Turystyka kulturowa 1900-3-TUK-GSW-WW
Na zajęciach zostanie omówiona następująca problematyka:
- rozumienie pojęcia turystyka kulturowa
- uwarunkowania rozwoju turystyki kulturowej
- kryteria podziału i klasyfikacje turystyki kulturowej
- wybrane formy turystyki kulturowej (np. turystyka dziedzictwa, turystyka archeologiczna, turystyka industrialna, turystyka kulinarna, eno- i biroturystyka, turystyka rozrywkowa i „dark tourism”)
- wioski kulturowe i tematyczne
- promocja obszaru poprzez turystykę kulturową (projekt)
Przedmiot prowadzony jest w formie wykładów oraz zajęć projektowych.
Nakład pracy studenta: 3 ETCS = 3 x 25h = 75h
(N) praca w bezpośrednim kontakcie z nauczycielem
(S) praca własna (samodzielna) studenta
Zajęcia (wykład) – 30h (N)
Konsultacje – 8h (N)
Zaliczenie wykładu – 2h (N)
Samodzielne przygotowanie do zaliczenia – 15h (S)
Przygotowanie do zajęć projektowych – 20h (S)
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
WIEDZA: absolwent zna i rozumie
- złożone procesy społeczne, polityczne i kulturowe w społecznościach terytorialnych (K_W03)
- najważniejsze problemy przyrodnicze i społeczne współczesności w skali lokalnej, regionalnej, globalnej oraz wyjaśnia ich genezę i konsekwencje (K_W11)
UMIEJĘTNOŚCI: absolwent potrafi
- wykonać prezentację kartograficzną i wizualizację danych przestrzennych w zagadnieniach z geografii kultury (K_U03)
- wykorzystywać krytycznie literaturę naukową i inne źródła także w języku obcym w zakresie geografii kultury (K_U07)
POSTAWY I KOMPETENCJE SPOŁECZNE: absolwent jest gotów do
- poszerzania kompetencji zawodowych i aktualizacji wiedzy z zakresu geografii, wzbogaconej o wymiar interdyscyplinarny (K_K01)
- oceny różnorodności kulturowej świata i akceptuje zasady zachowania wynikające z szacunku i życzliwości wobec przedstawicieli innych kultur (K_K02)
Kryteria oceniania
Na zaliczenie końcowe składa się:
- projekt 1 – maks. 10 punktów
- projekt 2 – maks. 10 punktów
- test z pytaniami zamkniętymi z zagadnień omawianych w pierwszej części zajęć – maks. 20 punktów (do zaliczenia należy uzyskać co najmniej 12 punktów)
Ocena końcowa wystawiana jest na podstawie liczby otrzymanych punktów. Warunkiem koniecznym zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie co najmniej 60% łącznej liczby punktów z testu i projektów.
Praktyki zawodowe
Brak.
Literatura
Buczkowska K., 2014, Portret współczesnego turysty kulturowego, Akademia Wychowania Fizycznego im. E. Piaseckiego w Poznaniu, Poznań.
Durydiwka M., 2015, Przestrzenie sakralne i sposoby ich wykorzystania we współczesnej turystyce, (w:) E. Bilska-Wodecka, I. Sołjan (red.), Geografia na przestrzeni wieków. Tradycja i współczesność, Instytut Geografii i Gospodarki Przestrzennej UJ, Kraków, 431-444.
Hall D., 2007, Turyzm, mobilność i odpowiedzialność w „nowej” Europie, „Turyzm” 17, 1-2, 43-61.
Jackowski A., 2003, Święta przestrzeń świata. Podstawy geografii religii, Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.
Jędrysiak T., 2010, Wiejska przestrzeń kulturowa, PWE, Warszawa.
Kołodziejczyk A., 1979, Rola elementów kultury w turystyce, Instytut Turystyki, Warszawa.
Kowalczyk A. (red.), 2008, Turystyka kulturowa. Spojrzenie Geograficzne, UW WGiSR, Warszawa.
Krakowiak B., Stasiak A., Włodarczyk B., 2013, Kultura i turystyka – miejsca spotkań, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego Łódź
Mikos von Rohrscheidt A., 2008, Turystyka kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy, GWSHM w Gnieźnie, Gniezno.
Mikos von Rohrscheidt A., 2020, Zarządzanie w turystyce kulturowej, tom I: Konteksty. Koncepcje. Strategie, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań.
Mikos von Rohrscheidt A., 2020, Zarządzanie w turystyce kulturowej, tom II: Obszary. Relacje. Oferta, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań.
Park Hung-yu, 2009, Heritage tourism. Emotional Journeys into Nationhood, Annals of Tourism Research 37, 1, 116-135.
Smith M.K., 2009, Issues in Cultural Tourism and Studies Routledge, London and New York.
Włodarczyk B., Krakowiak B., 2012, Kultura i turystyka – wspólne korzenie, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego Łódź.
Włodarczyk B., Krakowiak B., Latosińska J., 2011, Kultura i turystyka – wspólna droga, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego Łódź.
Wybrane artykuły z czasopism zagranicznych (np. Annals of Tourism Research, Journal of Cultural Studies) i polskich (np. Turyzm, Prace Geograficzne, Prace i Studia Geograficzne, Turystyka Kulturowa).
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: