Wstęp do kulturoznawstwa 3301-L1ICSW1
Cele:
1. Zaznajomienie studentów z ogólnymi zagadnieniami wiedzy o kulturze, przyjmując za podstawę antropologię kultury;
2. Umożliwienie im lepszego poruszania się w kulturach anglojęzycznych;
3. Wyrobienie umiejętności świadomego uczestnictwa we własnej kulturze.
Tematy:
1. Konstrukcja pojęcia kultury. Kultura a natura.
2. Przemiany kultury - akulturacja, dyfuzja.
3. Kultura a biologia - posługiwanie się ciałem w kulturze.
4. Kultura Materialna - rola artefaktów w kulturze
5. Kultura materialna - żywność i strój jako elementy kultury.
6. Seksualność, małżeństwo, rodzina.
7. Magia, religia.
8. Władza i polityka w kulturze. Pojęcie nowoczesności.
9. Nowe trendy w studiach nad kulturą: postkolonializm, ekokrytyka itp.
Dyżury dla studentów: poniedziałki 11.45-13.15 (na żywo lub GoogleMeet po umówieniu mailowym)
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza
Studenci znają i rozumieją:
- K_W01 - w zaawansowanym stopniu terminologię, teorię i metody badań nad literaturą i kulturą w ramach filologii angielskiej
- K_W06 - w zaawansowanym stopniu złożoność i pluralizm kultur oraz historyczne i instytucjonalne uwarunkowania kultury, zwłaszcza w odniesieniu do krajów obszaru języka angielskiego
Umiejętności
Studenci potrafią:
- K_U01 - w zaawansowanym stopniu stosować terminologię, teorie i metody badań nad literaturą i kulturą w ramach
filologii angielskiej
- K_U06 - w zaawansowanym stopniu rozpoznać i opisać złożoność i pluralizm kultur oraz historyczne i instytucjonalne uwarunkowania kultury, zwłaszcza w odniesieniu do krajów obszaru języka angielskiego
Kształcenie językowe na poziomie B2+.
Kryteria oceniania
Metody i kryteria oceniania:
- testy samooceny (Moodle)
- końcowy egzamin pisemny (weryfikacja W, U)
Literatura
Ember, Carol R. Melvin Ember, Cultural Anthropology.
Haviland, William A., Cultural Anthropology.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: