Zagadnienia społeczno-kulturowe Japonii (Z) 3600-19-JAW1-ZSKJ1
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami związanymi ze współczesną japońską kulturą i społeczeństwem, a także pokazanie zróżnicowania geograficznego oraz regionalnego Japonii. Problematyka każdego wykładu skupia się na prezentacji odrębnego zagadnienia.
Semestr pierwszy poświęcony zostanie omówieniu najważniejszych zagadnień dotyczących geografii Japonii, zarówno z zakresu geografii fizycznej jak i społecznej. Dodatkowo podany zostanie (w formie listy) zestaw polskich i japońskich terminów geograficznych. Przewiduje się także zajęcia praktyczne z odczytywania map japońskich.
W drugim semestrze poruszone zostaną tematy dotyczące między innymi: norm i wzorów społecznych (reigi sahō), tradycji kulinarnej i estetyki kuchni japońskiej, rodziny japońskiej, systemu edukacji, kultury korporacyjnej i systemu zatrudnienia, dorocznych świąt i obrzędów przejścia, kultury spędzania wolnego czasu oraz współczesnej muzyki japońskiej (j-pop, enka) i innych form kultury masowej.
Uzupełnieniem wykładu będzie prezentacja bogatego materiału filmowego.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
w sali
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza
- ma uporządkowaną wiedzę ogólną (obejmującą terminologię, teorię i metodologię) z zakresu studiów nad kulturą P6S_WG
-potrafi nazwać i scharakteryzować podstawowe zjawiska kulturowe Japonii P6S_WK
-ma uporządkowaną wiedzę szczegółową o zagadnieniach społeczno-kulturowych Japonii w zakresie środowiska naturalnego, sytuacji etnicznej, i demograficznej P6S_WG
-ma świadomość różnorodności językowej i jej wpływu na sytuację kulturową świata P6S-WK
-ma podstawową orientację we współczesnym życiu kulturalnym Japonii P6S-WK
Umiejętności -potrafi wyszukiwać, analizować, oceniać i wykorzystywać informacje z różnych źródeł P6S_UW
-potrafi wskazać źródła różnic kulturowych krajów Orientu P6S_UW
-potrafi zastosować podstawową wiedzę z zakresu historii Japonii do analizy i interpretowania wydarzeń współczesnego świata P6S_UW
-potrafi prawidłowo usytuować Japonię w kontekście uwarunkowań środowiska naturalnego, geopolitycznego i gospodarczego P6S_UW
-umie porównać i dostrzec zależności między wybranymi tekstami kultury i innymi dziełami twórczości kulturalnej Japonii (film, prasa, piśmiennictwo o charakterze społecznym), a zagadnieniami tradycji i współczesności P6S_UK
-potrafi zastosować wiedzę z zakresu problematyki społeczno-kulturowej Japonii w typowych sytuacjach profesjonalnych P6S_UK
-potrafi wskazać najważniejsze zagadnienia intelektualne, dylematy, preferencje estetyczne formułowane wewnątrz kultury Japonii P6S_UW
-potrafi poprawnie funkcjonować w środowisku kulturowym Japonii P6S_UK
-posiada umiejętności prezentacji zagadnień szczegółowych z zakresu problematyki kulturowej Japonii w języku polskim z uwzględnieniem tradycji intelektualnej Japonii P6S_UK
Kompetencje społeczne
-rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie P6S_KK
-potrafi nawiązywać kontakty w współdziałać z przedstawicielami odmiennych kultur P6S_KO
-ma świadomość odmienności kulturowej i jej źródeł religijnych, filozoficznych, obyczajowych i historycznych oraz jej znaczenia dla rozumienia współczesnego świata P6S_KK
-ma świadomość znaczenia kultury Japonii w kulturze światowej P6S_KO
-działa na rzecz udostępniania i promowania spuścizny kulturowej i językowej Japonii P6S_KO
-dostrzega pozytywne wartości społeczno-kulturowe Japonii, z których może czerpać dla osobistego rozwoju i efektywnej komunikacji międzykulturowej P6S_KK
Kryteria oceniania
-egzamin pisemny z całości po I i II sem
-obecność dopuszczająca, dopuszczalne 2 nieobecności nieusprawiedliwione za semestr, 4 na rok.
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
Befu Harumi, Japan. An Anthropological Introduction, Chandler Publishing Company, New York, 1971.
Hałasa Dorota, Życie codzienne w Tokio (Everyday lifei in Tokyo), Dialog, Warszawa, 2004.
Hendry Joy, Japończycy. Kultura i społeczeństwo, WUJ, 2013.
Kordzinska-Nawrocka Iwona, Japońska kultura kulinarna (Japanese culinary culture), TRIO, Warszawa 2008
Modern Japan: Land and Man, ed. Toshio Noh, Douglas H. Gordon, Teikoku-Shoin Co., 1974, Tokyo.
Tubielewicz Jolanta, Nara i Kioto, Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe, Warszawa, 1983
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: