Biotechnologia w ochronie i rekultywacji środowiska 1300-OBORSW-GES
- Biotechnologia: pojęcia ogólne oraz dziedziny wiedzy i życia korzystające ze zdobyczy biotechnologii. Podkreślenie znaczenia biotechnologii w ochronie środowiska a cały cykl wykładów koncentruje się głównie na tym temacie.
- Omówienie procesów mikrobiologicznych sterujących przemianami związków węgla, azotu, fosforu i siarki w środowisku naturalnym i antropogenicznym.
- Oczyszczanie ścieków przy pomocy osadu czynnego. Charakterystyka ścieków, opis technologii oczyszczania, omówienie czynników wpływających na efektywność oczyszczania oraz przedstawienie modeli symulacyjnych optymalizujących proces oczyszczania.
- Usuwanie metali za ścieków z zastosowaniem metod mikrobiologicznych. Dyskusja nad czynnikami wpływającymi na efektywność usuwania poszczególnych metali przy zastosowaniu różnych technologii.
- Selektywne usuwanie metali z ubogich rud, odpadów poprodukcyjnych oraz osadów ściekowych metodami mikrobiologicznymi: odzysku metali tworzących siarczki po ich utlenieniu do siarczanów przy udziale bakterii chemolitotroficznych, odzysk uranu po utlenieniu nierozpuszczalnych tlenków do rozpuszczalnych soli uranylowych, odsiarczanie węgla przez mikrobiologiczne utlenienie i wymycie zawartych w nim siarczków.
- Mikrobiologiczne oczyszczanie gruntów z produktów naftowych. Źródła zanieczyszczenia, warunki sprzyjające naturalnej biodegradacji ropopochodnych, fizyko-chemiczne i biologiczne metody rekultywacji gruntów.
- Testy toksyczności i podatności na biodegradację: związków chemicznych obecnych w wyrobach dopuszczanych do handlu, ciągłe monitorowanie jakości wody powierzchniowej i pitnej, kontrolowanie skuteczności oczyszczania ścieków kanalizacyjnych w oczyszczalniach biologicznych.
- Biologiczne przetwarzanie odpadów: historia, stan prawny, charakterystyka odpadów, przygotowanie do procesu biologicznego przetwarzania.
- Fermentacja metanowa w biologicznym przetwarzaniu odpadów, stosowane technologie, produkty procesu fermentacji
- Kompostowanie, technologie kompostowania i ich rozprzestrzenienie na świecie. Wykorzystanie kompostu, zagrożenia środowiskowe występujące podczas procesu kompostowania i sposoby ich minimalizacji.
- Przykłady typowych ogólnie dostępnych rozwiązań technologicznych stosowanych w procesie fermentacji i w procesie kompostowania.
- Biotechnologiczne metody ochrony upraw rolnych, zwiększenie wydajności produkcji roślinnej. Mikrobiologiczne zwalczanie owadów, chwastów i chorób roślin. Wykorzystanie wiedzy ekologicznej przy stosowaniu tych zabiegów.
- Rośliny i zwierzęta transgeniczne. Aspekty prawne, etyczne, polityczne społeczne, ekologiczne i ochrony środowiska związane ze stosowaniem GMO. Charakterystyka dostępnych w handlu specyficznych preparatów.
Rodzaj przedmiotu
Założenia (opisowo)
Efekty kształcenia
Wiedza:
K_W01 - ma wiedzę na temat procesów i czynników kształtujących Ziemię w zakresie geologii ogólnej ze szczególnym uwzględnieniem hydrogeologii, geologii inżynierskiej, tektoniki i kartografii geologicznej, gospodarki surowcami mineralnymi jak również ochrony środowiska
K_W14 - ma pogłębioną wiedzę o powiązaniach dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów z innymi dziedzinami nauki i dyscyplinami naukowymi obszaru albo obszarów, z których został wyodrębniony studiowany kierunek studiów, pozwalającą na integrowanie perspektyw właściwych dla kilku dyscyplin naukowych
Umiejętności:
K_U04 - umie analizować plany zagospodarowania przestrzennego i dobierać, z uwzględnieniem geologicznych uwarunkowań, optymalne dla środowiska naturalnego kierunki rozwoju różnych obszarów, identyfikuje zagrożenia środowiskowe wynikające z procesu inwestycyjnego
K_U08 - potrafi samodzielnie interpretować wyniki badań i mieć własne zdanie temat różnic w poglądach; potrafi sprawnie korzystać z różnorodnej literatury fachowej polskiej i zagranicznej i krytycznie oceniać jej zawartość; potrafi referować wyniki badań oraz stan wiedzy odnoszącej się do tych badań na podstawie istniejącej literatury polskiej i obcej za pomocą technik multimedialnych; umie napisać pracę badawczą w języku polskim
Kompetencje społeczne:
K_K04 - realizując geologiczne zadania badawcze umie zidentyfikować problemy i zaproponować właściwe sposoby ich rozwiązania
K_K05 - potrafi przedstawić i wyjaśnić społeczne i środowiskowe aspekty praktycznego stosowania zdobytej wiedzy i umiejętności, także w zakresie istniejącego ryzyka i możliwych zagrożeń środowiskowych
Kryteria oceniania
Egzamin pisemny
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
Jędrzejczak A. 2008. Biologiczne Przetwarzanie odpadów. PWN Warszawa.
Klimiuk E., Łebkowska M. Biotechnologia w ochronie środowiska. PWN Warszawa 2003.
Wang L. K., Ivanov V., Joo-Hwa Tay, Yung-Tse Hung 2010 Environmental Biotechnology. Vol. 10 Handbook of Environmental Engineering. Humana Press. Springer New York, Dordrecht, Heidelberg, London. 2010 (available on line).
Fiedorow Z., Gołębniak B., Weber Z.: Ogólne wiadomości z fitopatologii, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2011.
Sharma R. R., Singh D., Singh R.: Biological control of postharvest diseases of fruits and vegetables by microbial antagonists: A review. Biological Control, 50, 3, 205-221, 2009.
Inne dodatkowe źródła informacji przekazywane będą podczas wykładów.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: