Botanika praktyczna 1400-225BPR
Kurs obejmuje zagadnienia poświęcone różnorodności roślin użytkowych obecnie i w przeszłości . Prezentowane są, między innymi użytkowe grzyby, rośliny dziko rosnące i jednocześnie jadalne, przyprawowe, lecznicze, stosowane w kosmetyce i w farbiarstwie. Omawiane są również zagadnienia poświęcone roślinom w kulturze, sztuce oraz z zakresu etnobotaniki. Każde zajęcia składają się z dwóch części : teoretycznego wstępu i części praktycznej, podczas której wykonuje się np. mieszanki ziół, przypraw, kosmetyki, farbuje włóczkę.Spis tematów poszczególnych zajęć. Poszczególne zajęcia dotyczą następujących zagadnień: (1) Rośliny użytkowe dziko rosnące i zaaklimatyzowane w Polsce, (2) Grzyby jadalne i trujące, (3) Zboża i warzywa, (4) rośliny stosowane do produkcji i aromatyzowania napojów alkoholowych, (5) rodzime rośliny przyprawowe, (6) używki i środki odurzające, (7) drzewa w kulturze, (8) rośliny w magii i kulturze, (9) rośliny kosmetyczne, (10) rośliny w sztuce (zajęcia w Muzeum Narodowym), (11) obce rośliny przyprawowe, (12) owoce tropikalne, (13) rośliny w medycynie, (14) rośliny barwierskie.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
W efekcie zajęć student powinien znać:
- różnorodność roślin użytkowych krajowych i obcych wykorzystywanych w medycynie, kosmetyce, gospodarstwie domowym, sztuce.
- rolę roślin użytkowych w życiu człowieka, w gospodarce i wierzeniach religijnych oraz systemach filozoficznych.
- niebezpieczeństwa wynikające z niewłaściwego stosowania roślin zawierających substancje trujące i psychoaktywne
W efekcie zajęć student powinien umieć:
- oznaczać grzyby wielkoowocnikowe
- praktycznie stosować rośliny przyprawowe, barwierskie, kosmetyczne, lecznicze i jadalne.
- samodzielnie analizować literaturę (w tym opracowania o charakterze historycznym) dotyczącą roślin użytkowych.
- dokonać krytycznej analizy dzieł sztuki w kontekście zastosowanych w nim motywów roślinnych
Kryteria oceniania
Zaliczenie przedmiotu odbywa się na podstawie referatu wygłoszonego przed komisją złożoną z osób prowadzących ćwiczenia. Temat referatu studenci wybierają ze spisu przygotowanego wcześniej przez zespół prowadzący zajęcia.
Ocenie podlegają następujące komponenty referatu:
- ujęcie tematu (0-5 pkt.)
- zawartość merytoryczna (0-10 pkt.)
- poprawność nomenklatoryczna (0-10 pkt.)
- estetyka prezentacji (0-5 pkt.)
Zsumowane i uśrednione wyniki punktacji zaproponowanej przez członków komisji są przeliczne na oceny wg następującej skali ocen: 0-15 ndst., 15,1-17 dst; 17,1-19 dst+; 19,1-22 db; 22,1-25 db+; 25,1-30 bdb
Literatura
M. J. Balick & P. A. Gox, Plants, People and Culture
L. Bremness, Wielka księga ziół
J. Cieślak, Domowy wyrób win
F. Collombet, J-P. Paireault, Wina świata
P. Czikow, J. Łaptiew, Rośliny lecznicze i bogate w witaminy
P. Dowell, A. Bailey, Wielka księga ingrediencji
Z. Fałat i in., Przewodnik piwosza (Polska szlakiem piwnym)
G. Ferguson, Signs and symbols in Christian art
D. Forstner, Świat symboliki chrześcijańskiej
J. Gerald-Wyżycki, Zielnik ekonomiczno-techniczny
M. Henneberg, E. Skrzydlewska, Zatrucia roślinami wyższymi i grzybami
B. Hlava, D. Lánska, Rośliny przyprawowe
E. E. Hopman, Drzewa magiczne, drzewa lecznicze
E. Hyams, Rośliny w służbie człowieka
M. Jakimowicz-Shah, A. Jakimowicz, Mitologia indyjska
K. Kluk, Dykcjonarz roślinny
W. Kopaliński, Słownik mitów i tradycji kultury
W. Kopaliński, Słownik symboli
M. J. Künstler, Mitologia chińska
B. Kuźnicka, M. Dziak, Zioła i ich stosowanie
J. Kybal, J. Kaplická, Rośliny aromatyczne i przyprawowe
D. Lánská, Plané rostliny v kuchyni
D. J. Mabberley, The Plant Book
J. Macků, J. Krejča, Atlas liečivých rastlín
H. Melchior, H. Kastner, Przyprawy, badania botaniczne i chemiczne
K. Moszyńska, Kultura ludowa Słowian
J. Norman, Wielka księga przypraw
M. Nowiński, Dzieje upraw i roślin leczniczych
M. Nowiński, Dzieje upraw i roślin ogrodniczych
M. Nowiński, Dzieje upraw i roślin uprawnych
A. Paluch, Zerwij ziele z dziewięciu miedz (zioła w medycynie ludowej i obrzędach w Polsce)
Z. Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych
M. Polakowska, Leśne rośliny zielarskie
Ch. Ratsch, Rośliny miłości
M. Rejewski, Rośliny przyprawowe i używki roślinne
M. de Roche, Pokarmy miłosne
A. Rumińska, A. Ożarowski, Leksykon roślin leczniczych
A. Šedo, J. Krejča, Rośliny źródłem przypraw
G. Sieczkowski, Piwo klasztorne i domowe
B. Szczepanowicz, Atlas roślin biblijnych
J. S. Turski, B. Więcławek, Barwniki roślinne i zwierzęce
W. Tuszyńska, Farbowanie barwnikami naturalnymi
D. Tyszyńska-Kownacka, T. Starek, Zioła w polskim domu
N. Williams, How the ancient Egyptians brewed beer, Science 273
J. G. Vaughan, C. A. Geissler, Rośliny jadalne
K. Zraly, Wino, pełny wykład
Uwagi
W cyklu 2023Z:
1. Warunki zapisu Zaliczenie zajęć z Botaniki oraz Flory i Fauny (ew. inne przedmioty botaniczne - dot. wyłącznie studentów MSOŚ). Informację o ocenie/ocenach i/lub preferencjach grup zajęciowych należy wpisać do forumarza: |
W cyklu 2024Z:
1. Warunki zapisu Zaliczenie zajęć z Botaniki oraz Flory i Fauny (ew. inne przedmioty botaniczne - dot. wyłącznie studentów MSOŚ). Informację o ocenie/ocenach i/lub preferencjach grup zajęciowych należy wpisać do forumarza: |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: