Systemy żywnościowe miasta 1900-SM-3-4MP-2W1
Tematyka przedmiotu obejmuje szereg zagadnień związanych z zaopatrzeniem miast w żywność oraz funkcjonowaniem współczesnych systemów żywnościowych w obszarach miejskich. Na zajęciach omówiona zostanie koncepcja systemu żywnościowego ukształtowanego w miejskim kontekście ze szczególnym uwzględnieniem Food System Approach - podejścia szeroko stosowanego we współczesnych badaniach nad zrównoważonym rozwojem miast. W ramach zajęć studenci poznają główne problemy wynikające z funkcjonowania konwencjonalnych systemów żywnościowych, specyfikę alternatywnych systemów żywnościowych, a także szereg zrównoważonych rozwiązań w zakresie produkcji, przetwórstwa, transportu, sprzedaży oraz konsumpcji żywności wdrażanych w różnych regionach świata, ze szczególnym uwzględnieniem miast Globalnego Południa. Na zajęciach omówione zostaną takie zagadnienia, jak bezpieczeństwo i suwerenność żywnościowa, rolnictwo miejskie, łańcuchy wartości i dostaw oraz krajobraz produkcyjny czy też żywnościowy.
Nakład pracy studenta (3 ECTS = 75h):
(N) – praca w bezpośrednim kontakcie z nauczycielem,
(S) – praca własna (samodzielna) studenta.
- uczestnictwo w wykładzie 30h (N),
- praca własna studenta:
a) przygotowanie do zaliczenia 30h (S),
b) zapoznanie się z literaturą w sylabusie 15h (S).
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2025Z: | W cyklu 2024Z: |
Efekty kształcenia
Efekty uczenia się:
Po ukończeniu zajęć w ramach przedmiotu - Systemy żywnościowe miast student:
WIEDZA:
1) zna założenia Food System Approach i rozumie mechanizmy funkcjonowania miejskich systemów żywnościowych (K_W01, K_W02, K_W03),
2) zna pojęcia: rolnictwo miejskie, CPUL (Ciągłe, Produktywne Krajobrazy Miejskie), krajobraz żywnościowy (ang. foodscape), łańcuch wartości i dostaw (K_W01, K_W02),
3) zna cechy konwencjonalnych alternatywnych systemów żywnościowych (K_W02, K_W03),
UMIEJĘTNOŚCI:
4) potrafi wskazać zagrożenia wynikające z funkcjonowania konwencjonalnych systemów żywnościowych (K_U01, K_U03)
5) potrafi wskazać przykłady dobrych praktyk w zakresie systemów żywnościowych powołując się na przykłady z różnych regionów świata (K_U01, K_U05)
KOMPETENCJE
6) jest gotów poddać krytycznej ocenie funkcjonowanie danych systemów żywnościowych (o zróżnicowanych skalach oddziaływania) (K_K01, K_K02)
7) jest gotów wskazać możliwości zmian i praktycznych rozwiązań, które przyczyniłyby się do skierowania owych systemów na tory zrównoważonego rozwoju (K_K03, K_K04, K_K06).
Kryteria oceniania
Studenci są oceniani za:
1) kolokwium zaliczeniowe (30 pkt.)
2) aktywność na zajęciach i udział w dyskusjach dotyczących zagadnień omawianych na każdym spotkaniu (5 pkt.)
Razem: 35 pkt.
Zaliczenie od min. 60% zdobytych punktów.
Możliwe 2 nieobecności nieusprawiedliwione.
Literatura
Ackerman, K., Conard, M., Culligan, P., Plunz, R., Sutto, M. P., & Whittinghill, L. (2014). Sustainable food systems for future cities: The potential of urban agriculture. The economic and social review, 45(2, Summer), 189-206.
Béné, C., Prager, S. D., Achicanoy, H. A., Toro, P. A., Lamotte, L., Bonilla, C., & Mapes, B. R. (2019). Global map and indicators of food system sustainability. Scientific data, 6(1), 279.
De Zeeuw, H., & Drechsel, P. (2015). Cities and agriculture: Developing resilient urban food systems. Routledge.
Ericksen, P. J. (2008a). Conceptualizing food systems for global environmental change research. Global environmental change, 18(1), 234-245.
Ericksen, P. J., Ingram, J. S., & Liverman, D. M. (2009). Food security and global environmental change: emerging challenges. Environmental Science & Policy, 12(4), 373-377.
Górna, A. (2024b). The Spatial Organisation of Urban Agriculture in the Global South: Food Security and Sustainable Cities. Routledge. Taylor & Francis Group.
Koc, M., MacRae, R., L. J. A., Mougeot, Welsh J. (1999). For hunger-proof cities: Sustainable urban food systems. IDRC.
Viljoen, A., & Bohn, K. (2014). Second nature urban agriculture: Designing productive cities. Routledge.
Viljoen, A., & Howe, J. (Eds.). (2005). Continuous productive urban landscapes. Routledge.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: