- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Kultura kulinarna - o niemieckiej kuchni i jej związkach z regionem i lokalną tradycją 3302-NKRiLT-OG
Każde spotkanie poświęcone jest innemu wybranemu zagadnieniu związanemu z kuchnią jednego z niemieckich krajów związkowych (landów), ze szczególnym uwzględnieniem kuchni bawarskiej obecnie i w minionych wiekach. W tej niezwykłej kulinarnej podróży poznamy wybrane landy niemieckie o bogatej historii, tradycji i kulturze, a także współczesne tradycje i różnice kulturowe i kulinarne związane z poszczególnymi regionami. Zapoznamy się z elementami niemieckiego „Knigge”, czyli savoir-vivre dotyczącego zachowania się przy stole, a w Bawarii i Saksonii poznamy ich związki z Polską, które wpłynęły także na zwyczaje panujące na królewskich i mieszczańskich stołach. W Polsce sięgniemy do tradycji śląskich i poszukamy ich związków z niemiecką i polską kuchnią i kulturą. Wiedza o charakterze kulturoznawczym przeplatana będzie przepisami na proste i trudniejsze do wykonania potrawy, a na koniec zajęć skomponujemy wspólny kulinarny stół.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Efektem uczenia jest poszerzenie i pogłębienie wiedzy o wybrane zagadnienia kulturalno-kulinarne, a także nabycie kompetencji społecznych. Student poznaje wybrane zagadnienia z historii niemieckich krajów związkowych, w tym związane z Polską oraz potrawy, których warto w tych krajach spróbować. Poznaje przepisy kulinarne mało znanej kuchni niemieckiej. Poznaje kulturę i tradycję współczesną, w tym szczególnie dwóch krajów związkowych na mapie federalnych Niemiec, łączących nowoczesność z tradycją i kulturą oraz ich powiązania z Polską. Student zyskuje wiedzę kulturoznawczą i nabiera kompetencji społecznej rozmawiania o Niemczech w szeroko pojętym kontekście europejskim.
Zaliczenie: Obecność na zajęciach, czytanie wybranych fragmentów literatury przedmiotu i udział w dyskusji oraz przygotowanie własnej 6-10-minutowej prezentacji na wybrany temat związany z tematyką seminarium na ocenę.
Literatura
Adel in Bayern – Ritter, Grafen, Industriebarone. Red. Wolfgang Jahn, Margot Hamm, Eva-Maria Brockhoff, Augsburg 2008
Anleitung zur allgemeinen Land- und Hauswirtschaft, dann zur weisen Einrichtung des geschäftigen Lebens. Joseph Kail. Erster Band, 1805, Wien.
Bayern - Küche, Land und Leute. Martina Meuth, Bernd Neuner-Duttenhofer, 2010, Augsburg.
Bayern tafelt. Erna Horn, 1980, München.
Burgen und Schlösser in den Alpen, Dieter Maier, 2011, Eggolsheim.
Die echte deutsche Küche. Typische Rezepte und kulinarische Impressionen aus allen Regionen. Sabine Sälzer, Gudrun Ruschitzka, 2005, Wemding.
Fisch. Uwe Ziss, 2006, Köln.
Kuchnia śląska. Marek Szołtysek, 2003, Rybnik.
O zachowaniu się przy stole. Ingrid Cording, 1994, Warszawa (tytuł oryginału niemieckiego Benehmen bei Tisch, 1991 Niedernhausen)
Rok śląski. Marek Szołtysek, 2010, Rybnik.
Smak natury. Cornelia Klaeger, 1997, Warszawa. (tytuł oryginału niemieckiego Das Bioaktiv-Kochbuch, 1996, München)
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: