Wybrane zagadnienia prawa żywnościowego 2200-1CWPA26
Wykład specjalizacyjny III-V rok
W ramach konwersatorium omawiane jest polskie i wspólnotowe prawo żywnościowe ze szczególnym uwzględnieniem kwestii bezpieczeństwa żywności i jakości handlowej żywności:
1. Polskie prawo żywnościowe: podstawowe pojęcia, polskie regulacje w zakresie prawa żywnościowego (ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, ustawa o środkach żywienia zwierząt, przepisy weterynaryjne, ustawa o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, ustawa o rolnictwie ekologicznym i in.). Zakres dostosowania polskiego prawa żywnościowego do europejskiego prawa żywnościowego; relacje polskiego i wspólnotowego prawa w omawianych obszarach.
2. Wspólnotowe prawo żywnościowe: geneza prawa żywnościowego (regulacja pionowa, regulacja pozioma), regulacja bezpieczeństwa żywności i standardu żywności (food safety food quality), formy aktów prawnych, wspólna polityka rolna a prawodawstwo dotyczące żywności, produkt rolniczy a produkt żywnościowy, definicje wspólnotowego prawa żywnościowego, orzecznictwo Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w zakresie swobodnego przepływu towarów ze szczególnych uwzględnieniem żywności
Szczegółowa tematyka konwersatorium:
1. Prawo żywnościowe (cechy charakterystyczne prawa żywnościowego, produkt żywnościowy a produkt rolny, produkt żywnościowy a produkt leczniczy).
2. Podstawowa terminologia prawa żywnościowego (żywność, artykuł rolno-spożywczy, jakość zdrowotna i bezpieczeństwo żywności, jakość handlowa żywności, substancje dodatkowe, żywność specjalnego żywieniowego przeznaczenia, i in. )
3. "Zielona" księga w sprawie generalnych zasad prawa żywnościowego (1997) i "Biała" księga w sprawie bezpieczeństwa żywności (2000)
4. Podstawowe regulacje rozporządzenia Rady i PE 178/2002/WE w sprawie ogólnych zasad i wymagań prawa żywnościowego; Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
5. Codex Alimentarius (geneza, zakres działalności Komisji Kodeksu FAO/WHO, procedury, znaczenie)
6. Higiena żywności (podstawowe zasady, system HACCP)
7. Urzędowa kontrola żywności (wymogi prawa wspólnotowego, struktura organizacyjna służb inspekcyjnych i ich kompetencje, środki nadzoru)
8. Znakowanie żywności (zasady wiodące w zakresie ochrony zdrowia i jakości handlowej)
9. Analiza ryzyka w zakresie żywności (ocena ryzyka, zarządzanie ryzykiem, komunikacja ryzyka); zasada przezorności.
10. Wybrane orzeczenia ETS w zakresie swobodnego przepływu towarów ze szczególnym uwzględnieniem żywności.
11. Nowa żywność ( pojęcie, żywności składająca się lub zawierająca GMO, procedura wprowadzania nowej żywności do obrotu).
12. Produkt ekologiczny (regulacja polska i wspólnotowa)
13. Wprowadzenie żywności do obrotu; odpowiedzialność producenta za szkodę wyrządzoną przez produkt żywnościowy.
14. Regulacja prawna w zakresie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Zanieczyszczenia w żywności.
15. Ochrona prawna oznaczeń geograficznych dotyczących żywności (prawo międzynarodowe - TRIPS, rozporządzenia prawa wspólnotowego, polska ustawa: prawo własności przemysłowej)
Rodzaj przedmiotu
Literatura
1. M. Korzycka -Iwanow: Prawo Żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego; Warszawa 2005; LexisNexis
2. M. Korzycka-Iwanow: Prawo żywnościowe (cześć ósma), w: Prawo rolne (red. A. Stelmachowski), LexisNexis, Warszawa 2005.
3. M. Korzycka-Iwanow:Obszary ryzyka w regulacjach prawa rolnego i żywnościowego, Studia Iuridica Agraria, tom II, Białystok 2001.
4. M. Korzycka-Iwanow: Ochrona zdrowia konsumenta w nowej ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, Kwartalnik Prawa Publicznego, nr 3 z 2001
5. R. O'Rourke: European Food Law, Bembridge, 2001
6. M. Szpunar: Promocja towarów w prawie wspólnotowym, Zakamycze 2002.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: