Uruchamianie działalności gospodarczej 2600-DSMz3zmpUDG
1. Swoboda prowadzenia działalności gospodarczej.
2. Działalność gospodarcza wolna i reglamentowana (formy reglamentacji administracyjno-prawnej).
3. Formy prawne prowadzenia działalności gospodarczej (działalność indywidualna, spółki kapitałowe i osobowe, inne formy).
4. Praktyczne aspekty wyboru formy prawnej działalności gospodarczej – konsekwencje wyboru.
5. Legalizacja działalności gospodarczej (procedury rejestracyjne i ewidencyjne).
6. Czynności niezbędne do założenia firmy: od koncepcji do działania.
7. Pozyskiwanie pracowników i współpracowników; formy zatrudnienia, współpracy i motywowania.
8. Organizowanie nowej działalności – projektowanie struktury, procedur i procesów.
9. Metody analizy rynku w praktyce nowouruchomionego przedsiębiorstwa.
10. Programy / instrumenty wspierania nowych przedsiębiorstw: instrumenty finansowe zwrotne (dłużne i kapitałowe), bezzwrotne (dotacje), pozafinansowe.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Efekty kształcenia
Student/Studentka po ukończeniu kursu:
w zakresie wiedzy:
• Zna i rozumie specyfikę, zasady, procedury i praktyki dotyczące działalności małego przedsiębiorstwa, jego kluczowych funkcji (operacyjnej, marketingowej, finansowej, zarządzania personelem) i jego relacji z otoczeniem (S1_W02).
• Zna i rozumie procesy i zjawiska technologiczne, społeczne, polityczne, prawne, ekonomiczne i ekologiczne oraz ich wpływ na funkcjonowanie małego przedsiębiorstwa (S1_W05).
• Zna i rozumie zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości (S1_W06).
w zakresie umiejętności:
• Potrafi prawidłowo interpretować procesy i zjawiska technologiczne, społeczne, polityczne, prawne, ekonomiczne, ekologiczne i ich wpływ na funkcjonowanie małego przedsiębiorstwa, stosując właściwy dobór źródeł (S1_U02).
• Potrafi planować, organizować pracę własną i zespołową (S1_U05).
• Posiada zdolność do samokształcenia się i podnoszenia zdobytych kwalifikacji (S1_U06).
w zakresie postaw:
• Gotów jest do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy (S1_K02).
• Gotów jest do przestrzegania zawodowych standardów etycznych (S1_K03).
Kryteria oceniania
Ocena oparta na dwóch obligatoryjnych elementach:
• Test kontrolny – w formie elektronicznej na platformie eNauka WZUW, przy obecności we wskazanej sali Wydziału Zarządzania (możliwy test „papierowy” na sali). Test zawiera pytania zamknięte – jednokrotnego i wielokrotnego wyboru. Test obejmuje 75% oceny.
• Studium przypadku – opracowanie i prezentacja koncepcji własnej działalności gospodarczej (efekt pracy w grupie). Studium przypadku obejmuje 25% oceny końcowej.
Na konwersatoriach możliwa kontrola obecności (dopuszcza się dwie nieobecności – w przypadku większej liczby nieobecności prowadzący może wprowadzić dodatkowe wymogi zaliczenia konwersatorium).
Możliwość oparcia oceny jedynie o test kontrolny – w takim przypadku obejmie on 100% oceny.
Literatura
• Grzegorzewska-Mischka E., Wyrzykowski W., Prowadzenie działalności gospodarczej przez małe przedsiębiorstwa, Gdańsk 2019.
• Serwis informacyjny dla przedsiębiorcy: https://www.biznes.gov.pl/pl
Źródła uzupełniające:
• Musiałkiewicz J., Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej, 2019.
• Piątek St., Postuła I. (red.), Podstawy prawa w gospodarce, WZUW 2018.
• Gorzelany T., Aue W., Prowadzenie działalności gospodarczej, WSiP 2018.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: