Marka na rynku europejskim (do wyboru II) 2105-M-D4MRUE
1. Marka – zagadnienia teoretyczne. Definicja pojęcia marka, funkcje marki, jakość marki, poziomy markowego produktu.
2. Symbolika w marketingu. Nazwa i symbolika marki.
3. Zarządzanie marką. Tożsamość a wizerunek marki. logo; 22 prawa tworzenia marki;
4. Strategia marki. Omawiane są: strategia marki indywidualnej, strategia marki rodzinnej, strategia marek łączonych (kombinowanych), co-branding, strategia rozszerzania marki a także wg podziału Philipa Kotlera: strategia rozciągnięcia linii, strategia rozciągnięcia marki, strategia wielości marek oraz strategia nowych marek.
5. Budowa społeczności wokół marki.
6. System identyfikacji wizualnej, Księga znaku, Corporate identity, Branded Content
7. Internacjonalizacja i globalizacja marek
8. Techniki określania kapitału marki i ocena jej wartości.
9. Marka narodowa
10. Influencer marketing w kreowania wizerunku marki
Student musi przeznaczyć 180 godz. na osiągnięcie efektów uczenia się, w tym:
30 godz. – obowiązkowy udział w zajęciach
15 godz. – przygotowanie referatu
20 godz. – bieżące przygotowanie do poszczególnych zajęć
35 godz. – przygotowanie zadań
Efekty kształcenia
Studenci rozumieją proces zarządzania marką; znają techniki brandingu narodowego i brandingu miejsc. Umiejętnie wykorzystują badania ilościowe i jakościowe do pomiaru marki, krytycznie analizując ich skuteczność i przydatność w konkretnym przypadku.
Znają terminologię w języku polskim i angielskim używaną w marketingu.
Ponadto stosowane na zajęciach metody dydaktyczne kształcą umiejętność systematycznej pracy i wpajają konieczność uzupełniania nabytej wiedz; uczą współpracy w grupie.
Kryteria oceniania
Warunkiem wstępnym uzyskania zaliczenia jest obecność na zajęciach (dopuszczalne są 2 nieobecności). Ocena końcowa wynika z sumy punktów uzyskanych za:
1. Bieżące przygotowanie i aktywność max 20 pkt;
2. Przygotowanie prac zleconych w grupach 60 pkt (każda z prezentacji po 15 pkt);
3. Przygotowanie referatów na jeden z tematów – 20 pkt.
Student, aby uzyskać zaliczenie, musi uzyskać co najmniej 50% z każdego ocenianego elementu.
UWAGA:
Studenci posiadający ITZ lub ITS zobowiązani są do skontaktowania się z prowadzącą zajęcia do 15 marca w celu określenia indywidualnych zasad zaliczenia przedmiotu. W przypadku niezgłoszenia się we wskazanym terminie, student nie uzyska zaliczenia z przedmiotu.
Skala ocen:
Ocena bardzo dobra 89–100 pkt
Ocena dobra plus 83–88 pkt
Ocena dobra 76–82 pkt
Ocena dostateczna plus 70–75 pkt
Ocena dostateczna 61–69 pkt
Ocena niedostateczna 0 – 60 pkt.
Literatura
Altkorn J., Informacyjne funkcje znaków towarowych, Handel Wewnętrzny nr 5-6/1995.
Altkorn J., Strategia marki, Warszawa 2001, rozdział 3.
Altkorn J., Wizualizacja firm, Kraków 1999.
Anholt S., Sprawiedliwość marek. Jak branding miejsc i produktów może uczynić kraj bogatym, dumnym i pewnym siebie, Warszawa 2006.
Bajbak P., Struktura systemu identyfikacji wizualnej firmy, Produkcja przekazów multimedialnych, M. Chrząścik (red.), Warszawa 2013, http://wsp.pl/file/1153_791638154.pdf
Barska A., Marka w ekspansji na rynki zagraniczne, „Ekonomiczne Problemy Usług” 2011, nr 72, s. 143–154. http://www.wzieu.pl/zn/660/ZN_660.pdf
Brodie R.J., Ilic A., Juric B., Hollebeek L., Consumer engagement in a virtual brand community: An exploratory analysis, “Journal of Business Research” 2013, Volume 66, Issue 1, s. 105–114 (dostęp przez BUW).
Grech M., Badanie wizerunku – metody ankietowe. Metodologia badań, w: M. Grecha, Badanie wizerunku: ludzie, marki, branże, Łódź 2012. https://www.researchgate.net/publication/301525037_Badanie_wizerunku_-_metody_ankietowe
Grzegorczyk A., Marka jest nazwą. Definiens marki, [w:] Instrumenty kształtowania wizerunku marki, A. Grzegorczyk, Warszawa 2005, http://www.wsp.pl/file/737_481850859.pdf
Grzegorczyk A., Wizerunek marki jako narzędzie oddziaływania rynkowego, [w:] Instrumenty kształtowania wizerunku marki, A. Grzegorczyk (red.), Warszawa 2005.
Gupta S., Foroudi M.M., Väätänen J., Gupta S., Wright L.T., Nations as brands: Cinema's place in the branding role, “Journal of Business Research” 2020, Volume 116, s. 721–733, (dostęp przez BUW).
Hereźniak M., Marka narodowa. Jak skutecznie budować wizerunek i reputację kraju, Warszawa 2011.
Jaska, E., Gomoła, B., Werenowska, A. (2019), Wykorzystanie influencer marketingu w kreowaniu wizerunku marki, „Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse I Marketing”, 21(70), 56-67.
Kall J., Silna marka. Istota i kreowanie, Warszawa 2001.
Kotler P., Marketing, rozdz. Decyzje dotyczące marki, s. 421–445
Kowalski J.A., Strategie marek na rynku napojów energetycznych, „Marketing i Zarządzanie” 2017, nr 2 (48), s. 357-371. https://wnus.edu.pl/miz/file/article/view/11680.pdf
Krycia-Chełmińska A., Wpływ elementów nazwy marki na jej postrzeganie przez nabywców – badanie eksploracyjne, „Nauki O Zarządzaniu. Management Sciences” nr 3(16), 2013, s. 48-62. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.desklight-1af99118-cf70-4bbe-baff-a42b6f1a104f
Nguyen A., Özçaglar-Toulouse N., Nation branding as a market-shaping strategy: A study on South Korean products in Vietnam, “Journal of Business Research 2021,Volume 122, s. 131–144, (dostęp przez BUW).
Parkerson B., Saunders J., City Branding: Can Goods and Services Branding Models be Used to Brand Cities?, “Place Branding”, vol. 1, no. 3/2005, s. 242–265.
Patrzałek W., Komunikacyjne funkcje marki w percepcji konsumentów, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu” nr 414, 2015, s. 13-28, https://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/37252/edition/33763/content
Pluijm R. van der, Melissen J., Politics City Diplomacy: The Expanding Role of Cities in International, http://www.uclg.org/sites/default/files/20070400_cdsp_paper_pluijm.pdf
Podstawy marketingu, J. Altkorn (red), Kraków 2004, s. 128–131.
Polański P., Budowa i pomiar kapitału marki, Warszawa 2008, s. 28–49.
Polański P., Budowa i pomiar kapitału marki, Warszawa 2008, s. 28-49.
Skorek M., Motywacja klientów do zaangażowania w społeczność wokół marki, „Marketing i Zarządzanie” 2017, nr 1 (47), s. 241–250. https://wnus.edu.pl/miz/file/article/view/11026.pdf
Skrzypek E., Pinzaru F., Marka jako ważny element marketingu, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach”, Seria: Administracja i Zarządzanie 2017, nr 114, s. 197–210. https://repozytorium.uph.edu.pl/bitstream/handle/11331/1622/Skrzypek.E.%20Pinzaru.F._Marka_jako_wazny_element_marketingu.pdf?sequence=1
Tarczydło B., Budowanie społeczności wokół marki wybrane przykłady, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia Informatica” 2011, nr 28, s. 89–100, https://wneiz.pl/nauka_wneiz/studia_inf/28-2011/si-28-89.pdf
Tuškej U., U. Golob, K. Podnar, The role of consumer–brand identification in building brand relationships, “Journal of Business Research” 2013, Volume 66, Issue 1, s. 53-59 (dostęp przez BUW)
Wiśniewska A., Mechanizm oddziaływania wizerunku marki na zachowania konsumentów, AUNCE, Toruń 2012, http://www.aunc.zarzadzanie.umk.pl/_upload/download/13Wisniewska2012.pdf
Wyrwisz J., Influencer marketing a komunikacja wizerunku marki, https://repozytorium.uph.edu.pl/bitstream/handle/11331/2978/Influencer_marketing_w_komunikacjipdf.pdf?sequence=1
Zboralski M., Nazwy firm i produktów, Warszawa 2000.
Zboralski M., Nomen omen, czyli jak nazwać firmę i produkt, Warszawa 1995.
Zdrodowska M., Branding narodowy – między marketingiem a medialnym autoportretem, w: Od przemysłów kultury do kreatywnej gospodarki, A. Gwóźdź (red.), Warszawa 2010, s. 180–204.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: