Geografia hotelarstwa 1900-3AGHGT
Wymagania wstępne:
Brak.
Cel przedmiotu:
Zdobycie ogólnej wiedzy o gospodarce hotelarskiej.
Treść:
Definicja hotelu i innych urządzeń noclegowych. Historia hotelarstwa. Typy i funkcje hoteli. Teoria lokalizacji hoteli. Organizacja międzynarodowego sektora hotelarskiego. Systemy i marki hotelowe (przykłady).
Metody oceny:
Pisemny test zaliczeniowy.
Rodzaj przedmiotu
Literatura
1. Kowalczyk A. (2001) Geografia hotelarstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
2. Kowalczyk A. (2002) Współczesne tendencje na rynku największych systemów hotelowych na świecie, Turystyka i Hotelarstwo, 1, 1, 9-32.
3. Milewska M., Włodarczyk B., 2005, Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa. Cześć 1., Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Łódż.
4. Tulibacki T. (1992) Organizacja i zarządzanie hotelem, PWN, Warszawa.
5. Tulibacki T. (2002) Międzynarodowe systemy hotelowe, Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki, Warszawa.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: