Podstawy indywidualnej przedsiębiorczości 1200-1PINPW5
W trakcie zajęć zostaną omówione tematy:
- studiowanie za granicą (zalety i wady wyjazdu za granicę, opcje wyjazdu - stypendia zagraniczne, umowy bilateralne - oferty dla studentów, międzynarodowe projekty badawcze, stypendia dla studentów, program Erasmus, studia magisterskie za granicą, studia doktoranckie za granicą)
- praca w nauce(CV naukowe, pomysły na projekt naukowy, poszukiwanie pieniędzy na badania, granty dla młodych naukowców, stypendia dla studentów, bazy informacji o stypendiach / grantach, uczelnie przyszłości, przygotowanie wniosku o finansowanie projektu, e-bazy artykułów naukowych)
- własna firma oraz poszukiwanie pracy w branży farmaceutycznej, kosmetycznej i chemicznej (zalety i wady prowadzenia własnej działalności, komercjalizacja badań naukowych, wybór metody komercjalizacji badań naukowych, firmy chemiczne, farmaceutyczne, kosmetyczne)
- ochrona własności intelektualnej (działalność UOTT, własność intelektualna i jej znaczenie, regulacje prawne dotyczące własności intelektualnej na UW, własność przemysłowa, wynalazek, systemy ochrony wynalazków, proces patentowania.
Nakład pracy studenta 45 godzin, w tym:
- uczestnictwo w ćwiczeniach15 godzin
- konsultacje 8 godzin
- prace domowe 7 godzin
- przygotowanie prezentacji 15 godzin
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Tryb prowadzenia
W cyklu 2025Z: zdalnie | Ogólnie: mieszany: w sali i zdalnie | W cyklu 2024Z: zdalnie |
Efekty kształcenia
Po zakończeniu wykładu student:
- ma uporządkowaną wiedzę na temat zasad i norm etycznych związanych z działalnością naukową i dydaktyczną (K_W16)
- ma podstawową wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej oraz prawa patentowego w dziedzinie chemii (K_W17)
- zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości (K_W18)
- potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę i rozwijać swoje profesjonalne umiejętności , korzystając z różnych źródeł (pisanych i elektronicznych) w tym także w języku obcym (K_U21)
- potrafi i jest gotów do ciągłego dokształcania
- potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze, także w językach obcych (K_U26)
- potrafi pracować w zespole (także o charakterze interdyscyplinarnym) i ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową (K_U27)
- jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, w tym: przestrzegania zasad etyki zawodowej K_K05)
i wymagania tego od innych oraz dbałości o dorobek i tradycje zawodu.
- jest gotów do określenia zakresu posiadanej przez siebie wiedzy i posiadanych umiejętności oraz do podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych (K_K01)
- jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy (K_K03)
Kryteria oceniania
Ocena końcowa z przedmiotu jest wystawiana na podstawie aktywności studenta w trakcie zajęć.
Obecność obowiązkowa. Dopuszczalna jedna nieobecność.
Praktyki zawodowe
Nie są prowadzone
Literatura
- Getting Things Done, czyli sztuka bezstresowej efektywności – David Allen
- 7 nawyków skutecznego działania – Stephen R. Covey
- 15 tajemnic zarządzania czasem. O czym wiedzą ludzie sukcesu? – Kevin Kruse
- Organizacja czasu i pracy - dr Ken Blanchard
- Co pracownik i student szkoły wyższej o prawie autorskim wiedzieć powinien - Alina Domańska-Baer
- Co pracownik i student szkoły wyższej o ochronie własności przemysłowej wiedzieć powinien - dr Alicja Adamczyk, Elżbieta Dobosz, Marcin Gędłek
- Sobiecki R. 2003. Podstawy przedsiębiorczości w pytaniach i odpowiedziach. Wyd. Difin, Warszawa.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: