Strategie cen 2600-MSFRdz2zfpSC
1. Marketingowa koncepcja ceny
• Definicja ceny
• Marketingowa koncepcja ceny – etapy
• Automatyzacja decyzji cenowych – boty cenowe
• Studium przypadku – Legia Warszawa
2. Decyzji cenowe – podejścia i kalkulacje
• Podejścia do decyzji cenowych (Ceny negocjowane , Ceny rynkowe, Studium przypadku – KGHM Miedź Polska , Ceny ustalane przez klienta, Ceny ustalane przez sprzedawcę, Ceny Urzędowe)
• Kalkulacje cenowe (Kalkulacja kosztowa, Kalkulacja marketingowa)
2. Określenie jednostki cenowej
• Jednostki miary
• Sposób pozyskania
• Liczba produktów
3. Pozycjonowanie cenowe
• Grupa cenowa
• Strategie pozycjonowania cenowego – ujęcie statyczne
o Strategia cen niskich
o Strategia cen przeciętnych
o Strategia cen wysokich
o Studia przypadków – przedstawiające strategie cen (Southwest Airlines, Piwo EB, Harvard Business School)
• Strategie pozycjonowania cenowego – ujęcie dynamiczne
4. Określenie dopuszczalnego przedziału cenowego
• Dopuszczalny przedział cenowy
• Dolna granica przedziału cenowego
• Górna granica przedziału cenowego
5. Analizowanie wariantów cenowych – analiza popytu
• Popyt i jego typy
• Elastyczność cenowa popytu
• Subiektywna analiza wrażliwości cenowej popytu
• Badania empiryczne wrażliwości cenowej nabywców
6. Analizowanie wariantów cenowych– analiza konkurencji
• Struktury podmiotowe rynku
• Analiza konkurencji
• Strategie cenowe konkurencji
7. Analizowanie wariantów cenowych– analiza opłacalności
• Jednoasortymentowy próg opłacalności
• Wieloasortymentowy próg opłacalności
• Zmodyfikowany próg opłacalności
• Krótkookresowy wskaźnik zmian wielkości sprzedaży
• Długookresowy wskaźnik zmian wielkości sprzedaży
• Studium przypadku – Rejs
8. Ustalenie ceny podstawowej
• Cele przedsiębiorstwa
• Kalkulacja ceny podstawowej – jedna cena
• Kalkulacja ceny podstawowej – czyste wiązanie cen
• Kalkulacja ceny podstawowej – mieszane wiązanie cen
• Studium przypadku – Czy obniżyć cenę
9. Różnicowane cen
• Różnicowanie cen 1 stopnia
• Różnicowanie cen 2 stopnia
• Różnicowanie cen 3 stopnia
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Efekty kształcenia
Student/Studentka po ukończeniu kursu:
W zakresie wiedzy:
Zna i rozumie w sposób pogłębiony terminologię dotyczącą decyzji cenowych w przedsiębiorstwie (K_W01, S3_W01)
Zna i rozumie w sposób pogłębiony zasady, procedury i praktyki dotyczące decyzji cenowych w przedsiębiorstwie (K_W02, S3_W02)
Zna i rozumie złożone procesy i zjawiska determinujące decyzje cenowe w przedsiębiorstwie (K_W05, S3_W05)
W zakresie umiejętności:
Potrafi wykorzystać teorię dyscypliny ekonomii i finanse oraz nauk uzupełniających (nauki o zarządzaniu i jakości, nauki prawne) do rozpoznawania, diagnozowania i rozwiązywania problemów związanych z
decyzjami cenowymi w przedsiębiorstwie, stosując właściwy dobór źródeł oraz przystosowując istniejące lub opracowując nowe metody (K_U01, S3_U01)
Potrafi prawidłowo interpretować złożone procesy i zjawiska technologiczne, społeczne, polityczne, prawne, ekonomiczne, ekologiczne oraz ich wpływ na decyzje cenowe w przedsiębiorstwie, stosując
właściwy dobór źródeł (K_U02, S3_U02)
Potrafi samodzielnie i zespołowo przygotować analizy, diagnozy i raporty dotyczące złożonych i nietypowych problemów związanych z decyzjami cenowymi w przedsiębiorstwie oraz komunikatywnie je
prezentować, także w języku angielskim - wykorzystując narzędzia informatyczno-komunikacyjne (K_U03, S3_U03)
Potrafi planować, organizować i kierować pracą zespołową (K3_U05 S3_U04)
Posiada zdolność do samokształcenia się, podnoszenia zdobytych kwalifikacji i wspierania innych w tym zakresie (K_U06, S3_U05)
W zakresie postaw:
Gotów jest do oceny i krytycznego podejścia do złożonych sytuacji i zjawisk związanych z decyzjami cenowymi (K_K01, S3_K01)
Gotów jest do przestrzegania i rozwijania zawodowych standardów etycznych z decyzjami cenowymi w przedsiębiorstwie (K_K03, S3_K02)
Kryteria oceniania
Kolokwium (test – pytania zamknięte, pytania otwarte i zadania) – 70%, aktywność na zajęciach (ćwiczenia, studia przypadków) 10%, projekt (praca w grupach) – 20%, obecność na zajęciach - dopuszczenie do kolokwium – min 20 godz. z 30 godz.
Łącznie podczas zajęć będzie można zdobyć 100 punktów, których liczba będzie określała końcową ocenę:
0-50 punktów – ocena 2
51-60 punktów – ocena 3
61-70 punktów – ocena 3,5
71-80 punktów – ocena 4
81-90 punktów – ocena 4,5
91-100 punktów – ocena 5
Literatura
Podstawowa pozycja:
Simon, H., Fassnacht, M. (2019). Zarządzanie cenami. Strategia – analiza – decyzja – wdrożenie. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Uzupełniające pozycje
Karasiewicz, G. (1997) Marketingowe strategie cen, PWE, Warszawa 1997.
Nagle, T., Hogan, J. , Zale, J. (2016). The Strategy and Tactics of Pricing: A Guide to Growing More Profitably, Oxon, Routledge.
Waniowski, P (2014) Marketingowe zarządzanie ceną w przedsiębiorstwie, Monografie i Opracowania Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: