- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Podstawy turystyki 2600-PT-OG
1. Podstawowe pojęcia w turystyce (2 godz.):
• Pojęcie i istota turystyki;
• Turystyka i rekreacja;
• Ruch turystyczny;
• Turysta.
Literatura:
1. Gaworecki W.W.: Turystyka. PWE, Warszawa 2000, rozdz. 1.1.
2. Kompendium wiedzy o turystyce (praca zbiorowa pod redakcją G. Gołembskiego). Wyd. Naukowe PWN, Warszawa – Poznań 2002, cz. I, rozdz. 1.
3. Panasiuk A. (red.): Ekonomika turystyki, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2006, rozdz. 2.
2. Rodzaje turystyki i uwarunkowania ich powstawania (1,5 godz.):
• Kryteria podziału turystyki;
• Klasyfikacja turystyki;
• Podstawowe rodzaje turystyki.
Literatura :
1. Gaworecki W.W.: Turystyka. PWE, Warszawa 2000, rozdz. 1.2 i 1,3.
2. Borne H., Doliński A.: Organizacja turystyki. WSiP, Warszawa 2001, rozdz. 2.
3. Procesy rozwoju turystyki (1,5 godz.):
• Fazy rozwoju turystyki,
• Współczesny biznes turystyczny,
• Zarys historii rozwoju turystyki w Polsce.
Literatura :
1. Borne H., Doliński A.: Organizacja turystyki. WSiP, Warszawa 2001, rozdz. 1.
2. Kaczmarek J., Stasiak A., Włodarczyk B.: Produkt turystyczny. (pomysł, organizacja , zarządzanie). PWE, Warszawa 2005, rozdz. 1.
3. Różycki P.: Zarys wiedzy no turystyce. Wyd. Proksenia, Kraków 2006, rozdz. 2.
4. Dobra i walory turystyczne, infrastruktura i baza turystyczna (2 godz.):
• Dobra i walory turystyczne,
• Zagospodarowanie i infrastruktura turystyczna,
• Rodzaje usług turystycznych.
Literatura
1. Gaworecki W.W.: Turystyka. PWE, Warszawa 2000, rozdz. 2.7 i 5.
2. Borne H., Doliński A.: Organizacja turystyki. WSiP, Warszawa 2001, rozdz. 5.
5. Produkt i rynek turystyczny (2 godz.):
• Rynek turystyczny;
• Produkt turystyczny – jego cechy i struktura;
• Podaż turystyczna;
• Popyt turystyczny;
• Pakiet turystyczny.
Literatura :
1. Kaczmarek J., Stasiak A., Włodarczyk B.: Produkt turystyczny. (pomysł, organizacja , zarządzanie). PWE, Warszawa 2005, rozdz. 3, 4 i 5.
2. Kompendium wiedzy o turystyce (praca zbiorowa pod redakcją G. Gołembskiego). Wyd. Naukowe PWN, Warszawa – Poznań 2002, cz. I, rozdz. 2, 3, 4 i 5.
3. Panasiuk A. (red.): Ekonomika turystyki, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2006, rozdz. 5, 6, 7, 8.
4. Różycki P.: Zarys wiedzy no turystyce. Wyd. Proksenia, Kraków 2006, rozdz. 7.
6. Gospodarka turystyczna (2 godz.):
• Pojęcie i istota gospodarki turystycznej,
• Związki turystyki z transportem,
• Związki turystyki z rolnictwem,
• Związki turystyki z przemysłem,
• Związki turystyki z kulturą,
• Związki turystyki ze sportem.
Literatura:
1. Gaworecki W.W.: Turystyka. PWE, Warszawa 2000, rozdz. 4.
2. Kompendium wiedzy o turystyce (praca zbiorowa pod redakcją G. Gołembskiego). Wyd. Naukowe PWN, Warszawa – Poznań 2002, cz. I, rozdz. 6..
7. Czynniki rozwoju turystyki (2 godz.):
• Klasyfikacja czynników rozwoju turystyki,
• Zagospodarowanie infrastrukturalne i turystyczne
• Czynniki ekonomiczne,
• Czynniki społeczne,
• Czynniki środowiskowo-ekologiczne.
Literatura:
1. Gaworecki W.W.: Turystyka. PWE, Warszawa 2000, rozdz. 2.
2. Kompendium wiedzy o turystyce (praca zbiorowa pod redakcją G. Gołembskiego). Wyd. Naukowe PWN, Warszawa – Poznań 2002, cz. IV, rozdz. 3, 4 i 5.
8. Turystyka jako czynnik przemian (2 godz.):
• Istota i zakres przemian,
• Postawy gospodarzy wobec zmian i ich przygotowanie się,
• Postawy przybyszów – oczekiwania i zmiany,
• Przemiany w miejscowości recepcyjnej,
• Przemiany w miejscowości emisyjnej.
Literatura:
1. Kompendium wiedzy o turystyce (praca zbiorowa pod redakcją G. Gołembskiego). Wyd. Naukowe PWN, Warszawa – Poznań 2002, cz. IV, rozdz. 2 i 6.
9. Funkcje i dysfunkcje turystyki (2 godz.):
• pojęcie funkcji turystyki,
• funkcje współczesnej turystyki,
• dysfunkcje współczesnej turystyki.
Literatura :
1. Gaworecki W.W.: Turystyka. PWE, Warszawa 2000, rozdz. 6.
2. Wodejko S.: Ekonomiczne zagadnienia turystyki. Wyd. Prywatnej Wyższej Szkoły Handlowej w Warszawie, Warszawa 1997, rozdz. VI.
3. Różycki P.: Zarys wiedzy no turystyce. Wyd. Proksenia, Kraków 2006, rozdz. 6.
10. Zaliczenie (1 godz.).
80 godz. – całkowita liczba godzin, które student powinien przeznaczyć na osiągnięcie zdefiniowanych dla przedmiotu efektów uczenia się
rozdz. 15.
15. Zaliczenie.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Założenia (opisowo)
Efekty kształcenia
Po ukończeniu kursu student powinien:
• usystematyzować – na bazie wcześniejszej wiedzy – istotę działalności turystycznej;
• przyswoić podstawowe pojęcia związane z turystyką;
• poznać podstawowe czynniki sprzyjające i ograniczające rozwój turystyki.
Kryteria oceniania
Przedmiot kończy zaliczeniem na ocenę –
odbywającym się:
● w formie pisemnej.
● w formie odpowiedzi opisowej na cztery pytania, po 15 min na każde,
● za każde pytanie jest możliwe dostanie 5 punktów, w skali od 0 do 5,
przy czym za:
11-12 punktów – ocena 3 (dostateczna),
13-14 punktów – ocena 3,5 (dostateczna plus),
15-16 punktów – ocena 4 (dobra),
17-18 punktów – ocena 4,5 (dobra plus),
19-20 punktów – ocena 5 (bardzo dobra).
● istnieje możliwość zaliczenia ustnego, jeśli będzie takie zapotrzebowanie ze strony studentów;
obejmującym:
● zagadnienia podane w sylabusie (omawiane na zajęciach i zawarte w literaturze przedmiotu),
● studenci na zaliczeniu muszą wykazać się znajomością tych zagadnień oraz umiejętnością ich zastosowania w praktyce, na konkretnym przykładzie.
Osoby, które nie zaliczyły przedmiotu, mogą przystąpić do zaliczenia w sesji poprawkowej.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Gaworecki W.W.: Turystyka. PWE, Warszawa 2000 (lub następne wydania).
Literatura uzupełniająca:
1. Borne H., Doliński A.: Organizacja turystyki. WSiP, Warszawa 2001.
2. Jędrzejczyk I.: Nowoczesny biznes turystyczny. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2001
3. Kaczmarek J., Stasiak A., Włodarczyk B.: Produkt turystyczny. (pomysł, organizacja , zarządzanie). PWE, Warszawa 2005.
4. Kompendium wiedzy o turystyce (praca zbiorowa pod redakcją G. Gołembskiego). Wyd. Naukowe PWN, Warszawa – Poznań 2002.
5. Kornak A. S., Rapacz A.: Zarządzanie turystyką j jej podmiotami w miejscowości i regionie. Wyd. Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 2001. Panasiuk A. (red.): Ekonomika turystyki, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2006.
6. Rapacz A.: Przedsiębiorstwo turystyczne. Wyd. Difin, Warszawa 2007.
7. Różycki P.: Zarys wiedzy no turystyce. Wyd. Proksenia, Kraków 2006.
8. Strategie rozwoju turystyki w regionie, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2009.
9. Wodejko S.: Ekonomiczne zagadnienia turystyki. Wyd. Prywatnej Wyższej Szkoły Handlowej w Warszawie, Warszawa 1997.
10. Zarządzanie turystyką (praca zbiorowa pod redakcją L. Pender’a i R. Sharpley’a. PWE, Warszawa 2008.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: