Enzymy w analizie chemicznej 1200-2MON27L
1.Enzymy (cechy ogólne, cechy szczególne ze względu na ich miejsce, rozne funkcje i zastosowania w chemii analitycznej)
2.Enzymy jako anality (oznaczanie aktywności enzymów, metody kinetyczne)
3.Enzymy jako bioreceptory rozpoznania biomolekularnego (oznaczanie substratów, inhibitorów i kofaktorów)
4.Immobilizacja enzymów (bioreaktory) i integracja z systemami detekcyjnymi (biosensory)
5.Enzymy jako markery w metodach immuno i genoanalitycznych.
6.Stacjonarne i przepływowe metody analizy enzymatycznej
7.przykłady praktycznych aplikacji w analizie klinicznej, środowiskowej, farmaceutycznej, biotechnologii itd.)
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Założenia (opisowo)
Efekty kształcenia
Wiadomosci o najwazniejszych enzymach oznaczanych i stosowanych w analizie klinicznej i biomedycznej.
Kryteria oceniania
egzamin ustny
Praktyki zawodowe
nie
Literatura
wybrane artykuły z czasopism naukowych
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: