge University Press, 2004.
5. Levander C.F., Levine R.S. (red.), Hemispheric American Studies, Rutgers University Press, 2008.
Literatura uzupełniająca
1. Beushausen W. (red.) et al, Caribbean Food Cultures: Culinary Practices and Consumption in the Caribbean and Its Diasporas, Transcript-Verlag, 2014.
2. Carpenter K., Interweaving Tapestries of Culture and Sexuality in the Caribbean, Palgrave, 2017.
3. Elson L.C., The history of American music, Kessinger Publishing, 2005.
4. Hanke L., Do the Americas have a common history?, Alfred A. Knopf, 1964.
5. Lovera, J.R., Food Culture in South America, Greenwood, 2005.
6. Murrell N.S., Afro-Caribbean Religions: An Introduction to Their Historical, Cultural and Sacred Traditions, Temple University Press, 2009.
7. Schechter J.M., Music in Latin American Culture: Regional Traditions, Schrimer, 1999.
8. Smith A.F., The Oxford companion to American food and drink, Oxford University Press, 2007.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: