Seminarium magisterskie - prawo żywnościowe, prawo rolne i obrót nieruchomościami 2200-1M025
Szczegółowy zakres zagadnień omawianych na seminarium jest ustalany na zajęciach i zależy od zainteresowań poszczególnych uczestników.
W związku z tym, że zarówno prawo rolne jak i prawo żywnościowe są kompleksowymi dziedzinami prawa, możliwe jest podejmowanie zagadnień wchodzących w zakres kilku podstawowych gałęzi prawa tj. prawa administracyjnego, cywilnego, karnego, a także prawa międzynarodowego i europejskiego.
W ramach seminarium mogą być w szczególności omawiane takie zagadnienia jak:
1) Bezpieczeństwo żywnościowe (food security) oraz prawo do odpowiedniej żywności (right to adequate food) – w ujęciu międzynarodowym, europejskim i krajowym
2) System bezpieczeństwa żywności (food safety) –w ujęciu instytucjonalnym, proceduralnym, materialno prawnym
3) Organy urzędowej kontroli żywności – w ujęciu strukturalno – instytucjonalnym (status prawny poszczególnych inspekcji) lub w ujęciu modelowym (europejskim, międzynarodowym)
4) Ochrona konsumenta żywności, w tym ochrona zdrowia i życia oraz ochrona interesów ekonomicznych, a przede wszystkim zwalczanie nieuczciwych praktyk rynkowych w łańcuchu rolno-spożywczym
5) Ochrona rzetelności obrotu żywnością w łańcuchu rolno-spożywczym
6) Znakowanie, reklama i prezentacja żywności, w tym oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
7) Problematyka suplementów diety i produktów leczniczych
8) Regulacja prawna wybranych kategorii żywności np.
a. żywność GMO,
b. żywność ekologiczna,
c. żywność regionalna i tradycyjna
d. nowa żywność (novel food)
9) Odpowiedzialność cywilna za produkt niebezpieczny żywnościowy
10) Odpowiedzialność administracyjna w prawie żywnościowym
11) Odpowiedzialność karna w prawie żywnościowym,
12) Obrót nieruchomościami rolnymi i jego ograniczenia w świetle ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego
13) Gospodarstwo rolne, rodzinne, rolnik indywidualny, przedsiębiorstwo rolne – ujęcie teoretyczne i praktyczne
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Po ukończeniu przedmiotu student:
Zna podstawowe źródła prawa żywnościowego, rolnego oraz regulujące obrót nieruchomościami.
Zna i rozumie relacje zachodzące w gospodarce i społeczeństwie w kontekście produkcji rolnej, wytwarzania i dystrybucji żywności oraz obrotu nieruchomościami .
Uzyskuje umiejętność oceny znaczenia regulacji prawnych w obszarze związanym z łańcuchem agro-żywnościowym.
Potrafi argumentować posługując się terminologią prawniczą.
Jest otwarty na alternatywne interpretacje przepisów.
Potrafi wyszukać odniesień do pozaprawnych systemów wartości jako kryteriów oceny przyjętych rozwiązań prawnych.
Kryteria oceniania
Podstawą zaliczenia jest obecność i aktywność na zajęciach oraz przygotowanie referatu na wcześniej uzgodniony temat.
Literatura
Literatura podstawowa:
1) M. Korzycka, P. Wojciechowski, System Prawa żywnościowego, Warszawa 2017
2) M. Taczanowski, Prawo żywnościowe, Warszawa 2017
3) M. Janik, Policja sanitarna, Warszawa 2012
4) M. Rudy, Wstęp do prawa sanitarnego i weterynaryjnego, Wrocław 2010
5) B., van der Meulen, M. van der Velde, European Food Law Handbook, Wageningen 2008
6) I. Hartel, R. Budzinowski (red.), Food Security, Food Safety, Food Quality, Forum Umwelt-, Agrar- und Klimaschutzrecht, Baden Baden 2016, vol. 8
7) L. Costato, F. Albisinni (red.), European Food Law, Viterbo 2012
8) C.MacMaolain, Food Law. European, Domestic and International Frameworks, Oxford and Portland Oregon, 2015
9) V.R.Fuentes, From Agricultural to Food Law. The new scenario, Wageningen, 2014.
10) L. Costato, F. Albisinni, European and Global Food Law, Wolters Kluwer, 2016
11) I. Hartel, R. Budzinowski (red.), Food Security, Food Safety, Food Quality, Forum Umwelt, Agrar- und Klimaschutzrecht, Baden Baden 2016, vol. 8
12) V.R.Fuentes, From Agricultural to Food Law. The new scenario, Wageningen, 2014.
13) K. Marciniuk Prawne instrumenty ingerencji władzy publicznej w obrót nieruchomościami rolnymi jako środki kształtowania ustroju rolnego, Białystok 2019
14) K. Leśkiewicz, Prawo żywnościowe, Warszawa 2020
14) Komentarze prawa prywatnego, K. Osajda (red.), Prawo rolne, Obrót nieruchomościami rolnymi, Komentarz, Warszawa 2021
15) M. Korzycka (red.), Instytucje prawa rolnego, Warszawa 2019
16) P. Wojciechowski, Model odpowiedzialności administracyjnej w prawie żywnościowym, Warszawa 2016
17) P. Wojciechowski, Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności, Warszawa 200
Czasopisma:
European Food and Feed Law Review
Studia Iuridica Agraria
Przegląd Prawa Rolnego
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: