Biochemia roślin 1400-216BCHR
I. Badanie metabolizmu komórkowego: Włączanie [14CO2] do cukrów w izolowanych liściach fasoli, fenylo[14C]alaniny do kwasu cynamonowego, apigeniny i apiiny w izolowanych komórkach z liści pietruszki, [14C]octanu do lipidów w pędach lub protoplastach liści nagietka.
II. Badanie enzymów roślinnych: Izolowanie i badanie aktywności fosfolipazy D z liści kapusty włoskiej, oznaczanie aktywności glikozydaz w ekstraktach z tkanek roślinnych, amoniakoliazy fenyloalaninowej z koleoptyli jęczmienia, solubilizacja i rekonstytuowanie aktywności glukozylotransferazy UDPglukoza:sterole z frakcji mikrosomalnej bulw ziemniaka lub liści pomidora.
III. Metody otrzymywania i analizy metabolitów pierwotnych: Wyodrębnianie i charakterystyka amylozy i amylopektyny z bulw ziemniaka, pektyn z buraka cukrowego lub owoców cytryny, karotenoidów z korzenia marchwi lub owoców pomidora, tokoferoli, chinonów poliprenylowych lub steroli z liści fasoli lub rzepaku, galaktolipidów chloroplastowych z liści fasoli lub szpinaku. Identyfikacja składników oligo- lub polisacharydów roślinnych oraz kwasów tłuszczowych w acyloglicerolach.
IV. Metody otrzymywania i analizy metabolitów wtórnych: Otrzymywanie i charakterystyka kofeiny z liści herbaty lub kawy, nikotyny z liści tytoniu, glikoalkaloidów steroidowych z liści lub "kiełków" ziemniaka, barwników antocyjanowych z kwiatów bławatka, czarnej malwy lub liści czerwonej kapusty, apiiny z korzeni pietruszki, glikozydów kwasów triterpenowych z kwiatów nagietka lub słonecznika. Badanie struktury flawonoidów metodą analizy spektralnej.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Wymagania (lista przedmiotów)
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Biotechnologia
WIEDZA
K_W04 (P6S_WG) znajomość technik i narzędzi w badaniach metabolitów roślinnych, rozumienie znaczenia pracy doświadczalnej w biotechnologii oraz znaczenie analiz molekularnych w badaniach biologicznych.
K_W05 (P6D_WG) wiedza dotycząca wykorzystania technicznych i technologicznych aspektów biotechnologii, zwłaszcza w zakresie otrzymywania i analizowania substancji roślinnych.
K-W09 (P6D-WK) znajomość zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium.
UMIEJĘTNOŚCI
K_U01 (P6S_UW) stosowanie podstawowych technik właściwych dla biotechnologii, zwłaszcza w zakresie biochemii roślin (otrzymywania i charakterystyki substancji roślinnych).
K_U04 (P6S_UW, P6S_UO) przeprowadzanie prostych zadań badawczych pod opieką opiekuna, indywidualnie i w zespole,
K_U05 (P6S_UW, P6S_UO) wykonywanie w laboratorium prostych pomiarów fizycznochemicznych i biologicznych, stosowanie metod matematycznych do analizy danych.
KOMPETENCJE
K-K02 (P6S_KK) rozwijanie akceptującej postawy wobec metod matematycznych i statystycznych w biotechnologii,
K_K03 (P6S-KR) wykazywanie odpowiedzialności za własną pracę i powierzony sprzęt, szacunek dla pracy własnej i innych,
K-K04 (P6S_KO, P6S_KR) umiejętność efektywnej pracy w zespole.
Kryteria oceniania
Warunki zaliczenia ćwiczeń:
Wykonanie wszystkich zadań laboratoryjnych przydzielonych przez prowadzących, przygotowanie pisemnych sprawozdań z wykonanych ćwiczeń (obejmujących opracowanie wyników eksperymentów i ich interpretację).
Warunki zaliczenia egzaminu:
Egzamin pisemny (opisowy, pytania otwarte). Do egzaminu mogą przystąpić jedynie studenci, którzy zaliczyli ćwiczenia. Warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie co najmniej 50% punktów.
Praktyki zawodowe
Brak
Literatura
Ćwiczenia z biochemii. Praca zbiorowa pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz. PWN, Warszawa, wydanie dowolne.
Berg J., Tymoczko J., Stryer L., Biochemia, PWN Warszawa, 2005.
Kączkowski J., Biochemia roślin, PWN Warszawa, wydanie dowolne.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: