Zagadnienia społeczno-kulturowe Japonii (L) 3600-19-JAW1-ZSKJ2
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami związanymi ze współczesną japońską kulturą i społeczeństwem, a także pokazanie zróżnicowania geograficznego oraz regionalnego Japonii. Problematyka każdego wykładu skupia się na prezentacji odrębnego zagadnienia. W pierwszym semestrze przedstawione zostaną podstawowe informacje z zakresu geografii fizycznej oraz społecznej Japonii, natomiast w drugim omówione zostaną tematy związane z kulturą życia codziennego Japonii
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza
- ma uporządkowaną wiedzę ogólną (obejmującą terminologię, teorię i metodologię) z zakresu studiów nad kulturą P6S_WG
-ma podstawową wiedzę w zakresie teorii nauk humanistycznych (literaturoznawstwa lub językoznawstwa lub historii) niezbędnych dla rozumienia wybranych aspektów kultury P6S_WG
-ma uporządkowaną wiedzę szczegółową o zagadnieniach społeczno-kulturowych Japonii w zakresie środowiska naturalnego, sytuacji etnicznej, demograficznej i politycznej P6S_WG
-potrafi nazwać i scharakteryzować podstawowe zjawiska kulturowe Japonii P6S_WK
Umiejętności -potrafi wyszukiwać, analizować, oceniać i wykorzystywać informacje z różnych źródeł P6S_UW
-potrafi wskazać źródła różnic kulturowych krajów Orientu P6S_UW
-potrafi zastosować wiedzę z zakresu historii Japonii do analizy i interpretowania wydarzeń współczesnego świata P6S_UW
-potrafi prawidłowo usytuować Japonię w kontekście uwarunkowań środowiska naturalnego, geopolitycznego i gospodarczego P6S_UW
Kompetencje społeczne -ma świadomość odmienności kulturowej i jej źródeł religijnych, filozoficznych, obyczajowych i historycznych oraz jej znaczenia dla rozumienia współczesnego świata P6S_KK
-widzi potrzebę prowadzenia dialogu międzykulturowego P6S_KR
-ma świadomość znaczenia kultury Japonii w kulturze światowej P6S_KO
-działa na rzecz udostępniania i promowania spuścizny kulturowej i językowej Japonii P6S_KO
Kryteria oceniania
egzamin pisemny test otwarty
obecność dopuszczająca (2 nieobecności na semestr)
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
Befu Harumi, Japan. An Anthropological Introduction, Chandler Publishing Company, New York, 1971.
Hałasa Dorota, Życie codzienne w Tokio (Everyday lifei in Tokyo), Dialog, Warszawa, 2004.
Kordzinska-Nawrocka Iwona, Japońska kultura kulinarna (Japanese culinary culture), TRIO, Warszawa 2008
Modern Japan: Land and Man, ed. Toshio Noh, Douglas H. Gordon, Teikoku-Shoin Co., 1974, Tokyo.
Tubielewicz Jolanta, Nara i Kioto, Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, Warszawa, 1983
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: