- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Antropologia wina 3102-LAWI-OG
Zakres tematów:
1. Wprowadzenie. Antropologia wina.
2. Starożytne tradycje winiarskie w regionie Morza Śródziemnego.
3. Wino i religia.
4. Wino w Europie średniowiecznej.
5. Wino w „małej epoce lodowej”.
6. Wiek XIX - stulecie winnego rozkwitu, plag i szaleństwa
7. Wina w „nowych szerokościach geograficznych”
8. Zmiana gustów w Europie na przełomie wieków
9. Kultura wina w Gruzji. Między winnicą a biesiadą
10. Wytwarzanie wina. Twórcy, doradcy i znawcy
11. „Metafizyka” wina. Zasady degustacji
12. Język wina. Uświęcanie trunku w słowie
13. Wino a medycyna
14. Filozofowie i wino
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student zna i rozumie podstawowe pojęcia z antropologii wina. Posiada podstawową wiedzę o winie, jako artefakcie materialnym, który odegrał doniosłą rolę w historii cywilizacji europejskiej. Zna najważniejsze procesy i idee społeczne, które wpływają na style konsumpcji. Potrafi formułować proste samodzielne sądy na temat przyczyn wybranych procesów i zjawisk społecznych. Czyta ze zrozumieniem teksty naukowe i potrafi wskazać główne ich tezy, oraz poddać je dyskusji.
Kryteria oceniania
Aktywność na zajęciach, przygotowanie 7-stronicowego referatu na podstawie przeczytanych lektur.
Literatura
S. Charters, Wine and Society. The Social and Cultural Context of a Drink, Oxford 2006.
R.E. Black and R.C. Ulin, Wine and Culture. Vineyard to Glass, Bloomsbury Academic, London 2013.
M. Douglas, Constructive drinking, Cambridge University Press, Cambridge 1987.
D. Inglis, A.-M. Almila, Introduction to the Sociology of Wine—The Sociological Decanter: Pouring Sociology into Wine, and Vice Versa, „Journal of Cultural Analysis and Social Change”, 2021.
R. Scruton, I Drink Therefore I am. A Philosopher’s Guide to Wine, Bloomsbury, London 2009
M. Ząbek, Tabu i alkohol, w: A. Kościańska, M. Radkowska-Walkowicz, T. Rakowski (red.), Fragmenty większej całości, WUW, Warszawa 2021 ss. 299-318.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: