Kształcenie kompetencji komunikacyjnych języka C - włoski, poz.4 3200-L3-KKKCW4
Kurs porusza szereg zagadnień zorientowanych na usystematyzowanie i pogłębienie wiedzy studenta w zakresie słownictwa na poziomie zaawansowanym o profilu specjalistycznym. Przybliża się tu także szeregu niuansów kulturowych koniecznych do uwzględnienia przez osoby pragnące poruszać się swobodnie we włoskiej współczesnej rzeczywistości, szczególnie w środowisku zawodowym. Cel kursu stanowi także przybliżenie studentom najistotniejszych cech dyskursywnych języka stosowanego w miejscu pracy oraz wyższych rejestrów stylistycznych. Omawiane zagadnienia dotyczą następujących tematów: (1) opisywanie struktury przedsiębiorstwa, klasyfikacja spółek i rodzaje przedsiębiorstw, (2) przemysł spożywczy: cykl produkcji produktów spożywczych, produkty ekologiczne, (3) marka, marketing i reklama: etykieta i jej funkcja promocyjna, hasła reklamowe, (4) giełda papierów wartościowych: akcje, obligacje, notowania, (5) interesariusze: akcjonariusze, klienci i dostawcy, (6) organizowanie kongresów i konferencji w firmie, (7) rynek pracy: zawody, poszukiwanie zatrudnienia, wynagrodzenie, rodzaje umowy o pracę, ogłoszenia, migracje pracowników, opracowanie życiorysu: curriculum vitae, najważniejsze punkty, rozmowa o pracę.
Nakład pracy studenta:
Łączna wartość punktów ECTS = 4
Godziny kontaktowe = I semestr = 30h i II semestr = 30h = 2 ECTS
Samodzielna praca studenta poza salą zajęciową:
Bieżące przygotowanie do zajęć – 40h = I i II semestr po 20h
Przygotowanie do testów semestralnych i egzaminu – 20h
40h + 20h = 60h = 2 ECTS
W cyklu 2023:
Kurs porusza szereg zagadnień zorientowanych na usystematyzowanie i pogłębienie wiedzy studenta w zakresie słownictwa na poziomie zaawansowanym o profilu specjalistycznym. Przybliża się tu także szeregu niuansów kulturowych koniecznych do uwzględnienia przez osoby pragnące poruszać się swobodnie we włoskiej współczesnej rzeczywistości, szczególnie w środowisku zawodowym. Cel kursu stanowi także przybliżenie studentom najistotniejszych cech dyskursywnych języka stosowanego w miejscu pracy oraz wyższych rejestrów stylistycznych. Omawiane zagadnienia dotyczą następujących tematów: (1) opisywanie struktury przedsiębiorstwa, klasyfikacja spółek i rodzaje przedsiębiorstw, (2) przemysł spożywczy: cykl produkcji produktów spożywczych, produkty ekologiczne, (3) marka, marketing i reklama: etykieta i jej funkcja promocyjna, hasła reklamowe, (4) giełda papierów wartościowych: akcje, obligacje, notowania, (5) interesariusze: akcjonariusze, klienci i dostawcy, (6) organizowanie kongresów i konferencji w firmie, (7) rynek pracy: zawody, poszukiwanie zatrudnienia, wynagrodzenie, rodzaje umowy o pracę, ogłoszenia, migracje pracowników, opracowanie życiorysu: curriculum vitae, najważniejsze punkty, rozmowa o pracę. Nakład pracy studenta: Łączna wartość punktów ECTS = 4 Godziny kontaktowe (w sali) = I semestr = 30h i II semestr = 30h = 2 ECTS Samodzielna praca studenta poza salą zajęciową: Bieżące przygotowanie do zajęć – 40h = I i II semestr po 20h Przygotowanie do testów semestralnych – 20h 40h + 20h = 60h = 2 ECTS |
W cyklu 2024:
Kurs porusza szereg zagadnień zorientowanych na usystematyzowanie i pogłębienie wiedzy studenta w zakresie słownictwa na poziomie zaawansowanym o profilu specjalistycznym. Przybliża się tu także szeregu niuansów kulturowych koniecznych do uwzględnienia przez osoby pragnące poruszać się swobodnie we włoskiej współczesnej rzeczywistości, szczególnie w środowisku zawodowym. Cel kursu stanowi także przybliżenie studentom najistotniejszych cech dyskursywnych języka stosowanego w miejscu pracy oraz wyższych rejestrów stylistycznych. Omawiane zagadnienia dotyczą następujących tematów: (1) opisywanie struktury przedsiębiorstwa, klasyfikacja spółek i rodzaje przedsiębiorstw, (2) przemysł spożywczy: cykl produkcji produktów spożywczych, produkty ekologiczne, (3) marka, marketing i reklama: etykieta i jej funkcja promocyjna, hasła reklamowe, (4) giełda papierów wartościowych: akcje, obligacje, notowania, (5) interesariusze: akcjonariusze, klienci i dostawcy, (6) organizowanie kongresów i konferencji w firmie, (7) rynek pracy: zawody, poszukiwanie zatrudnienia, wynagrodzenie, rodzaje umowy o pracę, ogłoszenia, migracje pracowników, opracowanie życiorysu: curriculum vitae, najważniejsze punkty, rozmowa o pracę. Nakład pracy studenta: Łączna wartość punktów ECTS = 4 Godziny kontaktowe (w sali) = I semestr = 30h i II semestr = 30h = 2 ECTS Samodzielna praca studenta poza salą zajęciową: Bieżące przygotowanie do zajęć – 40h = I i II semestr po 20h Przygotowanie do testów semestralnych – 20h 40h + 20h = 60h = 2 ECTS |
Rodzaj przedmiotu
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2024: | W cyklu 2023: |
Tryb prowadzenia
W cyklu 2024: w sali zdalnie | W cyklu 2023: zdalnie w sali |
Efekty kształcenia
Po ukończeniu kursu student:
Wiedza:
- posiada wiedzę z zakresu wiadomości o języku na poziomie C1, zna strukturę języka jako systemu, rozumie jego specyfikę szczególnie w ujęciu zawodowym (K_W01);
- rozumie wypowiedzi ustne i prawidłowo interpretuje teksty pisemne na poziomie C1; zna definicje terminów stosowanych w kontekście zawodowym (K_W01);
- ma utrwaloną wiedzę leksykalną z tematów wskazanych w opisie przedmiotu (K_W02);
- zna i rozumie elementy kultury istotne, rozumie rolę języka w komunikacji międzyludzkiej i kulturowej, rozumie różnice kulturowe między Polską a Włochami zwłaszcza w kontekście zawodowym, orientuje się w rzeczywistości ekonomicznej Włoch, uwarunkowań społeczno-ekonomicznych tego kraju (K_W10).
Umiejętności:
- ma umiejętności językowe na poziomie C1, również w typowych sytuacjach profesjonalnych wymagających znajomości technik, strategii i różnych kanałów komunikacyjnych (K_U07, K_U10);
- potrafi wyszukiwać, analizować, oceniać i selekcjonować autentyczne teksty o charakterze specjalistycznym w języku włoskim oraz źródła słownikowe; samodzielnie rozwija umiejętności zawodowe w zakresie tego języka (K_U01);
- potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę w zakresie języka włoskiego, kierując się wskazówkami wykładowcy, umie ocenić przydatność konkretnych źródeł informacji, np. słowników (internetowych), korpusów, artykułów, itd. (K_U03);
- potrafi rozpoznawać charakterystyczne elementy kulturowe oraz właściwie interpretować zjawiska dotyczące języka włoskiego w kontekście zawodowym, potrafi odpowiednio zareagować w sytuacji komunikacyjnej zaistniałej w miejscu pracy odpowiednio do kontekstu kulturowego, używając zwyczajowych zwrotów (K_U05);
- umie przygotować i przedstawić prezentację na wybrany temat, potrafi przeprowadzić autoprezentację (np. rozmowa o pracę), poprowadzić dyskusję i wziąć aktywny udział w dyskusji (K_U09);
Kompetencje społeczne:
- potrafi współdziałać w grupie i przyjmować w niej różne role, dbając o przestrzeganie zasad komunikacji w języku włoskim (K_K01);
- jest gotów określić priorytety i zaplanować działania służące do realizacji konkretnych zadań językowych, komunikacyjnych zwłaszcza tych o charakterze zawodowym, rozumie potrzebę samokształcenia i konieczność ustawicznego podnoszenia kwalifikacji (K_K03);
- jest gotów do adekwatnego identyfikowania i rozstrzygania dylematów komunikacji w języku włoskim i polskim w kontekście pracy zawodowej spowodowanych asymetrią systemów językowych i różnicami kulturowymi (K_K04);
Kryteria oceniania
Metody oceny pracy studenta:
- ocena aktywności i przygotowania do zajęć,
- prezentacje podczas zajęć,
- prace domowe,
- testy semestralne,
-egzamin końcowy w formie określonej przez prowadzącego.
Kryteria oceniania:
Ocena końcowa stanowi średnią oceny uzyskanej za zaliczenie poszczególnych modułów kursu. Prowadzący poszczególnych komponentów KKK na koniec wystawiają ocenę, uwzględniając w niej zasadę 50% do 50%, tj. połowa = praca w semestrze na podst. ocen cząstkowych + połowa = ocena z testu (egzaminu) końcowego. Egzamin dotyczy każdego komponentu.
Przyjęte zasady punktacji dla oceny bieżącej i testów semestralnych:
• ponad 90% – 5
• 85%-89% – 4+
• 80%-84% – 4
• 70%-79% – 3+
• 60%-69% – 3
Zasady współpracy prowadzących ze studentami:
• Nieobecności – dopuszczalne 3 nieusprawiedliwione nieobecności w semestrze.
•Student może zgłosić 2 nieprzygotowania w semestrze (np. nieprzeczytanie tekstów, brak materiałów itp.).
Niezaliczenie jednego z modułów skutkuje niezaliczeniem przedmiotu.
Literatura
Semestr I:
Barile G., (a cura di), Economia aziendale, DeAgostini, Novara, 2010.
Cherubini N., Convergenze – iperlibro di italiano per affari B2-C2, Bonacci, Roma, 2012.
Farneti G., Economia d’azienda, Franco Angeli, Milano, 2007.
+ materiały własne
Semestr II:
Paola Marmini e Giosi Vicentini, Passeggiate Italiane. Lezioni d’italiano, livello intermedio, Bonacci editore, Roma
Katerin Katerinov, Boriosi Katerinov, La lingua italiana per stranieri. Corso elementare e intermedio, Edizioni Guerra, Perugia
Maria Morris, Czasowniki włoskie, Wydawnictwo Literackie, Kraków 1999
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: