Biosensory 1200-2CHMMO2W1
Wprowadzenie (definicje, historia rozwoju, klasyfikacja). Ogólne zasady i schematy działania, charakterystyki analityczne. Enzymy, unieruchamianie enzymów i innych biomolekuł. Biosensory monoenzymatyczne (elektrochemiczne i optyczne). Biosensory polienzymatyczne. Biosensory tkankowe, komórkowe i bakteryjne. Biosensory inhibitorowe. Biosensory powinowactwa (bioreceptory nieenzymatyczne). Immunorozpoznanie i genorozpoznanie. Immuno i genosensory (z i bez markerów). Biosensory DNA/RNA, proces hybrydyzacji, sposoby wprowadzania fragmentów DNA/RNA na wybrana powierzchnię. Sposoby wizualizacji procesu hybrydyzacji. Znakowanie nici DNA/RNA. Istotniejsze zastosowania analityczne biosensorów.
Kierunek podstawowy MISMaP
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Po zakończeniu nauki w ramach tego przedmiotu student powinien wykazywać się znajomością i zrozumieniem zasad działania, właściwości i zastosowań różnego rodzaju biosensorów.
Kryteria oceniania
Egzamin ustny lub pisemny (dwa kolokwia).
1. Zagadnienie biosensora oraz jego budowa.
2. Sposoby tworzenia warstwy analitycznie aktywnej / wprowadzenie receptora na wybraną powierzchnię.
3. Proces hybrydyzacji i czynniki na niego wpływające.
4. Budowa, podział i działanie enzymów.
5. Przeciwciała: budowa, podział i funkcje.
6. Techniki wizualizacji rozpoznania analitu przez receptor.
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy.
Literatura
Materiały dostarczone przez prowadzącego w postaci publikacji naukowych.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: