- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Antropologia picia 3102-LAPI-OG
Tematem wykładu są używki, jako element życia społecznego, przede wszystkim napoje alkoholowe, ich wzorce używania i powiązanego z nimi tabu. Zachowania związane z piciem, które są uważane za ważne dla całego porządku społecznego, dlatego picie jest definiowane i ograniczane zgodnie z podstawowymi motywami kultury. Może wiele nam powiedzieć o danej grupie, odzwierciedlać jego szczególne cechy, a także ramy kulturowe całego społeczeństwa.
Plan zajęć:
1. Wprowadzenie. Antropologiczne podejście do picia.
2. Zwyczaje związane z piciem - konteksty międzykulturowe.
3. Wybrane zagadnienia z historii wina: Od pradziejów po czasy nowożytne.
4. Aspekty religijne picia.
5. Wino w Gruzji. Studium przypadku.
6. Esencja tradycyjnego piwa afrykańskiego. Technologia domowego warzelnictwa
7. Z historii piwa w Europie
8. Konsumpcja piwa w Egipcie i Sudanie. Studium przypadku
9. Początki kultury kawy. Życie kawowe i kawiarniane w Turcji.
10. Kultura kawy w Europie.
11. Kawa w kulturze Sudanu.
Rodzaj przedmiotu
ogólnouniwersyteckie
Efekty kształcenia
Student zna i rozumie podstawowe pojęcia z antropologii jedzenia i picia. Posiada podstawową wiedzę o rodzajach więzi społecznych i rządzących nimi prawidłowościach. Zna najważniejsze procesy i idee społeczne, które wpływają na style konsumpcji. Potrafi formułować proste samodzielne sądy na temat przyczyn wybranych procesów i zjawisk społecznych. Czyta ze zrozumieniem teksty naukowe i potrafi wskazać główne ich tezy, oraz poddać je dyskusji.
Kryteria oceniania
Aktywność na zajęciach, przygotowanie 7-stronicowego referatu na podstawie przeczytanych lektur.
Literatura
R. J. Braidwood, et al., 1953, Did man once live by beer alone?, „American Anthropologist”, vol. 55, s. 515-526.
S. Charters, Wine and Society. The Social and Cultural Context of a Drink, Oxford 2006.
M. Cengiz Yildiz, Türk Kültür Tarihinde Kahve ve Kahvehane - Coffee and Coffee-House in Turkish Culture History, 18 June 2018.
M. Douglas (ed.), 1987, Constructive drinking: perspectives on drink from anthropology, Cambridge University Press. „Central European Journal of Medeicine”2007 379–391
P. A. McAllister, Xhosa Beer Drinking Rituals, Durham 2006.
N. Rapport, Natura ludzka: założenie i nadzieja antropologii, tłum. O. Kaczmarek i P. Stankiewicz, „Teksty drugie”, nr 1, 2018, s. 201–221
SIRC (The Social Issues Research Centre), 1998, Social and cultural aspects of drinking. A report to the European Commission.
C. M. Tucker, Coffee Culture.Local Experiences, Global Connections, Routledge 2017.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: