Kuchnia i dieta na starożytnym Bliskim Wschodzie 3101-DKDIE
Tematem zajęć będzie kuchnia i zagadnienia związane z dietą i technologią przyrządzania potraw na starożytnym Bliskim Wschodzie. Próba rekonstrukcji starożytnego menu oparta będzie na różnorodnych źródłach - wzmiankach w tekstach (m.in. zachowanych przepisach kulinarnych), źródłach archeologicznych czy wynikach analiz archeobotanicznych i archeozoologicznych oraz obserwacjach etnoarcheologicznych. Na zajęciach będą omawiane takie zagadnienia jak rola roślin (zboża, oliwka, palma daktylowa, winna latorośl, rośliny motylkowate i inne), mięsa (koza-owca, świnia, ryby) i innych produktów w starożytnym menu. Poruszone zostaną także zagadnienia związane z obróbką produktów spożywczych oraz sposobami przyrządzania różnych potraw i napojów, takich jak piwo czy wino, potrawy ze zbóż czy mięsa, a także z urządzeniami i instalacjami wykorzystywanymi w kuchni (piece, paleniska, naczynia kuchenne itd.).
Rodzaj przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie na ocenę na podstawie obecności (dopuszczalne 3, w tym 2 nieusprawiedliwione), wygłoszonych referatów i aktywności na zajęciach
Literatura
Bottero, J., The Oldest Cuisine in the World, Cooking in Mesopotamia, Chicago-London 2002
Zohary, D, Hopf, M., Domestication of Plants in the Old World, Oxford 2004
Dodatkowa literatura będzie podawana na bieżąco w trakcie zajęć
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: