MET-DJF: Ocenianie i jego formy 3304-2D2O-MET-OJF
Tematyka zajęć:
1. Kontrolowanie czy ocenianie? – analiza celów i metod oceniania w perspektywie glottodydaktycznej
2. Ocenianie kompetencji vs ocenianie wiadomości – jaka różnica?
3. Ocenianie kształtujące – cele, techniki.
4. Budowanie sekwencji oceniających kompetencje cząstkowe - poziomy taksonomiczne wg Blooma.
5. Przekazywanie informacji zwrotnej i zagadnienie edukacyjnej wartości dodanej.
6. Europejskie Portfolio Językowe a samoocena.
7. Egzaminy zewnętrzne z języków obcych w polskiej szkole: sprawdzian, egzamin gimnazjalny i egzamin maturalny,
8. Certyfikacje w języku francuskim – rola organizacji ALTE.
9. Konstruowanie narzędzi służących do oceny umiejętności językowych uczniów.
10. Interpretacja wyników uczniów (analiza ilościowa i jakościowa).
11. Konstruowanie programów nauczania.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
• zna podstawowe pojęcia i odpowiadające im terminy używane w glottodydaktyce; oraz rozumie ich usytuowanie w relacji do innych dziedzin humanistyki (K_W03);
• ma usystematyzowaną wiedzę dotyczącą ewaluacji kompetencji językowej ucznia (K_W04);
• ma elementarną wiedzę o kierunkach badań i o najnowszych osiągnięciach w glottodydaktyce (K_W06);
• potrafi korzystać z różnych źródeł i sposobów, w tym nowoczesnych technologii informacyjnych, aby wyszukiwać, analizować, oceniać, selekcjonować i użytkować informację niezbędną do udziału w zajęciach oraz posługuje się podstawowymi źródłami leksykograficznymi i gramatycznymi (KU_01);
• posiada podstawowe umiejętności badawcze, obejmujące formułowanie i analizę problemów badawczych, dobór metod i narzędzi badawczych, opracowanie i prezentację wyników w zakresie niezbędnym do udziału w dyskusji na zajęciach i przygotowania własnych prac z zakresu glottodydaktyki (KU_02);
• potrafi posługiwać się podstawowymi ujęciami teoretycznymi, paradygmatami badawczymi i pojęciami właściwymi dla językoznawstwa, literaturoznawstwa i metodyki nauczania języków obcych - w typowych sytuacjach profesjonalnych (KU_04);
• rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i rozwoju osobistego, ocenia własne kompetencje w różnych dziedzinach i doskonali umiejętności (KK_01);
• umie współpracować w grupie, rozwiązywać problemy w dyskusji i inicjować stosowne do sytuacji rozwiązania (KK_02);
• potrafi dokonać wzajemnej ewaluacji z poszanowaniem godności i uczuć członków grupy (KK_03);
• potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie i innych zadania (KK_05);
• prawidłowo identyfikuje problemy i podejmuje decyzje związane z wykonaniem zawodu (KK_06);
Kryteria oceniania
Warunkiem uzyskania zaliczenia jest:
- aktywny udział w zajęciach;
- realizacja projektu dydaktycznego opracowanie narzędzia ewaluacji;
- uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium.
Literatura
BOURGUIGNON C., DELAHAYE P., VICHER A., 2005, L`évaluation de la compétence en langue : un objectif commun pour des publics différents ; Revue de didactologie des langues-cultures et de lexiculturologie 2005/4, n° 140, p. 459-473.
COURTILLON J., 2003, Élaborer un cours de FLE, Hachette.
Języki Obce w Szkole n. 6, 2005, numer specjalny, O ocenianiu, CODN, Warszawa.
NIEMIERKO B., 2002, Ocenianie szkolne bez tajemnic, WSiP, Warszawa.
NOËL-JOTHY F., SAMPSONIS B., 2006, Certifications et outils d’évaluation en FLE, Hachette, Paris.
OECD, 2005/2006, Ocenianie kształtujące – doskonalenie kształcenia w szkole średniej, CODN, Warszawa.
Référentiel – des contenus d’apprentissage du FLE en rapport avec les six niveaux du Conseil de l’Europe, à l’usage des enseignants de FLE, 2008, Alliance Française/Cle International, Paris.
SCHÄRER R., 2008, Portfolio européen des langues :rapport intérimaire 2007, Division des Politiques linguistiques, Strasbourg.
TAGLIANTE Ch., 2005, L’évaluation et Le Cadre européen commun, Cle International, Paris.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: