- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Chemia i biologia życia codziennego, czyli jak najprościej wytłumaczyć zjawiska zachodzące wokół nas 1200-CHBIO-OG
Cel:
Wzrost wiedzy, umiejętności i świadomości uczestników zajęć dotyczących bezpiecznego wykorzystywania zasobów znajdujących się wokół człowieka.
Sposób realizacji:
Przedmiot realizowany będzie za pomocą b-lerningu (połowa zajęć odbędzie się w laboratorium chemicznym, a połowa przeprowadzona z wykorzystaniem e-learningu). Zajęcia laboratoryjne i zdalne będą występowały naprzemiennie.
Tematyka:
Zajęcia obejmą 7 modułów:
1. Opis eksperymentu, metoda naukowa
2. Zrównoważony rozwój
3. Kosmetyki
4. Chemia gospodarcza i środki czystości
5. Leki
6. Kuchenna chemia
7. Tkaniny i włókna
Każdy moduł składać się będzie z zajęć laboratoryjnych i e-learningowych.
Skrypt:
Do zajęć zostanie napisany skrypt – jednocześnie w dwóch językach: polskim i angielskim.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Tryb prowadzenia
W cyklu 2023L: zdalnie | Ogólnie: mieszany: w sali i zdalnie | W cyklu 2024Z: mieszany: w sali i zdalnie | W cyklu 2024L: zdalnie | W cyklu 2023Z: mieszany: w sali i zdalnie |
Efekty kształcenia
Wiedza:
- Wzrost wiedzy dotyczącej właściwości substancji chemicznych wykorzystywanych w życiu codziennym oraz ich wpływu na człowieka i środowisko jego życia;
- Pogłębienie zrozumienia zjawisk zachodzących w najbliższym otoczeniu studenta - w kuchni, w łazience, w ogrodzie;
- Zwiększenie zasobu słownictwa języka angielskiego (z zakresu chemii i biologii życia codziennego).
Umiejętności:
- Zwiększenie umiejętności bezpiecznego eksperymentowania, stawiania pytań problemowych i hipotez oraz formułowania obserwacji, wyciągania wniosków;
- Opanowanie umiejętności przygotowywania różnych nieszkodliwych dla otoczenia i człowieka produktów, z których korzystamy na co dzień – kosmetyków, chemii gospodarczej, nawozów itp.;
- Doskonalenie umiejętności zaciekawienia przedmiotami przyrodniczymi, w sposób popularyzatorski, osób, które na co dzień nie zajmują się tematyką biologiczno-chemiczną;
- Zwiększenie płynności porozumiewania się popularnonaukowym językiem angielskim;
- Doskonalenie umiejętności współpracy.
Kompetencje:
- Dbałość o jakość i staranność działań;
- Wzrost świadomości konsumenckiej;
- Prawidłowa identyfikacja i rozstrzyganie dylematów związanych z dbaniem o czystość środowiska naturalnego;
- Wnikliwość i krytycyzm w ocenie materiałów źródłowych.
Kryteria oceniania
Zajęcia zaliczane będą na ocenę, składającą się z oceny zadań otrzymywanych przez uczestników oraz ich aktywności podczas zajęć.
Rejestr obecności będzie prowadzony podczas zajęć stacjonarnych i synchronicznych (sprawdzanie listy obecności).
Dopuszczalna liczba nieobecności podlegających usprawiedliwieniu wynosi 1.
Zaliczenie w terminie poprawkowym można uzyskać po zaliczeniu prac.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Książki i artykuły (w szczególności popularnonaukowe) dotyczące zagadnień chemii i biologii życia codziennego, np.
1. Jerzy Stobiński "Chemia i życie", Instytut Wydawniczy Nasza Księgarnia 1974, Poznań
2. Angelika Gumkowska "Laboratorium w szufladzie. Chemia", Wydawnictwo Naukowe PWN SA, 2015, Warszawa
3. Maria Stankiewicz, Maria Wawrzyniak-Kulczyk "Poznaj. Zbadaj. Chroń środowisko, w którym żyjesz", Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1997, Warszawa
4. Krystyna Łopata, Paulina Salamon, Kazimiera Tyszkiewicz "Tajemnice powietrza i wody. Chroń swoje środowisko", Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1997, Warszawa
5. Wacław Gołembowicz "Chemia w rondlu", Nasza Księgarnia, 1961, Warszawa
6. Krystyna Łopata, Ewa Rudnik, Ewa Nowak "Tajemnice gleby. Chroń swoje środowisko", Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1997, Warszawa
7. Natalia Wanda Skinder "Chemia a ochrona środowiska", Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1995, Warszawa
8. Avery Gilbert, Co wnosi Nos, Nauka o tym co pachnie, Wydawnictwo WAB, Warszawa 2010
9. Ewa Czerniawska i Joanna M. Czerniawska-Far, Psychologia węchu i pamięci węchowej, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2007
10. Katarzyna Skawska i Krzysztof Świdrak, Świat w zasięgu nosa, Wydawnictwo G+J RBA, 2009
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: