CHANOYU I: japońska droga herbaty – wprowadzenie 3600-CHJDHI-OW
Kurs dotyczy zjawiska chanoyu – jego miejsca w japońskiej historii i kulturze. Studenci zapoznają się z podstawowymi założeniami sztuki drogi herbaty, opracowują tematy związane z historycznymi początkami tej sztuki (postacie Muraty Shukō, Takeno Jōō, Sen no Rikyū), poznają podstawowe terminy z dziedziny myśli herbacianej (wa-kei-sei-jaku, wabi, sōan chanoyu, ichigo ichie, shichū no sankyo, ichiza konryū). Kurs posiada rozbudowaną część praktyczną realizowaną na matach tatami w pokoju herbacianym Kaian w przestrzeni BUW. Dzięki temu studenci zdobywają też praktyczne umiejętności, mają okazję bezpośrednio spotkać się z wytworami japońskiego rękodzieła, uczą się dbać o sprzęty, w praktyce poznają japońską etykietę, oswajają się z tradycyjną przestrzenią i uczą się prawidłowo z niej korzystać.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
w sali
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Studenci potrafią przedstawić z wykorzystaniem terminologii tej dziedziny podstawowe zagadnienia z historii, estetyki i filozofii japońskiej drogi herbaty. W toku zajęć studenci mają też okazję doświadczyć herbaty w jej tradycyjnym otoczeniu, usiąść i praktykować na matach tatami, co sprawia, że swobodniej są w stanie korzystać z japońskiej tradycyjnej przestrzeni, potrafią zachować się zgodnie z etykietą obowiązującą gościa podczas spotkania herbacianego, łatwiej i z większą świadomością wchodzą w relacje wpisane w japońskie tradycyjne środowisko kulturowe. Konieczność uczenia się elementów od starszych doświadczonych kolegów rozwija umiejętność współpracy i komunikacji, zajęcia wymagające szczególnego skupienia, wysiłku fizycznego jak i mentalnego hartują ducha, natura drogi herbaty zaś wzbudza w studentach otwarcie na drugiego, współczucie, wzajemne zrozumienie i poczucie więzi.
Po ukończeniu kursu przewidzianego programem student:
Wiedza
[K_W08] ma uporządkowaną wiedzę szczegółową o sztuce i estetyce Japonii (w zakresie omawianym na zajęciach)
Kompetencje
[K_K06] widzi potrzebę prowadzenia dialogu międzykulturowego (w zakresie wymiany kulturowej inspirowanej poprzez udział osoby spoza japońskiej kultury w japońskich spotkaniach herbacianych);
[K_K07] ma świadomość znaczenia kultury japońskiej w kulturze światowej (w zakresie inspiracji kulturą chanoyu);
[K_K08] działa na rzecz udostępniania i promowania spuścizny kulturowej i językowej Japonii (dotyczy wybranych studentów, w zakresie dzielenia się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi w ramach kursu w aktywności poza zajęciami)
Kryteria oceniania
Zaliczenie pisemne i praktyczne
Ocena ciągła (bieżące przygotowanie do zajęć i aktywność)
Kontrola obecności (dopuszczalne dwie nieusprawiedliwione nieobecności w semestrze)
Możliwość zaliczenia w terminie zerowym
Literatura
Okakura Kakuzō (przełożyła Maria Kwiecieńska), Księga herbaty, PIW, Warszawa 1986
Sōshitsu Sen XV (przełożyła Anna Zalewska), O duchu herbaty, Wydawnictwo jeżeli p to q, Poznań 2007
A Chanoyu Vocabulary – Practical Terms for the Way of Tea, Tankōsha, Kyōto 2007
Varley Paul, Kumakura Isao (red.), Tea In Japan, Essays on the History of Chanoyu, University of Hawaii Press, Honolulu 1989
Sen Sōshitsu XV (trans. V. Dixon Morris), The Japanese Way of Tea: From Its Origins in China to Sen Rikyū, University of Hawaii Press, Honolulu 1998
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: