Wykład licencjacki:Literatura francuska w 12 kulinarnych odsłonach 3200-L3-0WL-LFR
Celem wykładu „Literatura francuska w 12 kulinarnych odsłonach” jest zwięzłe i syntetyczne przedstawienie historii literatury francuskiej (od średniowiecza do czasów współczesnych) w niestandardowy sposób – poprzez połączenie wiedzy o piśmiennictwie ze znajomością kuchni i kulinariów, które stanowią istotny element cywilizacji i kultury Francji.
Tematyka kolejnych wykładów skupi się na przedstawieniu periodyzacji i charakterystyce poszczególnych prądów literacko-artystycznych, jak też twórczości reprezentatywnych pisarzy kolejnych okresów.
Prądy literacko-artystyczne będą omawiane na konkretnych, wybranych przykładach tekstów literackich, zawierających fragmenty odnoszące się do sztuki kulinarnej, posiłków, potraw, produktów żywnościowych.
Dzięki takiemu niestandardowemu opisowi kolejnych epok historii literatury francuskiej studenci uzyskają zwięzłą i wyważoną wiedzę ogólną, jak też poznają dzieła mniej znane, a zawierające wiadomości dotyczące kuchni francuskiej. Kuchnia jest ważnym, wręcz niezbywalnym zjawiskiem cywilizacji Francji – zarówno pod względem artystycznym, jak społecznym i ekonomicznym, lecz nie jest łączona najczęściej ze znajomością, lekturą i analizą tekstów literackich.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Efekty uczenia się:
• student potrafi opisać i zdefiniować najważniejsze cechy prądów literacko-artystycznych w historii literatury francuskiej;
• student potrafi wymienić najważniejszych pisarzy francuskich i przyporządkować ich do prądów literacko-artystycznych
• student potrafi zwrócić uwagę na obecność w literaturze różnorodnej tematyki – w tym rzadkiej i zaskakującej;
• student ma świadomość znaczenia literatury jako integralnej części kultury francuskiej (europejskiej, światowej).
Efekty programowe
K_W01 ma uporządkowaną podstawową wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku filologia, nauczanie języka francuskiego, zorientowaną na zastosowania praktyczne w wybranej sferze działalności edukacyjnej
K_W02 ma uporządkowaną wiedzę podstawową, obejmującą wybrane obszary z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zorientowaną na zastosowania praktyczne w wybranej sferze działalności
K_W03 zna podstawową terminologię z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla nauczania języków obcych
K_U09 posiada umiejętność merytorycznego argumentowania z wykorzystaniem poglądów innych autorów oraz formułowania wniosków
K_U10 potrafi porozumiewać się z wykorzystaniem różnych kanałów i technik komunikacyjnych, ze specjalistami w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, w języku polskim i języku obcym
K_U11 posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
K_U12 posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych, w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
K_K02 potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
K_K03 potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
K_K05 ma świadomość odpowiedzialności za zachowanie dziedzictwa kulturowego regionu, kraju, Europy
Nakład pracy studenta w ciągu semestru:
– 30 godzin uczestnictwa w wykładu (kontaktowych),
– 30 godzin pracy własnej (przygotowanie się do egzaminu, lektura tekstów literackich, praca konieczna do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się).
Kryteria oceniania
Dopuszczalne są dwie nieobecności nieusprawiedliwione w semestrze; przekroczenie limitu czterech nieobecności (nieusprawiedliwionych i usprawiedliwionych) powoduje konieczność wykonania dodatkowej pracy zaliczeniowej, co umożliwi uzyskanie zaliczenia zajęć i podejście do egzaminu końcowego.
Zaliczenie konwersatorium na podstawie obecności i aktywnego udziału w zajęciach, ocena końcowa na podstawie egzaminu (obejmującego materiał przedstawiany w czasie konwersatorium).
Zaliczenie wykładu na ocenę na podstawie egzaminu.
Na egzaminie wymagana jest:
– znajomość zagadnień omawianych podczas wykładu;
– lektura 2 utworów (powieści, utworów teatralnych, zbiorów nowel lub poezji): jednego z okresu dawnego (od średniowiecza do końca XVIII w., drugiego z okresu XIX- XXI w., wybranych przez studenta.
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
Zaprezentowana poniżej literatura przedmiotu obejmuje opracowania, dzięki którym można poszerzyć znajomość zagadnień omawianych podczas wykładu.
1. Brunel, P., Histoire de la littérature française. T. 1, Du Moyen âge au XVIIIe siècle, T. 2, XIX et XXe siècle, Bordas, Paris, 2003.
2. Calais E., Doucet R., Précis de littérature par genre et par siècle, Magnard, Paris, 1996.
3. Deptuła B., Literatura od kuchni, Wydawnictwo WAB, Warszawa, 2013.
4. Di Folco Ph., La littérature gourmande. De François Rabelais à Marcel Proust, Eyrolles, Paris, 2012.
5. Dominé A. (red.), Kulinaria francuskie, Köneman, Köln, 2001.
6. Léonard, M. , Histoire de la litterature française. T. 1, Moyen Age, XVIe siècle, XVIIe siècle, Nathan, Paris, 1988.
7. Meunier-Thouret M. (réd.), La gourmandise en poésie, Gallimard, Paris, 1982.
8. Mitterand H. (dir.), Langue et Littérature. Anthologie (2 vol.), Nathan, Paris, 1992.
9. Mitterand H. (dir.), Littérature – Textes et documents (5 vol.), Nathan, Paris, 1987-89.
10. Revel J.-F., Un festin en paroles : Histoire littéraire de la sensibilité gastronomique de l'Antiquité à nos jours, Tallandier, Paris, 2007
11. Warusfel-Onfroy, N., Histoire de la litterature française. T. 2, XVIIIe, XIXe, XXe, Nathan, Paris,1988.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: