Podstawy indywidualnej przedsiębiorczości 1200-1CHMPINPL6
W trakcie zajęć zostaną omówione tematy:
- studiowanie za granicą (zalety i wady wyjazdu za granicę, opcje wyjazdu - stypendia zagraniczne, umowy bilateralne - oferty dla studentów, międzynarodowe projekty badawcze, stypendia dla studentów, program Erasmus, studia magisterskie za granicą, studia doktoranckie za granicą)
- praca w nauce(CV naukowe, pomysły na projekt naukowy, poszukiwanie pieniędzy na badania, granty dla młodych naukowców, stypendia dla studentów, bazy informacji o stypendiach / grantach, uczelnie przyszłości, przygotowanie wniosku o finansowanie projektu, e-bazy artykułów naukowych)
- własna firma oraz poszukiwanie pracy w branży farmaceutycznej, kosmetycznej i chemicznej (zalety i wady prowadzenia własnej działalności, komercjalizacja badań naukowych, wybór metody komercjalizacji badań naukowych, firmy chemiczne, farmaceutyczne, kosmetyczne)
- ochrona własności intelektualnej (działalność UOTT, własność intelektualna i jej znaczenie, regulacje prawne dotyczące własności intelektualnej na UW, własność przemysłowa, wynalazek, systemy ochrony wynalazków, proces patentowania.
Studenci zdobędą m.in. wiedzę teoretyczną oraz praktyczną, jak pisać CV naukowe oraz jak przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej.
Nakład pracy studenta 60 godzin, w tym:
- uczestnictwo w ćwiczeniach 30 godzin
- konsultacje 2 godziny
- prace domowe 10 godzin
- przygotowanie prezentacji 18 godzin
|
W cyklu 2024L:
W trakcie zajęć zostaną omówione tematy: Studenci zdobędą m.in. wiedzę teoretyczną oraz praktyczną, jak pisać CV naukowe oraz jak przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej. |
W cyklu 2025L:
W trakcie zajęć zostaną omówione tematy: Studenci zdobędą m.in. wiedzę teoretyczną oraz praktyczną, jak pisać CV naukowe oraz jak przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej. |
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Efekty kształcenia
Po zakończeniu ćwiczeń student:
- ma uporządkowaną wiedzę na temat zasad i norm etycznych związanych z działalnością naukową i dydaktyczną (K_W16)
- ma podstawową wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej oraz prawa patentowego w dziedzinie chemii (K_W17)
- zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości (K_W18)
- potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę i rozwijać swoje umiejętności, korzystając z różnych źródeł (pisanych i elektronicznych) w tym także w języku obcym (K_U21)
- potrafi i jest gotów do ciągłego dokształcania
- potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze, także w językach obcych (K_U26)
- potrafi pracować w zespole (także o charakterze interdyscyplinarnym) i ma
świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową (K_U27)
- jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, w tym: przestrzegania zasad etyki zawodowej K_K05) i wymagania tego od innych oraz dbałości o dorobek i tradycje zawodu
- jest gotów do określenia zakresu posiadanej przez siebie wiedzy i posiadanych umiejętności oraz do podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych (K_K01)
- jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy (K_K03)
- ma przekonanie o wadze zachowania się w sposób profesjonalny, przestrzega zasad etyki zawodowej
Kryteria oceniania
Ocena końcowa z przedmiotu jest wystawiana na podstawie liczby punktów uzyskanych przez studenta za uczestnictwo i aktywność w trakcie zajęć.
Opcjonalnie (na prośbę Studenta/tki), do liczby punktów można doliczyć punkty za dodatkową pracę (wykonaną przez Studenta/tkę na temat ustalony z osobą prowadzącą zajęcia)
Praktyki zawodowe
Nie są prowadzone
Literatura
- Getting Things Done, czyli sztuka bezstresowej efektywności – David Allen
- 7 nawyków skutecznego działania – Stephen R. Covey
- 15 tajemnic zarządzania czasem. O czym wiedzą ludzie sukcesu? – Kevin Kruse
- Organizacja czasu i pracy - dr Ken Blanchard
- Co pracownik i student szkoły wyższej o prawie autorskim wiedzieć powinien - Alina Domańska-Baer
- Co pracownik i student szkoły wyższej o ochronie własności przemysłowej wiedzieć powinien - dr Alicja Adamczyk, Elżbieta Dobosz, Marcin Gędłek
- Sobiecki R. 2003. Podstawy przedsiębiorczości w pytaniach i odpowiedziach. Wyd. Difin, Warszawa.
Uwagi
|
W cyklu 2024L:
Ocena końcowa z przedmiotu jest wystawiana na podstawie liczby punktów uzyskanych przez studenta za uczestnictwo i aktywność w trakcie zajęć. Opcjonalnie (na prośbę Studenta/tki), do liczby punktów można doliczyć punkty za dodatkową pracę (wykonaną przez Studenta/tkę na temat ustalony z osobą prowadzącą zajęcia) |
W cyklu 2025L:
Ocena końcowa z przedmiotu jest wystawiana na podstawie liczby punktów uzyskanych przez studenta za uczestnictwo i aktywność w trakcie zajęć. Opcjonalnie (na prośbę Studenta/tki), do liczby punktów można doliczyć punkty za dodatkową pracę (wykonaną przez Studenta/tkę na temat ustalony z osobą prowadzącą zajęcia) |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: