Zasady marketingu 2600-DSMdz2ZM
1. Zasady i instrumenty działalności marketingowej przedsiębiorstwa (2 godz. wykład, 4 godz. ćwiczenia)
Określenie miejsca (roli) marketingu w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa
określenie marketingu
podstawowe instrumenty marketingowe
zasady orientacji marketingowej
inne orientacji prowadzenia działalności gospodarczej (produkcyjna, adaptacyjna, produktowa, sprzedażowa, marketingu społecznego, klientowska)
sekwencja decyzji marketingowych w przedsiębiorstwie
Literatura: P. Kotler (1994). Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner & Ska. Warszawa, s. 1-26 lub P. Kotler (2005), Marketing, REBIS, Poznań, s. 2-28.
2. Decyzje marketingowe – wymiar strategiczny (STP) (6 godz. wykład, 6 godz. ćwiczenia)
procedura STP
segmentacja rynku
identyfikacja kryteriów segmentacyjnych
przeprowadzenie segmentacji rynku
określenie profilów segmentów rynku
wybór rynku docelowego
ocena atrakcyjności segmentów rynku
wybór koncepcji obsługi rynku
pozycjonowanie oferty
instrumenty różnicowania: atrybuty oferty (produktowe, usługowe, cenowe), firmowe, rynkowe
proces pozycjonowania
Literatura: P. Kotler (1994). Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner & Ska. Warszawa, s.241-267, 269-289 lub P. Kotler (2005), Marketing, REBIS, Poznań, s. 278-304, 307-326.
3. Decyzje produktowe (6 godz. wykład, 6 godz. ćwiczenia)
pojęcie produktu
rodzaje produktów
podstawowe decyzje produktowe
tworzenie asortymentu rynkowego
hierarchia produktów
szerokość asortymentu rynkowego
długość linii produktów (grupy asortymentowej)
głębokość formy produktu
zwartość asortymentu rynkowego
projektowanie atrybutów produktu indywidualnego
produkt podstawowy (rdzeń)
produkt formalny: jakość, projekt, opakowanie, marka
produkt wzbogacony
planowanie nowego produktu
rodzaje nowego produktu
czynniki powodzenia nowego produktu
procedura planowania nowego produktu: faza pomysłów, koncepcji, prototypów, komercjalizacji
kształtowanie cyklu życia produktu
cyklu życia produktu – koncepcja
CŻP – cele i strategie w poszczególnych fazach
Literatura: P. Kotler (1994). Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner & Ska. Warszawa, s. 290-326, 327-346, 399-424 lub P. Kotler (2005), Marketing, REBIS, Poznań, s. 353-380, 328-339, 408-441.
4. Decyzje dystrybucyjne (4 godz. wykład, 4 godz. ćwiczenia)
system dystrybucji – wprowadzenie
przyczyny funkcjonowania dystrybucji w systemie dystrybucji
definicja systemu dystrybucji i kanału dystrybucji
funkcje i strumienie dystrybucyjne
podmioty w systemie dystrybucji
projektowanie systemu dystrybucji
determinanty i efekty wyboru kanałów dystrybucji
wyznaczenie ilości kanałów dystrybucji
określenie długości kanałów dystrybucji
wyznaczenie szerokości kanału dystrybucji,
ustalenie stopnia powiązań integracyjnych w kanałach dystrybucji
Literatura: P. Kotler (1994). Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner & Ska. Warszawa, s. 479-510, 512-514, 531-532 lub lub P. Kotler (2005), Marketing, REBIS, Poznań, s. 509-538, 542-546, 557-558.
5. Decyzje cenowe (4 godz. wykład, 4 godz. ćwiczenia)
cena – pojęcie i rodzaje
wyznaczenie dopuszczalnego przedziału cenowego
wartość oferty (górna granica)
jednostkowy koszt zmienny (dolna granica)
determinanty cenowe (rynkowe)
popyt
konkurencja
strategie cenowe
typologia strategii cenowych
determinanty wyboru strategii (popyt, sytuacja konkurencyjna)
strategia penetracji rynku
strategia zbierania śmietanki rynkowej
strategia spotkania cen konkurencji
strategia dostosowania się do cen rynkowych
formułowanie odchyleń od ceny podstawowej: różnicowanie cen, dyskonta cenowe, ceny psychologiczne
Literatura: P. Kotler (1994). Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner & Ska. Warszawa, s. 447-478 lub P. Kotler (2005), Marketing, REBIS, Poznań, s. 474-505.
6. Decyzje promocyjne (8 godz. wykład, 4 godz. ćwiczenia)
istota promocji
formy promocji i ich efektywność
czyste formy promocji
reklama
promocja osobista
public relations
promocja sprzedaży
Mieszane formy promocji
promocja wystawienniczo-targowa
promocja bezpośrednia
sponsoring
product placement
promocja w Internecie
promocja spektakularnych wydarzeń
Literatura: P. Kotler (1994). Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner & Ska. Warszawa, s. 545-628 lub P. Kotler (2005), Marketing, REBIS, Poznań, s. 573-643.
Wykład ma za zadanie tworzyć efekty kształcenia związane z wiedzą, natomiast ćwiczenia poświęcone są kształtowaniu efektów kształcenia związanymi umiejętnościami, poprzez ćwiczenia praktyczne i studia przypadków oraz efektów kształcenia związanych z wiedzą poprzez skonfrontowanie treści przekazywanych na wykładzie z literaturą przedmiotu.
Zakres tematyczny wykładów i ćwiczeń jest zbieżny.
ch na wykładzie z literaturą przedmiotu.
Zakres tematyczny wykładów i ćwiczeń jest zbieżny.
Rodzaj przedmiotu
Efekty kształcenia
Po ukończeniu przedmiotu (wykładu, ćwiczeń) student powinien:
1. Zasady i instrumenty działalności marketingowej przedsiębiorstwa (2 godz. wykład, 4 godz. ćwiczenia)
Przedstawić miejsce i rolę marketingu w przedsiębiorstwie - wiedza
Przedstawić definicję marketingu - wiedza
Rozumieć podstawowe zasady orientacji marketingowej – wiedza
Znać klasyfikacje instrumentów marketingowych (4P, 4C, 7 P) – wiedza
Przedstawić relacje komplementarne i kompensacyjne między instrumentami marketingu-mix – umiejętności
Porównać orientację marketingową z innymi orientacjami prowadzenia działalności gospodarczej – wiedza
Analizować stopień rozwoju orientacji marketingowej w przedsiębiorstwie – umiejętności
Znać uwarunkowania etyczne prowadzania działań marketingowych – inne kompetencje (postawy)
2. Decyzje marketingowe – wymiar strategiczny (STP) (6 godz. wykład, 6 godz. ćwiczenia)
Rozumieć istotę procedury STP - wiedza
Określić podstawowe kryteria segmentacyjnego - wiedza
Określić metody przeprowadzenia segmentacji rynku - wiedza
Przeprowadzić segmentację rynku B2C (konsumpcyjnego) i B2B (organizacyjnego) – umiejętności
Zidentyfikować kryteria oceny atrakcyjności segmentów rynku – wiedza
Analizować atrakcyjność segmentów rynku – umiejętności
Określić koncepcje obsługi rynku docelowego - wiedza
Identyfikować instrumenty różnicowania oferty rynkowe – wiedza
Znać metody analityczne wykorzystywane do określenia pozycji rynkowej dostawców (marek) – wiedza
Interpretować wyniki metod analitycznych wykorzystywanych do określenia pozycji rynkowej dostawców (marek) – umiejętności
Przedstawić podstawowe decyzji związane z pozycjonowaniem oferty rynkowej - wiedza
Oceniać strategie pozycjonowania poszczególnych marek – umiejętności
3. Decyzje produktowe (6 godz. wykład, 6 godz. ćwiczenia)
Znać podstawowe wymiary asortymentu rynkowego (produktowego) - wiedza
Przeprowadzić analizę asortymenty rynkowego (produktowego) dowolnej firmy – umiejętności
Zdefiniować warstw produktu formalnego i ich elementy składowe – wiedza
Określić podstawowe wybory związane z markowaniem produktu - wiedza
Dokonać analizy produktu formalnego dowolnego produktu – umiejętności
Scharakteryzować etapy planowania nowego produktu - wiedza
Znać rodzaje badań marketingowych realizowanych w poszczególnych fazach planowania nowego produktu – wiedza
Przedstawić fazy cyklu życia produktu – wiedza
Omówić cele, strategie i działania marketingowe w poszczególnych fazach CŻP - wiedza
4. Decyzje dystrybucyjne (4 godz. wykład, 4 godz. ćwiczenia)
Przedstawić przyczyny funkcjonowania dystrybucji w systemie dystrybucji - wiedza
Wyjaśnić różnice miedzy systemem dystrybucji i kanałem dystrybucji - wiedza
Przedstawić strumienie i funkcje dystrybucji - wiedza
Określić podstawowe podmioty funkcjonujące w systemie dystrybucji – wiedza
Określić decyzje związane z projektowaniem dystrybucji – wiedza
Projektować mapę sytemu dystrybucji dla wybranego rynku produktowego – umiejętności
5. Decyzje cenowe (4 godz. wykład, 4 godz. ćwiczenia)
Znać istotę podejścia marketingowego do decyzji cenowych - wiedza
Wyznaczać dolna i górną granicę dopuszczalnego przedziału cenowego – wiedza
Omówić wpływ determinant cenowych (rynkowych) na decyzje cenowe – wiedza
Analizować wpływ popytu na cenę – umiejętności
Znać typologię strategii cenowych – wiedza
Przedstawić odchylenia od ceny podstawowej – wiedza
6. Decyzje promocyjne (8 godz. wykład, 4 godz. ćwiczenia)
Przedstawić istotę promocji - wiedza
Identyfikować formy promocji – wiedzy
Przypisywać instrumenty promocji do form promocji – umiejętności
Wyznaczać strukturę mieszanki promocyjnej – umiejętności
Tworzyć apele promocyjne (reklamowe) – umiejętności
Kryteria oceniania
Wykład (60 % całkowitej oceny):
Egzamin – pisemny, test zawierający pytania otwarte i zamknięte
Ćwiczenia (40% całkowitej oceny):
Kolokwium – pisemny, test zawierający pytania otwarte i zamknięte (60% oceny z ćwiczeń)
Wejściówki – krótki test weryfikujący znajomość teorii na dane ćwiczenia (20% oceny z ćwiczeń)
Aktywność na zajęciach ćwiczeniowych: dopowiedzi na pytania weryfikujące znajomość treści przekazywanych na wykładzie i w literaturze przedmiotu, rozwiązania ćwiczeń praktycznych oraz studiów przypadku (20% oceny z ćwiczeń)
Obecność: maksymalna liczba opuszczonych i nieusprawiedliwionych nieobecności wynosi 2 na zajęciach ćwiczeniowych
Literatura
Literatura podstawowa:
Kotler P., Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner& Ska, Warszawa 1994
lub
Kotler P., Marketing, Rebis, Poznań 2005.
Literatura uzupełniająca:
Altkorna J. (red.),Podstawy marketingu, Instytut Marketingu, Kraków 1995
Głowacki R., Przedsiębiorstwo na rynku, PWE, Warszawa 1987
Głowacki R., Kossut Z. Kramer T. , Marketing, PWN, Warszawa 1984
Głowacki R., Karasiewicz G., Marketing [w:] Organizacja i zarządzanie w zarysie, pod red. J. Bogdanienko, Wydawnictwa Naukowe Wydziału Zarządzania UW, Warszawa 2010.
Podstawka K., Marketing menedżerski. Standardy, procedury, strategie, Wydawnictwa Naukowe Wydziału Zarządzania UW, Warszawa 2008
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: