Prawo żywnościowe i prawo rolne - V rok 2200-1DPA159A
Zakres tematyczny seminarium skupia się na wybranym przez studenta temacie pracy magisterskiej. Zajęcia seminaryjne w pierwszym semestrze służą przede wszystkim przygotowaniu (w kilku etapach) planu pracy - obejmującego kilka stron. Równocześnie uczestnik seminarium ma za zadanie zebrać literaturę przedmiotu i inne materiały (akty prawne, orzecznictwo). student odbywa w tym celu konsultacje indywidualne z prowadzącym seminarium.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Uczenie się konstruowania podziału wewnętrznego pracy magisterskiej, rozróżniania instytucji i pojęć prawnych danego tematu pracy. Doskonalenie warsztatu prawniczego.
Kryteria oceniania
W pierwszym semestrze V r. ocenie podlega opracowanie całościowego, kilkustronicowego planu pracy magisterskiej. W drugim semestrze prowadzący ocenia poszczególne części pracy; uwagi przekazuje studentowi.
Literatura
W zakresie prawa rolnego i żywnościowego:
podręcznik A. Stemachowski (red), Prawo rolne, LexisNexis, wyd. 5 2009, podręcznik P. Czechowski (red.), Prawo rolne, LexisNexis, wyd. 6, Warszawa 2011
W zakresie prawa żywnościowego:
1. Eide W.B., Kracht U., Food and Human Rights in
Development. Vol. II. Evolving Issues and Emerging Applications, Itersentia Antwerpen – Oxford, 2007.
2. Korzycka –Iwanow M., Prawo żywnościowe, Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2005, wyd.II. 2007.
3. Korzycka-Iwanow, M., Regulacje prawne zastosowań biotechnologii w łańcuchu żywnościowym", w: T. Giaro(red.) Prawo w dobie globalizacji, Warszawa 2011
4. van der Meulen B., van der Velde M., European Food Law Handbook. Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2008..
5. MacMaolain C., EU Food Law. Protecting Consumers and Health in a Common Market, Hart Publishers 2007.
6. Stelmachowski A. (red.), Prawo Rolne, część ósma autorstwa M. Korzyckiej-Iwanow: Prawo żywnościowe. Warszawa 2009
7. Szpunar M.: Promocja towarów w prawie wspólnotowym, Zakamycze 2002.
8. Wojciechowski P., Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności, Wolters-Kluwer, Warszawa 2008
9. Wrześniewska-Wal I., Żywność genetycznie zmodyfikowana. Aspekty prawne, Wydawnictwo UW, Warszawa 2008
10. czasopismo "European Food and Feed Law Review", Lexxion, Berlin.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: