- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Biznes jak wino (nowe spojrzenie). Tradycje polskiej przedsiębiorczości. cz. II 3104-WH15TO/L-OG
Przedmiot ma charakter interdysycyplinarny i jednocześnie aplikacyjny. Łączy historię idei i historię biznesu z socjologią i psychologią organizacji w ramach stosunkowo młodej dyscypliny zwanej historią organizacyjną Stanowi jedną z pierwszych w Polsce praktycznych prezentacji rozwijanej na Zachodzie od 2006 roku wspomnianej historii organizacyjnej, traktowanej, za Charlsem Boothem i Michaelem Rowlinsonem, jako poznawcze narzędzie wzbogacania teorii, a przede wszystkim praktyki zarządzania przy pomocy perspektywy historycznej. W przypadku omawianego przedmiotu historię organizacyjną traktuje się jako rodzaj społecznej historii przedsiębiorczości na ziemiach polskich z wykorzystaniem także przypadków sukcesów biznesowych z innych krajów leżących poza centrami globalizacji. Przedmiot ukazuje – na konkretnych przypadkach - możliwości zastosowania historii organizacyjnej do wzbogacania współczesnej praktyki menadżerskiej, a szczególnie do „przekładania” danych czerpanych z tradycji na konkretne praktyki biznesowe, konkurencyjne w dobie obecnej. We wstępnej części zajęć wyjaśnione zostaną trudności z wykorzystaniem historii we współczesnym zarządzaniu, zaprezentowana będzie perspektywa historii organizacyjnej, sposoby unikania błędu prezentyzmu oraz koncepcje „pamięci organizacyjnej” jako „pomostu” między historią i praktyką zarządzania. Główną część zajęć wypełnią konkretne praktyki biznesowe wynikające z zapomnianych tradycji przedsiębiorczości.
Wykład składa się z dwóch części niezależnych co do szczegółowej problematyki, a zrazem komplementarnych tematycznie wobec siebie. Jest tak skonstruowany, że student może zacząć uczęszczanie nań w dowolnym semestrze i po dwóch semestrach otrzymuje całość uzupełniającej się, ale nie powtarzającej się wiedzy.
Zob. "zakres tematów" w sylabusie grupy zajęciowej w danym cyklu dydaktycznym.
Rodzaj przedmiotu
fakultatywne
Efekty kształcenia
Student potrafi krytycznie analizować dane historyczne z zakresu tak zwanej prowinconalnej tradycji przedsiębiorczości, umie rekonstruować te tradycje, wydobywać z nich dobre praktyk biznesowe oraz wykorzystywać je w aktualnej działalności biznesowej
Kryteria oceniania
Monitorowane aktywności studenta podczas zajęć (30%) oraz prace przygotowywane sukcesywnie podczas zajęć, oceniane po ich zakończeniu (70%)
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Tarasiewicz, K. (2013). Zapach świeżej kawy: Warszawa.
2. Jabłkowski, F. (2005). Dom Towarowy Bracia Jabłkowscy. Romans ekonomiczny: Warszawa.
3. Ochinowski, T. (2011). Magistra Vitae ? Zachowania organizacyjne (ze szczególnym uwzględnieniem relacji przedsiębiorca – pracownik) w świetle wyzwań obecnego kryzysu i zapomnianych polskich tradycji. W: Bernatt, M., Bogdanienko, J. i Skoczny, T. (red,), Społeczna odpowiedzialność biznesu. Krytyczna analiza, Warszawa, s. 136 – 154.
4. Ochinowski, T. i Kseba, A. (2013). Podmiotowość- relacyjność– zakorzenienie. Społeczna historia biznesu jako źródło dobrych praktyk dla MSP w warunkach kryzysu. W: Nowak. A Szałański, M (red.),. Mikrofirmy siłą napędową gospodarki Mazowsza. Warszawa,, s. 263 – 292.
Literatura dodatkowa (opcjonalnie):
1. Booth, Ch. and Rowlinson, M. (2006). Management and
Organizational History: Prospects, Management and
Organizational History,1 : 5- 30.
2. Weatherbee, T. G.. (2012) Caution! This historiography
makes wide turns: Historic turns and breaks in management
and organization studies, Management and
Organizational History, 7: 203 – 218.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, pierwszego stopnia
- Bioinformatyka i biologia systemów, stacjonarne drugiego stopnia
- Informatyka, stacjonarne, drugiego stopnia
- Matematyka, stacjonarne, drugiego stopnia
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: