Prawo rolne - V rok 2200-1DPA139A
Szczegółowy zakres zagadnień omawianych na seminarium oraz tematy prac magisterskich są ustalane na pierwszych zajęciach.
Co do zasady na IV roku omawiane są kwestie związane z metodologią pracy magisterskiej i jej planem oraz przygotowaniem wstępnych rozdziałów. Studenci V roku przedstawiają kolejne rozdziały pracy magisterskiej i przygotowują się do obrony pracy.
W ramach seminarium omawiane są takie zagadnienia jak:
1. Pojęcie i przedmiot prawa rolnego
2. Pojęcie gospodarstwa rolnego:
3. Pojęcie gospodarstwa rodzinnego:
4. Obrót nieruchomościami rolnymi w świetle kodeksu cywilnego i ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego:
5. Dziedziczenie gospodarstwa rolnego:
6. Ubezpieczenie społeczne rolników i renty strukturalne:
7. Podatki w rolnictwie:
8. Wspólna polityka rolna:
9. Regulacja wybranych rynków rolnych:
10. Ochrona prawna gruntów rolnych:
11. Scalanie i wymiana gruntów:
12. Gospodarowanie nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa:
13. Reprezentacja interesów zawodowych rolników
14. Prawo żywnościowe:
15. Wybrane obszary szczegółowej regulacji prawa żywnościowego:
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Zajęcia seminaryjne mają na celu pogłębienie i poszerzenie wiedzy na temat prawa rolnego i żywnościowego, a w szczególności umiejętności dyskutowania omawianej problematyki.
Student uzyskuje umiejętność pracy z materiałami źródłowymi oraz opanowuje podstawowy warsztat naukowy dzięki samodzielnemu przygotowaniu pracy magisterskiej.
Przygotowanie prezentacji przez studenta służy uczeniu się odpowiedniej selekcji treści merytorycznych oraz ich przejrzystemu przedstawieniu na zajęciach.
Kryteria oceniania
Ocena na podstawie obecności i aktywności na zajęciach seminaryjnych oraz poziomu przedstawianych fragmentów pracy magisterskiej
Ponadto przedstawiana na zajęciach prezentacja (z wybranych tematów) jest również brana pod uwagę w ocenie końcowej.
Literatura
Literatura jest ustalana stosowanie do tematu pracy magisterskiej
Podstawowa literatura obejmuje:
1. P. Czechowski (red): Prawo rolne, Lexis Nexis Warszawa 2013 – podręcznik podstawowy
2. P. Czechowski: Proces dostosowania polskiego prawa rolnego i żywnościowego do prawa Unii Europejskiej, W-wa 2001
3. Dostosowanie polskiego prawa rolnego i żywnościowego do prawa wspólnotowego po akcesji do Unii Europejskiej. Suplement do publikacji - Proces dostosowania polskiego prawa rolnego i żywnościowego do Prawa Unii Europejskiej, Warszawa 2005
4. M. Korzycka –Iwanow, Prawo żywnościowe Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Lexis Nexis, Warszawa 2007
5. Czasopisma:
Przegląd Prawa Rolnego, Studia Iuridica Agraria
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: