- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Historyczny sukces. Dzieje polskich przedsiębiorców 2600-HSDPP-OG
Przedmiot poświęcony jest historii rodzin sławnych przedsiębiorców w Polsce jako źródła doświadczeń i inspiracji w zakresie przewag konkurencyjnych, dla dzisiejszych przedsiębiorców oraz pracowników różnorodnych firm. Ukazuje – na konkretnych przykładach - możliwości analizy tradycji przedsiębiorczości rodzinnej w Polsce XIX, XX, początków XXI wieku oraz do „przekładania” tych tradycji na konkretne praktyki biznesowe, konkurencyjne w dobie obecnej. Główną część zajęć wypełnią konkretne praktyki biznesowe wynikające z tradycji przedsiębiorczości rodzinnej. Podczas przedmiotu zwrócona będzie uwaga na czynniki psychologiczne podczas prowadzenia biznesu oraz kwestie zróżnicowanych działań przedsiębiorców w zależności od otoczenia i specyficznych warunków prowadzenia biznesu. Zajęcia przewidują poruszenie kwestii społecznej odpowiedzialności biznesu, działań filantropijnych oraz wpływu indywidualnych praktyków na postęp technologiczny ale i społeczny.
Tematyka polskich przedsiębiorców na bieżąco uzupełniana będzie odniesieniami do tego co działo się też w świecie biznesów "innych, niż polskie", aby podkreślić nie tylko kontekst lokalny, ale też globalny.
Zajęcia przewidują możliwość spotkań ze świadkami historii (spadkobiercami sławnych rodzin biznesowych w Polsce), badaczami i przedstawicielami biznesu. Przygotujemy w semestrze co najmniej dwa podkasty z polskimi przedstawicielami biznesu globalnego, które to spotkanie przygotują studenci (prace projektowe na zasadach dziennikarstwa biznesowego) zamieszczone w Audiobibliotece Biznesu i/lub zaprezentowane w Radiu Campus.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Przygotowanie historii rodzinnych lub lokalnych tradycji przedsiębiorczości z perspektywy biografii uczestników zajęć, punktowana aktywność na zajęciach, projekt dotyczący wykorzystania tradycji biznesowych do optymalizacji działalności organizacyjnej dzisiaj, wypełnienie artefaktami Audiobiblioteki. Na ocenę może być przedstawiona praca indywidualna lub zespołowa (o porównywalnym zakresie per capita)
Literatura
Podstawowa:
1. Ochinowski, T. (2013). Tradycje przedsiębiorczości w Polsce jako źródło kapitału kulturowego organizacji. Warszawa: WN WZ UW.
Uzupełniająca:
1. Świątek, T. W. (2010). Rody warszawskie. Warszawa: Veda.
2. Cummings, St., Bridgman, T. Hassard, J. and Rowlinson, M. (2017). A New History of Management. Cambridge: Cambridge University Press.
3. Pustuła, Z. (in press). Od Evansów do Lilpopa. Modele przedsiębiorstwa w przemyśle maszynowym Królestwa Polskiego 1818-1868. Warszawa: CDAP i IH PAN. (red. nauk. Ochinowski, T.)
Uwagi
W cyklu 2023Z:
Przedmiot realizowany zdalnie. Zajęcia nie są przeznaczone dla studentów Wydziału Zarządzania UW. Aby zajęcia ruszyły na przedmiot musi się zapisać minimum 20 osób. |
W cyklu 2024Z:
Przedmiot realizowany zdalnie. Zajęcia nie są przeznaczone dla studentów Wydziału Zarządzania UW. Aby zajęcia ruszyły na przedmiot musi się zapisać minimum 20 osób. |
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: