Rachunek kosztów (ACCA) 2400-M1FiRRK(ACCA)
1. Rola i funkcje rachunku kosztów. Pojęcie kosztu, klasyfikacja kosztów według różnych kryteriów, etapy ewidencji i rozliczania kosztów
2. Analiza cost-volume-profit (CVP)
3. Kalkulacja kosztów - pojęcie, przedmiot, podmiot. Tradycyjne metody kalkulacji kosztów
4. Rachunek kosztów działań (acivity-based costing ABC)
5. Rachunek kosztów docelowych (target costing)
6. Ewidencja i rozliczanie kosztów działalności pomocniczej w spółce według różnych metod
7. Rachunek kosztów w cyklu życia produktu (life-cycle costing)
8. Koszty i przychody relewantne (istotne)
9. Strategie cenowe. Decyzje cenowe. Dolna i górna granica ceny
10. Decyzje krótkoterminowe w przedsiębiorstwie
11. Ocena wyników poszczególnych jednostek przedsiębiorstwa (divisional performance)
12. Ceny transferowe
Rodzaj przedmiotu
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Efekty kształcenia
A) wiedza
Student
- posiada zaawansowaną wiedzę dotyczącą ewidencjonowania, rozliczania, kalkulacji, a także analizowania kosztów i określania ich wpływu na wyniki finansowe podmiotu gospodarczego,
- zna tradycyjne i nowoczesne koncepcje rachunku kosztów,
- zna zalety i wady różnych systemów rachunku kosztów,
- zna zasady i wady analizy CVP w planowaniu i podejmowaniu decyzji,
- zna koncepcję kosztów relewantnych,
- wie jakie czynniki mogą wpływać na cenę produktu/usługi,
- wie czym jest elastyczność cenowa popytu,
- zna różne strategie cenowe,
- zna różne metody ustalania cen transferowych i ich aspekty podatkowe,
- wie jak ceny transferowe mogą wpłynąć na ocenę działalności ośrodków decyzyjnych i podejmowane w nich decyzje,
- zna zalety i wady stosowania wskaźników ROI i RI w ocenie dokonań poszczególnych jednostek przedsiębiorstwa.
B) umiejętności
Student
- umie rozróżnić klasyfikacje kosztów,
- umie skalkulować jednostkowy i całkowity koszt za pomocą różnych metod,
- potrafi identyfikować nośniki kosztów w metodzie ABC,
- potrafi obliczyć próg rentowności i margines bezpieczeństwa,
- potrafi obliczyć wskaźnik marży na pokrycie przy produkcji wieloasortymentowej,
- potrafi obliczyć koszt docelowy i przychód docelowy przy produkcji jedno- i wieloasortymentowej,
- potrafi zidentyfikować koszty związane z poszczególnymi fazami cyklu życia produktu,
- umie rozliczać koszty świadczeń pomocniczych,
- potrafi zidentyfikować i obliczyć koszty relewantne przy podejmowaniu konkretnych decyzji,
- potrafi wyjaśnić i zastosować koncepcję kosztu utraconych możliwości,
- potrafi wyprowadzić równanie popytu i równanie kosztów całkowitych,
- umie wyznaczyć optymalny poziom produkcji i optymalną cenę produktu wykorzystując krańcowy koszt i krańcowy przychód,
- potrafi wyznaczyć poziom produkcji i cenę maksymalizujące zysk stosując podejście popytowe do wyznaczania cen (metody algebraiczna i tabelaryczna),
- umie wyznaczyć cenę na produkt stosując metody „koszt plus” i kosztów relewantnych,
- potrafi zastosować właściwą w danej sytuacji strategię cenową,
- potrafi skalkulować i porównać koszty wynikające z podejmowania różnych decyzji krótkookresowych w przedsiębiorstwie,
- potrafi obliczyć cenę transferową za pomocą różnych metod,
- umie obliczyć ROI i zysk rezydualny,
- potrafi porównać efektywność różnych ośrodków odpowiedzialności w przedsiębiorstwie i zidentyfikować wiążące się z tym trudności,
- potrafi wykorzystywać i krytycznie analizować informacje o kosztach.
C) kompetencje społeczne
Student
- rozumie znaczenie informacji o kosztach i przychodach oraz wpływu tych informacji na zachowania ludzi w podmiocie gospodarczym,
- wykazuje gotowość do poszerzania swojej wiedzy samodzielnie wyszukaną literaturą na określony temat,
- potrafi współdziałać i pracować w grupie.
Kryteria oceniania
Metody i kryteria oceniania
Obecność obowiązkowa. Zaliczenie na podstawie kolokwium na koniec semestru (70% oceny końcowej), aktywności i pracy podczas zajęć (10% oceny końcowej) i kartkówek (20% oceny końcowej). Aby zaliczyć przedmiot należy uzyskać co najmniej 50% punktów z kolokwium i jednocześnie co najmniej 50% wszystkich punktów możliwych do uzyskania z przedmiotu.
Literatura
Literatura
1. Materiały przygotowane przez osobę prowadzącą zajęcia.
2. Materiały ACCA dostępne na stronie internetowej http://www.accaglobal.com/zm/en/student/exam-support-resources/fundamentals-exams-study-resources/f5/technical-articles.html
3. G. Świderska (red.), Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza, Difin, Warszawa 2014.
4. Sobańska I. (red.), Rachunek kosztów. Podejście operacyjne i strategiczne, C.H.BECK, Warszawa 2009.
5. Sobańska I. (red.), Rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza; Najnowsze tendencje, procedury i ich zastosowanie w przedsiębiorstwach, C.H.BECK, Warszawa 2006.
6. Jarugowa A., Szychta A., Kabalski P., Rachunkowość zarządcza, koncepcje i zastosowania, Wolters Kluwer, Łódź 2010.
7. J. Matuszewicz, Rachunek kosztów, Finans-Servis, Warszawa 2009.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: