Audyt systemu zarządzania i kompetencji technicznych 1400-SPMHS-ASZKT
Rodzaje audytów oraz zasady ich przeprowadzania
Prezentowane są zagadnienia dotyczące typów audytów systemów zarządzania (pierwszej, drugiej, trzeciej strony). Omawiane są podstawowe zasady audytowania, program audytów wewnętrznych, planowanie i przygotowanie audytu, przeprowadzenie audytu, ocena i dokumentacja audytu, dokumentacja poaudytowa, ocena audytorów. Przekazywane są informacje dotyczące wybranych wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005, czyli co i jak audytować. Zadaniem warsztatów jest :
• nabycie umiejętności przygotowania listy pytań kontrolnych dotyczących funkcjonowania laboratorium kontrolującego żywność oraz opracowanie raportu końcowego z audytu, który pozwala na pełną i właściwą ocenę funkcjonowania laboratorium i skuteczności jego systemów jakości.
• nabycie umiejętności przeprowadzania audytów w sektorze spożywczym w tym:
- umiejętności korzystania z listy pytań kontrolnych,
- umiejętności zachowania się podczas przeprowadzania audytu,
- sposobu proponowania działań korygujących
- umiejętności opracowania raportu końcowego
Nadzór nad sprzętem kontrolno – pomiarowym
Prezentowane są zagadnienia dotyczące nadzoru nad wyposażeniem pomiarowym w świetle wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025 :2005 i PN-ISO 10112. Omawiane są podstawowe zasady wyboru wyposażenia podlegającego wzorcowaniu, spójność pomiarowa – jeden z elementów metrologii, etapy wprowadzania do eksploatacji wyposażenia pomiarowego.
Przekazywane są informacje dotyczące wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005 p. 5.5 i p. 5.6, czyli co i jak wzorcować/sprawdzać.
Zadaniem warsztatów jest :
• nabycie umiejętności przy ustaleniu zasad nadzoru metrologicznego
• funkcjonowanie Laboratorium mikrobiologicznego, a spójność pomiarowa w badaniach mikrobiologicznych
• opracowanie wykazu wyposażenia oraz harmonogramu wzorcowania/sprawdzenia wyposażenia, co pozwala spełniać odpowiednie specyfikacje dotyczące badań i zapewniać wymaganą dokładność
• nabycie umiejętności przeprowadzania nadzoru nad wyposażeniem w celu zachowania spójności pomiarowej
Potwierdzenie (sprawdzenie/walidacja) metod mikrobiologicznych, serologicznych, molekularnych wykonywanych techniką klasyczną, ELISA, PCR
Prezentowane są zagadnienia dotyczące wyznaczania cech charakterystycznych w procesie walidacji/sprawdzenia metod jakościowych, ilościowych, alternatywnych. Omawiane są definicje/terminy oraz statystyka stosowana podczas walidacji/sprawdzeń i metody łącznie ze wskazaniem wymaganej dokumentacji stosowanej podczas walidacji/sprawdzania metody. Przekazywane są informacje dotyczące wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005 p. 5.4 oraz wytyczne do opracowania procedury systemowej dotyczącej procesu potwierdzania metod mikrobiologicznych, serologicznych, molekularnych.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Rodzaje audytów oraz zasady ich przeprowadzania
WIEDZA
•Ma wiedzę teoretyczną na temat rodzajów audytów oraz zasad ich przeprowadzania.
UMIEJĘTNOŚCI
•Samodzielnie planuje i przeprowadza zadania badawcze.
•Zbiera dane empiryczne oraz dokonuje ich interpretacji.
•Wykazuje umiejętność wyciągania wniosków oraz formułowania sądów na podstawie otrzymanych danych.
•Wykazuje umiejętność przygotowywania dokumentacji laboratoryjnej oraz wymaganej od audytowanego laboratorium mikrobiologicznego.
•Potrafi zbierać i opracowywać dane wykorzystując różne narzędzia badawcze i bioinformatyczne,
KOMPETENCJE SPOŁECZNE
•Ma nawyk korzystania z obiektywnych źródeł informacji naukowej oraz posługiwania się zasadami krytycznego wnioskowania przy rozstrzyganiu praktycznych problemów.
•Jest świadomy pełnionej roli zawodowej.
•Wykazuje odpowiedzialność za przeprowadzone badania mikrobiologiczne w oparciu o stosowane techniki i procedury badawcze.
•Wdraża i rozwija zasady etyki zawodowej.
•Wykazuje inicjatywę i samodzielność w działaniach.
•Potrafi obiektywnie ocenić wkład pracy własnej i innych.
Nadzór nad sprzętem kontrolno – pomiarowym
WIEDZA
•Ma wiedzę teoretyczną na temat nadzorowania wyposażenia pomiarowego i spójności pomiarowej w badaniach mikrobiologicznych
UMIEJĘTNOŚCI
•Samodzielnie planuje i przeprowadza sprawdzenie/wzorcowanie wyposażenia
•Potrafi analizować świadectwa wzorcowania i wykorzystywać wyniki wzorcowania zawarte w świadectwie
•Znajomość cech spójności pomiarowej
•Wykazuje umiejętność ustalania odstępów czasu między wzorcowniami, co jest jedną z najbardziej znaczących decyzji dotyczących wzorcowania: „kiedy je wykonać” oraz „jak często jest wykonywać”.
•Wykazuje umiejętność przygotowywania dokumentacji laboratoryjnej w zakresie nadzoru nad wyposażeniem stosowanym w Laboratorium mikrobiologicznym
KOMPETENCJE SPOŁECZNE
•Ma nawyk korzystania z obiektywnych źródeł informacji naukowej oraz posługiwania się zasadami krytycznego wnioskowania przy rozstrzyganiu praktycznych problemów.
•Wykazuje odpowiedzialność za przeprowadzone czynności metrologicznych i zachowanie spójności pomiarowej w badaniach mikrobiologicznych wykonywanych różnymi technikami
•Wdraża i rozwija zasady etyki zawodowej.
•Wykazuje inicjatywę i samodzielność w działaniach.
•Potrafi obiektywnie ocenić wkład pracy własnej i innych.
Potwierdzenie (sprawdzenie/walidacja) metod mikrobiologicznych, serologicznych, molekularnych wykonywanych techniką klasyczną, ELISA, PCR
WIEDZA
•Ma wiedzę na temat sprawdzania/walidacji metod stosowanych w Laboratorium mikrobiologicznym
UMIEJĘTNOŚCI
•Samodzielnie planuje i przeprowadza sprawdzenie/walidację metod
•Potrafi analizować uzyskane wyniki i wykorzystywać je w celu potwierdzenia o przydatności metody do badań w Laboratorium
•Znajomość cech charakterystycznych i właściwe ich określenie w zależności od stosowanej techniki badawczej
•Wykazuje umiejętność ustalania kryteriów do oceny uzyskanych wyników z badań walidacyjnych
•Potrafi określić źródła niepewności, szacować niepewność pomiaru, szacować niepewność na podstawie wyników uzyskanych w badaniach biegłości i międzylaboratoryjnych badaniach porównawczych
•Wykazuje umiejętność przygotowywania dokumentacji laboratoryjnej w zakresie sprawdzenia/walidacji i szacowania niepewności stosowanej w Laboratorium mikrobiologicznym
KOMPETENCJE SPOŁECZNE
•Ma nawyk korzystania z obiektywnych źródeł informacji naukowej oraz posługiwania się zasadami krytycznego wnioskowania przy rozstrzyganiu praktycznych problemów.
•Wykazuje odpowiedzialność za przeprowadzone czynności potwierdzenia metod w badaniach mikrobiologicznych wykonywanych różnymi technikami
•Posiada umiejętności planowania i współpracy w zespole
•Wdraża i rozwija zasady etyki zawodowej.
•Wykazuje inicjatywę i samodzielność w działaniach.
•Potrafi obiektywnie ocenić wkład pracy własnej i innych.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: