- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
BUSINESS ENGLISH with Case Studies from Wine Trade 3222-BEWINETRADE-OG
Rama zajęć obejmuje szeroko pojętą tematykę biznesową. Celem jest opanowanie przez studentów języka angielskiego z zakresu szeroko pojętego biznesu na poziomie ESOKJ C1 plus. Szczególna uwaga będzie poświęcona rozwijaniu kompetencji komunikacyjnych w obrębie leksyki biznesowej. Zajęcia mają charakter konwersatorium, jednak istotny element spotkań stanowią również ćwiczenia wspomagające właściwe użycie wyrażeń stosowanych w komunikacji biznesowej, zarówno wyrażeń specjalistycznych, jak i utartych wyrażeń o charakterze powszechnym. Naukę komunikacji biznesowej wspierają realne przykłady zaczerpnięte z branży winiarskiej. Spotkania obejmują następujące bloki tematyczne, stanowiące o treści kształcenia realizowanej podczas kursu:
1. Industries and companies / Branże i firmy
2. Brands and branding / Marki i kreowanie marek
3. Mergers and acquisitions / Fuzje i przejęcia
4. Various forms of competition / Formy rywalizacji
5. Forms of cooperation / Formy współpracy
6. Diversification of income / Dywersyfikacja dochodu
7. Key strategic issues / Kluczowe problemy strategiczne
8. Green and sustainable progress / Zielony i zrównoważony rozwój
9. Role of social reporting / Rola raportów społecznych
10. Forms of communication / Formy komunikacji
11. Setting up your own business / Tworzenie własnej firmy
12. Successes and failures / Sukcesy i porażki
13. Global offerings and adaptations / Oferta globalna i adaptacje
Nakład pracy studenta: 60 godz. (w tym godziny zorganizowane – 2 godziny tygodniowo w semestrze = w sumie 30 godzin lekcyjnych; praca samodzielna studenta – 30 godzin lekcyjnych (gdzie 15 godzin to przygotowanie do zajęć oraz kolejnych 15 godzin to przygotowanie do końcowego testu zaliczeniowego).
Razem - 2 ECTS
W przypadku braku (jakiejlkolwiek) możliwości przeprowadzenia zajęć w formie stacjonarnej zajęcia będą odbywać się przy użyciu narzędzi komunikacji na odległość zalecane przez UW (ZOOM).
Rodzaj przedmiotu
języki obce
Tryb prowadzenia
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student będzie rozumiał dłuższe wypowiedzi, nawet jeśli nie będą jasno skonstruowane i kiedy związki logiczne będą w nich implikowane, a nie wyrażone w sposób bezpośredni. Bez większych trudności zrozumie treść wyrażoną w języku angielskim zarówno w programach audio i filmach, jak i długich, złożonych tekstach o profilu informacyjnym, dostrzegając ich zróżnicowanie stylistyczne. Będzie rozumiał także artykuły specjalistyczne i dłuższe instrukcje techniczne, nawet te niezwiązane w sposób bezpośredni z dziedziną podstawową. Będzie potrafił tworzyć płynne i spontaniczne wypowiedzi z użyciem wyrażeń specjalistycznych w objętych kursem zakresach, bez zbyt widocznego namyślania się w celu znalezienia właściwych sformułowań. Powinien także umieć porozumiewać się skutecznie w kontaktach towarzyskich i sprawach zawodowych, precyzyjnie formułując myśli i poglądy, zręcznie nawiązując do wypowiedzi rozmówców. Powinien także umieć formułować przejrzyste i szczegółowe wypowiedzi dotyczące skomplikowanych zagadnień objętych tym kursem, rozwijać w nich wybrane wątki i kończyć je odpowiednią konkluzją.
Wiedza:
student zna język angielski zgodnie z wymaganiami określonymi dla poziomu C1 plus Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego (K2_W09).
Umiejętności:
student potrafi komunikować się korzystając ze znajomości reguł oraz zasobu leksykalnego języka angielskiego adekwatnie do wymagań dla poziomu C1 plus Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego (K2_U10)
Kompetencje:
Student jest przygotowany do poddawania krytycznej ocenie zarówno posiadaną wiedzę językową, jak i odbierane treści (K2_K01)
Student umie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy inicjując działania na rzecz interesu publicznego lub środowiska społecznego (K2_K02)
Kryteria oceniania
Metody i kryteria oceniania
Warunki zaliczenia przedmiotu: obecność; zaliczenie prac domowych; zaliczenie końcowego testu zaliczeniowego.
Test kończący to test pisemny. Kryteria dla kończącego przedmot testu wiedzy są przedstawione w formie progów procentowych:
99% - 100% - 5! (ocena bardzo dobra z wykrzyknikiem)
96% - 98 % - 5 (ocena bardzo dobra)
87% - 95% - 4+ (ocena dobra plus)
78% - 86% - 4 (ocena dobra)
69% - 77% - 3+ (ocena dostateczna plus)
60% – 68% - 3 (ocena dostateczna)
Dopuszczalna liczba nieobecności to 2 pary zajęć. W przypadku nieuzyskania zaliczenia do ostatnich zajęć w semestrze student ma prawo do uzyskania zaliczenia i oceny końcowej na takich samych zasadach w sesji poprawkowej.
Literatura
Market Leader, UpperIntermediate (3rd edition). David Cotton, David Falvey, Simon Kent. Harlow, UK: Pearson Education Ltd, 2012
Business Vocabulary in Use. Advanced (self-study and classroom use, 3rd edition). Bill Mascull. Cambridge: Cambridge University Press, 2017
Publikacje autorskie prowadzącego tego kursu:
Madeira, Port, Sherry: The Equinox Companion to Fortified Wines. Bristol, CT & Sheffield, UK: Equinox Publishing, 2021 https://www.equinoxpub.com/home/madeira-port-sherry/
Iberian-Romance borrowings into English in the fortified wine industry: Implications for wine educators, Revista de Lenguas para Fines Específicos, Volume 29 (2023), 94–109. https://ojsspdc.ulpgc.es/ojs/index.php/LFE/article/view/1610
The impact of international trade relations on French borrowings into English in the sparkling wine industry: A corpus-driven study conducted by a terminologist. LingBaW. Linguistics Beyond and Within, 10, 131–147. https://doi.org/10.31743/lingbaw.18015
Sparkling Wines: The Equinox Guide for Wine Professionals and Connoisseurs. Bristol, CT & Sheffield, UK: Equinox Publishing, 2025 https://www.equinoxpub.com/home/sparkling-wines/
Uwagi
W cyklu 2024L:
Zajęcia odbywają się w budynku przy ulice Dobrej 55. |
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: