Introduction to protein and nucleic acids structures 1000-712SBN
1. Proteinogenic amino acids
2. Peptide bond; torsion angles
3. Protein primary, secondary, tertiary and quaternary structures
4. Globular, disordered, membrane and fibrous proteins; conjugated proteins
5. Protein synthesis and folding
6. Protein three-dimensional structure stability
7. Structure of nucleotides
8. Nitrogen bases complementarity and semi-conservative replication
9. Chromatin structure
10. RNA types and the influence of their structures on functions
11. Biosynthesis and degradation of nucleic acids
12. DNA mutations and mechanisms of their removal
13. History of research on protein and nucleic acids structures
Course coordinators
Learning outcomes
Wiedza
Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawowe pojęcia fizyczne i chemiczne w zakresie koniecznym do zrozumienia podstawowych zjawisk i procesów biologicznych i biochemicznych oraz ich zastosowania w metodologii badawczej (K_W01), w szczególności zna i rozumie budowę makrocząsteczek (białek, RNA i DNA) związanych z przepływem informacji genetycznej w komórce.
Umiejętności
Student potrafi wykorzystywać podstawowe narzędzia matematyczne i informatyczne do opisu oraz interpretacji zjawisk i procesów biologicznych (K-U02).
Kompetencje
Student jest gotów do analizy przedstawionego lub stworzonego przez siebie rozumowania pod kątem poprawności i kompletności (K_K01).
Assessment criteria
The course is credited if the student has gone successfully through a "Pass with grade" which is performed in a written form and encompasses the content of the lectures
Bibliography
.M. Berg, L. Stryer, J.L. Tymoczko, G.J. Gatto, Biochemia, wyd. V, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018 (także wydania III i IV)
A. Bruce, B. Dennis, H. Karen, Podstawy biologii komórki, wyd. III, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2019 (także wydanie II)
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: