Systemy ochrony bezpieczeństwa żywności 2200-5EPR-7
1) Pojęcie bezpieczeństwa żywności i systemu ochrony bezpieczeństwa żywności, w tym:
a. Bezpieczeństwo żywności a: bezpieczeństwo żywnościowe, żywność niebezpieczna, niebezpieczny produkt żywnościowy,
b. Bezpieczeństwo żywości v. jakość żywności – różnice i podobieństwa,
c. Ogólna charakterystyka instrumentów służących ochronie bezpieczeństwa żywności,
2) Wymogi prawa żywnościowego w zakresie przekazywania informacji na temat żywności
a. Wymogi ogólne w zakresie etykietowania żywności (zasada niewprowadzania w błąd, podmiot odpowiedzialny za informowanie)
b. Obowiązkowe i dobrowolne informacje na temat żywności
c. zafałszowanie żywności
d. znakowanie oświadczeniem zdrowotnym i żywieniowym
e. znakowanie żywności ekologicznej, GMO i regionalnej
3) Wymogi prawa żywnościowego dotyczące niektórych rodzajów żywności i jej składników:
a. Różne kategorie składników
b. Suplementy diety
c. Nowa żywność
d. Żywność GMO
4) Unijny model urzędowych kontroli żywności
a. Zasady ukż
b. Cele ukż
c. Zakres kompetencji organów ukż
5) Struktura urzędowych kontroli żywności w Polsce
a. Rodzaje organów (podział inspekcji realizujących ukż ze względu na kompetencje i szczeble)
b. zakres kompetencji poszczególnych inspekcji realizujących ukż (tj. Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcji handlowej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa),
c. struktura terytorialna organów ukż
6) Unijny model sankcji w prawie żywnościowym
a. Funkcje sankcji
b. Wymóg skuteczności, proporcjonalności i odstraszania
7) Odpowiedzialność karna w prawie żywnościowym
a. Zasady odpowiedzialności karnej
b. Zakres podmiotowy
c. Przestępstwa i wykroczenia pozakodeksowe z zakresu prawa żywnościowego
8) Odpowiedzialność administracyjna w prawie żywnościowym
a. Zasady odpowiedzialności administracyjnej
b. Zakres podmiotowy
c. Delikty administracyjne z zakresu prawa żywnościowego
Efekty kształcenia
Po ukończeniu zajęć słuchacz:
– wie jakie jest znaczenie bezpieczeństwa żywności
– zna instrumenty służące ochronie bezpieczeństwa żywności i ich wzajemne zależności
– zna podstawowe wymogi dotyczące znakowania żywności i jej składu
– zna podstawowe cele i zadania organów urzędowej kontroli żywności
– wie w jaki sposób podzielone są kompetencje pomiędzy organami urzędowej kontroli w Polsce,
– zna system odpowiedzialności prawnej za naruszenie wymogów prawa żywnościowego,
– umie uzasadnić znaczenie bezpieczeństwa żywności i potrafi wskazać zakres instrumentów niezbędnych dla ochrony bezpieczeństwa żywności
– potrafi w sposób prawidłowy odczytać przepisy określające wymogi dotyczące żywności, w szczególności jej znakowania,
– potrafi stosować przepisy kształtujące zakres kompetencji organów urzędowej kontroli żywności
– umie rozróżnić odpowiedzialność karną i administracyjną oraz konsekwencje zastosowania poszczególnych rodzajów odpowiedzialności w odniesieniu do naruszeń prawa żywnościowego,
– rozumie potrzebę właściwego funkcjonowania systemu ochrony bezpieczeństwa żywności
– rozumie potrzebę funkcjonowania organów urzędowej kontroli żywności oraz zastosowania sankcji karnych i administracyjnych.
Kryteria oceniania
pytania testowe w ramach pisemnego egzaminu końcowego
Literatura
• Korzycka –Iwanow M., Prawo żywnościowe, Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2005, wyd.II. 2007,
• Taczanowski M., Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Warszawa 2009
• van der Meulen B., van der Velde M., European Food Law Handbook, Wageningen 2008
• Wojciechowski P., Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności, Warszawa 2008
• Czechowski P. (red) Prawo rolne, Warszawa 2013
Czasopisma:
• Przegląd Prawa Rolnego
• Food Lex
• Bezpieczeństwo i Higiena Żywności
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: